Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ελληνες φοιτητές κατασκευάζουν πύραυλο

Μοιραστείτε το

Στον σχεδιασμό και την κατασκευή πυραύλου κατηγορίας Μ, ο οποίος θα φτάσει τα 10.000 πόδια και θα μεταφέρει καινοτόμο βιοϊατρικό πείραμα, εργάζονται εντατικά φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τα μέλη της ομάδας αεροδιαστημικής ASPiRE, τα οποία προκρίθηκαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «EUROC 2025», που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία και στο πλαίσιό του εργάζονται πάνω στο συγκεκριμένο νέο και φιλόδοξο πρότζεκτ. Το πείραμα στοχεύει στη συλλογή κρίσιμων δεδομένων με εφαρμογές στον τομέα της Υγείας, ενισχύοντας τη σύνδεση της τεχνολογίας με τις κοινωνικές ανάγκες.

Η ASPiRE, η οποία αποτελεί την επίσημη ερευνητική ομάδα αεροδιαστημικών εφαρμογών του πανεπιστημίου, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον χώρο της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας την καινοτομία, την έρευνα και τη συνεργασία μεταξύ φοιτητών διαφορετικών ειδικοτήτων. Ιδρύθηκε το 2017 και απαρτίζεται από 35 φοιτητές διαφόρων τμημάτων, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και η συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς, προωθώντας την αεροδιαστημική έρευνα στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, όπως την 1η θέση στον εθνικό διαγωνισμό CanSat το 2020, την 3η θέση στο Spaceport America Cup το 2021, καθώς και τη 2η θέση στο ειδικό βραβείο Charles Hoult για μοντελοποίηση και προσομοίωση. Η πρόκριση της ASPiRE στον EUROC 2025 αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς η ομάδα κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 56 συμμετοχές και να είναι μία από τις μόλις οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν στην απαιτητική κατηγορία solid motor 3km apogee.

Η συμμετοχή της ASPiRE στον «EUROC 2025» δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για διάκριση, αλλά και μια πλατφόρμα για την προώθηση της ελληνικής αεροδιαστημικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο. Με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πυραύλου, τα μέλη της ομάδας θέλουν να αναδείξουν τις δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών στον τομέα της αεροδιαστημικής μηχανικής. Παράλληλα, η πρόκρισή της αποτελεί ορόσημο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς φέρνει την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής έρευνας. Η ομάδα, η οποία έχει ήδη κερδίσει την αναγνώριση σε προηγούμενους διαγωνισμούς, προετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Πορτογαλία, με στόχο να κατακτήσει μία ακόμα σημαντική διάκριση και να συνεχίσει να εμπνέει νέες γενιές φοιτητών και ερευνητών.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com