Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες: Φεύγουν από την Σαντορίνη χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες – Νέα σύσκεψη σήμερα (Live upd)
Δύσκολη νύχτα σε Σαντορίνη και Ρόδο
Μοιραστείτε το
Στο… πόδι βρίσκονται πέντε νησιά των Κυκλάδων μετά το πλήθος σεισμών που καταγράφηκαν βόρεια της Σαντορίνης.
Πάνω από 200 σεισμοί μέσα σε μόλις 48 ώρες έχουν θορυβήσει το νησί, με πολλές οικογένειες με παιδιά να παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Πολιτική Προστασία, ενώ στο νησί έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Σαντορίνη, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Πάνω από 5.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή, καθώς δεκάδες οικογένειες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.
Νέα σύσκεψη σήμερα
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Δύσκολη νύχτα σε Σαντορίνη και Ρόδο
Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, από Δευτέρα προς Τρίτη, η σεισμική δραστηριότητα ήταν συνεχής με τις δονήσεις που καταγράφονταν να είναι σχετικά μικρές όμως να συμβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις και ανά δέκα με δεκαπέντε λεπτά.
Νέα σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 21 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για το μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος το τελευταίο τριήμερο.
Ειδικότερα, τέσσερις σεισμικές δονήσεις με μέγεθος 4 Ρίχτερ και άνω, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες —αντίστοιχα στις 05:03, στις 04:48, στις 04:46 και στις 03:19— στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας (3/2) πολλοί ήταν εκείνοι στα Φηρά που επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους παρά να μείνουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι πιθανή σεισμική δόνηση.
«Η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες»
Ο Καθ. Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» για την ακολουθία σεισμών στην περιοχή.
«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέφω στην Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση. Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Λέκκας: «Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός. Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».
Για την μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές».
Κύμα φυγής
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (4/2) ξεκίνησε το νέο κύμα φυγής από το νησί της Σαντορίνης, υπό το φόβο μιας μεγάλης σεισμικής δόνησης.
Σημειώνεται ότι από την Δευτέρα (3/2) γίνονται ουρές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία προκειμένου να βρεθεί εισιτήριο, ακτοπλοϊκό ή αεροπορικό, ενώ χαρακτηριστικό είναι το πρωτοφανές μποτιλιάρισμα που σημειώθηκε τη Δευτέρα στον δρόμο που οδηγούσε προς το λιμάνι του νησιού.
Κλειστά σχολεία
Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως και την Παρασκευή 07/02/2025.
Στη συνέχεια, δήμοι 9 νησιών των Κυκλάδων αποφάσισαν να προχωρήσουν προληπτικά στο κλείσιμο των σχολείων για τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, ο δήμος Σύρου ανακοίνωσε πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη (4/2), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου αλλά και εξαιτίας των προβλέψεων για έντονα καιρικά φαινόμενα.
Σε παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και ο Δήμος Νάξου γνωστοποιώντας ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των πέντε νησιών (Νάξος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έως την Τετάρτη (5/2).
Επίσης, έως την Τετάρτη (5/2) θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του σε Πάρο και Αντίπαρο, με απόφαση του Δήμου.
«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση του Δημάρχου Πάρου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Πάρου, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους», αναφέρει ο Δήμος Πάρου σε ανακοίνωσή του.
Ούτε στην Τήνο θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Τρίτη (4/2), επίσης για προληπτικούς λόγους.
Η ανακοίνωση του δήμου Τήνου αναφέρει: «Με απόφαση του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις Νότιες Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων ανοικτού και κλειστού τύπου, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, για προληπτικούς λόγους και δεδομένου ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.