Δεύτερος στη Θετική Κατεύθυνση, με μικρή απόκλιση από τον πρώτο αριστούχο, αναδείχθηκε ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί από το Ιράν, ο οποίος έφτασε στη Μυτιλήνη μαζί με την οικογένειά του πριν τρία χρόνια, το 2019, με μία βάρκα.
Ο Κούρος ή Κύρος στα ελληνικά -ο βασιλιάς των Περσών, όπως ο ίδιος εξηγεί- βγήκε δεύτερος στο σχολείο του και θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Ο αριστούχος μαθητής έγραψε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Ε, λογικό είναι», λέει γελώντας για την έκθεση, αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε τη γλώσσα.
«Από το Ιράν φύγαμε για διάφορους λόγους, ο πατέρας μου είχε προβλήματα, η μετάβαση δεν ήταν εύκολη» δηλώνει στο Aeolos TV και υπογραμμίζει:
«Οι καθηγητές μου πραγματικά με στήριξαν πάρα πολύ, θέλω να τους ευχαριστήσω».
«Έμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Ολοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος μαζί με τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδελφός του και τους γονείς τους, ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια, στις 15 Αυγούστου του 2019. Μεταφέρθηκαν στη Μόρια, πριν καεί ολοσχερώς, και από εκεί στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Οταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής προσφύγων του Καρά Τεπέ. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει στο stonisi.gr.
Πανελλαδικές 2022: Ανοιξε η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα των μαθητών – Πού θα δείτε τις βαθμολογίες
Ημέρες αγωνίας πέρασαν οι τελειόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι οποίοι ανυπομονούσαν να δουν τους βαθμούς που έγραψαν στα μαθήματα που έδωσαν στις Πανελλήνιες 2022. Σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε τις βαθμολογίες και οι υποψήφιοι έχουν μία πρώτη εικόνα για τα τμήματα που μπορούν να στοχεύσουν στο Μηχανογραφικό τους.
Αν και με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου οι βαθμοί θα αναρτώνταν μετά τη 1 το μεσημέρι, ωστόσο, η ανάρτησή τους ήρθε δέκα λεπτά νωρίτερα.
Δείτε ΕΔΩ τους βαθμούς online
Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε 5 πεδία. Συγκεκριμένα
- τον οκταψήφιο κωδικό
- το αρχικό από το επώνυμο
- το αρχικό από το όνομα
- το αρχικό από το πατρώνυμο
- και το αρχικό από το μητρώνυμο σε κεφαλαίους χαρακτήρες

Οι άλλοι δύο τρόποι για να δείτε τα αποτελέσματα
Με SMS: Εφόσον οι υποψήφιοι έχουν καταχωρίσει το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας smsresults.minedu.gov.gr θα μπορέσουν να ειδοποιηθούν με μήνυμα.
Αν επιλέξυν την κλασσική μέθοδο, θα πρέπει να επισκεφτούν το Λύκειό τους, όπου θα είναι αναρτημένοι οι βαθμοί. αναρτηθούν και στα Λύκεια της χώρας. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία και όχι το όνομα.
Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Με βάση το ΦΕΚ του υπ. Παιδείας τα μόρια των υποψηφίων θα υπολογιστούν ως εξής:
Ο γραπτός βαθμός σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα που έδωσε ο υποψήφιος στις Πανελλήνιες πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας της κάθε σχολής, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.
Έπειτα, τα τέσσερα γινόμενα θα προστεθούν και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια. Το γινόμενο είναι ο συνολικός αριθμός μορίων για κάθε Σχολή, Τμήμα, Εισαγωγική Κατεύθυνση.
Προσοχή! Υπάρχουν σχολές που για την εισαγωγή σε αυτές υπολογίζεται και ο αριθμός που έχετε γράψει σε ειδικό μάθημα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται αργότερα.