Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Αγωνία στις Κυκλάδες: Πάνω από 11.000 άνθρωποι και 1.200 ΙΧ έχουν αναχωρήσει από το νησί – Μπαράζ σεισμών μετά τα 5 Ρίχτερ στην Αμοργό

Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου συνεχίζουν να χορεύουν οι Κυκλάδες, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται ασταμάτητη, με τους επιστήμονες να ανησυχούν για τη συνέχειά της και να αναμένουν τον κύριο σεισμό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ισχυρότερος μέχρι τώρα σεισμός αυτός του μεσημεριού της Τρίτης, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, λίγα λεπτά πριν από τις 15.30 που καταγράφηκε στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Εξίσου ανήσυχες όμως είναι και οι αρμόδιες αρχές, κεντρικές και τοπικές που συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την αντιμετώπισης καταστάσεων που … ξεφεύγουν.

Ακυρώνονται δρομολόγια του Blue Star λόγω καιρού

Δεν θα γίνουν τα πρωινά του Blue Star την Τετάρτη για τις Κυκλάδες λόγω καιρού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα δρομολόγια θα επαναληφθούν όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Βρούτσης: Αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων σε Σαντορίνη και άλλα νησιά

Να αναστείλουν αγώνες και προπονήσεις στα σωματεία Θήρας, Ανάφης, Ίου και Αμοργού, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Με επιστολή του προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία των παραπάνω νησιών, συστήνεται «να προχωρήσουν σε αναστολή των αθλητικών τους δραστηριοτήτων (προπονήσεις, αγώνες) ιδιαιτέρως αυτών που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους».

Τα νησιά που αφορά η σύσταση είναι η Σαντορίνη (Θήρα), η Ανάφη, η Ίος και η Αμοργός. Ο κ. Βρούτσης προτείνει μάλιστα κατ’ αναλογία προληπτικά μέτρα να ληφθούν και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Η επιστολή Βρούτση αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού και των εφαρμοσμένων προληπτικών μέτρων σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, συστήνουμε στις αθλητικές ομοσπονδίες και στα αθλητικά σωματεία να προχωρήσουν σε αναστολή των αθλητικών τους δραστηριοτήτων (προπονήσεις, αγώνες) ιδιαιτέρως αυτών που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους.

Προληπτικά μέτρα κατ’ αναλογία καλό θα ήταν να ληφθούν και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων».

Στην Πολιτική Προστασία ο πρωθυπουργός την Τετάρτη – Θα ενημερωθεί για την εικόνα της κατάστασης στη Σαντορίνη

Στην Πολιτική Προστασία θα μεταβεί στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (5/2) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά από την εισήγηση του υπουργού Βασίλη Κικίλια, τέσσερις εξειδικευμένοι επιστήμονες θα δώσουν εικόνα της κατάστασης στη Σαντορίνη: Ο Ευθύμιος Λέκκας, ο Κώστας Συνολάκης, ο Κώστας Παπαζάχος και η Εύη Νομικού. Ακολούθως θα κάνει δηλώσεις ο πρωθυπουργός.

Νέα σεισμική δόνηση στην Αμοργό

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αμοργό γύρω στις 19:10 το απόγευμα της Τρίτης (4/2).

Κλειστά σχολεία και στην Πάτμο

Με απόφαση του Δημάρχου Πάτμου κου Νικήτα Τσαμπαλάκη, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία σχολικών μονάδων και του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Πάτμου αναφέρει τα εξής:
«Αναστέλλω προληπτικά τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολικών μονάδων. Ο Δήμος Πάτμου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την Πολιτική Προστασία, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλώ τους πολίτες να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις και να τηρούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, παραμένοντας ψύχραιμοι και προσεκτικοί. Ο Δήμος Πάτμου λαμβάνει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των κατοίκων και των υποδομών. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση εφόσον κριθεί απαραίτητο».

Κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Λέρο με απόφαση του Δημάρχου

Κλειστά θα είναι τα σχολεία στη Λέρο από την Τέταρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, λόγω των σεισμών από την, Τέταρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, όπως αποφάσισε ο Δήμαρχος του νησιού.

«Με απόφασή του Δημάρχου Λέρου κου Τιμόθεου Κωττάκη, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των βαθμίδων των σχολικών μας μονάδων, καθώς και των νηπιακών σταθμών, από την Τέταρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών μας, λόγω των συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων στο ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Φοβόμαστε αρκετά, κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε και είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες, λένε κάτοικοι και εργαζόμενοι

Στην πτήση για Σαντορίνη η Βίρα μαζί με την οικογένειά της περιμένουν να ξεκινήσει η επιβίβαση για να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στο ξακουστό και φημισμένο για την ιδιαίτερη ομορφιά του ελληνικό νησί. Είναι από την Ταϊβάν και όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι σεισμοί δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνην. Αν και Φλεβάρης στην αίθουσα των αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος περιμένουν μερικοί τουρίστες ώστε να επισκεφθούν το νησί για μία-δυο ημέρες και έπειτα να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στις συζητήσεις των ντόπιων μέσα στο αεροσκάφος το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες, και αυτό το συχνό βουητό που ακούγεται κάθε φορά που η γη σείεται. Όπως λένε αν και το έχουν συνηθίσει αυτό δεν το κάνει λιγότερο τρομακτικό.

«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί.

Περπατώντας στα σοκάκια των Φηρών, πάνω από την Καλδέρα, η εικόνα θυμίζει κάτι από εποχές πανδημίας. Μαγαζιά ανοιχτά που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, διερχόμενοι επισκέπτες που φωτογραφίζονται σιωπηλά με φόντο το ηφαίστειο και κάτοικοι που με ένα κινητό στο χέρι προσπαθούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με τη σεισμική ακολουθία.

«Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει κάτοικος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, “λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι”. Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι 2-3 ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.

Την εποχή αυτή όπως επισημαίνει συνήθως ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο με πολλούς επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους να καταφτάνουν στο νησί για να προγραμματίσουν όσες δουλειές χρειάζεται να γίνουν. «Επίσημα ξεκινάμε τη σεζόν Μάρτιο. Θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ημέρες αν θα έχει επιπτώσεις», λέει ενώ εκφράζει την ανησυχία του κατά πόσο είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα οι ειδικοί για αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει στο νησί. «Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να αξιολογηθεί», λέει.

Λίγο πριν την έξοδο των Φηρών σε ένα ιδιωτικό βανάκι η κυρία Βαγγελιώ κάθεται μαζί με τον κ. Φραγκούλη έχοντας μαζί τους κάποιες σακούλες με χόρτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν στη Θηρασιά ενώ το χειμώνα τους τον περνούν στη Σαντορίνη. « Έζησα τον σεισμό του 1956 σε ένα υπόσκαφο στη Θηρασιά» λέει ο κ. Φραγκούλης.

Η ώρα είναι 13:30 το μεσημέρι και στο λιμάνι, στον Όρμο του Αθηνιού τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αρχίσει να βάζουν στη σειρά τα αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με το Blue Star 1. Καθώς η ώρα περνάει ο κόσμος συνεχώς πυκνώνει. Ανάμεσά τους και ο κ. Σταύρος Αναστασιάδης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.

«H Σαντορίνη μάς κουνάει κάθε 10 λεπτά. Πάρα πολλοί σεισμοί, υπάρχει μια ανησυχία. Δεν θα έφευγα αλλά ήταν προγραμματισμένο να κάνω κάποιες δουλειές, ήρθα τις έκανα, κουνήθηκα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Έχουμε σπίτι εδώ και επιχείρηση. Ήρθα 26/1 και τις 2 πρώτες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξυπνούσα. Πιθανότατα να με ξυπνούσαν οι σεισμοί. Όταν κάποιος με ρώτησε αν ο Μελίκ ο σκύλος μου προβλέπει ότι θα γίνει σεισμός τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, τότε το βράδυ ήταν ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε να μην πάθει κάτι το νησί», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο μετά τις 15:00 και την ώρα που περιμένουν όλο και περισσότεροι στην αίθουσα αναμονής του Λιμανιού σημειώνεται ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Ρίχτερ. «Το βλέπεις; Συνέχεια αυτό νιώθουμε τις τελευταίες μέρες. Τη γη να τρέμει» λέει η κυρία Φλώρα Καραμολέγκου.

Ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται, με τα αυτοκίνητα να είναι γεμάτα μέχρι πάνω, άλλοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, άλλοι τα λουριά των σκυλιών τους και άλλοι βάζοντας δίπλα στις θέσεις των αμαξιών τους τα γατιά τους με τα κλουβιά μεταφοράς τους.

«Αν και δουλεύω εδώ φεύγω γιατί ήμουν μόνη μου εδώ. Η κόρη μου φοβήθηκε για μένα μην εγκλωβιστώ και είπαμε για λίγο, δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει, να κατέβω. Τουλάχιστον να είμαστε μαζί γιατί όταν είσαι μόνος σου είναι πιο δύσκολο. Όταν ξέρεις ότι είσαι σε επίκεντρο σε ένα ηφαιστειογενές νησί που το έδαφος είναι σαθρό είναι πιο τρομακτικό απ’ ό,τι να είσαι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος που το επίκεντρο ξέρεις μπορεί να είναι πιο μακριά. Έχει και ιστορία, μπορεί να είμαστε και λίγο υπερβολικοί, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε κυριεύει, μπορεί να τραβήξει μήνες. Αυτό είναι το δύσκολο, να μην τραβήξει μήνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κάππου.

Λίγο πριν τις 17:00 το πλοίο σαλπάρει για Πειραιά με 1.150 επιβάτες που πήραν την απόφαση να φύγουν από το νησί άλλοι κάτοικοι που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή κι άλλοι εργαζόμενοι.

Οδηγίες από τον Δήμο στους τουρίστες στη Σαντορίνη: Αποφύγετε επικίνδυνα σημεία

Ανακοίνωση στην οποία καλεί τις ενώσεις ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τους σεισμούς στη Σαντορίνη εξέδωσε ο Δήμος Θήρας.

Συγκεκριμένα, καλεί τους ιδιοκτήτες να ενημερώσουν άμεσα τους επισκέπτες για την αποφυγή επικίνδυνων σημείων της Σαντορίνης, όπως ο βράχος Σκάρος στον οποίο φωτογραφίζονται οι τουρίστες.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Θήρας παραθέτει και οδηγίες για να λάβουν οι τουρίστες λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, όπως τα σημεία συγκέντρωσης μετά από μεγάλο σεισμό.

Οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού έχουν οριστεί και οριοθετηθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας ως εξής:

Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.

Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.

Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.

Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.

Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.

Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.

Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ

Πάνω από 11.000 άνθρωποι και 1.200 ΙΧ έχουν αναχωρήσει από το νησί

Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από το νησί της Σαντορίνης συνολικά 11.000 άνθρωποι.  Συγκεκριμένα, 7000 πολίτες και 1200 Ι.Χ. αναχώρησαν με πλοία, ενώ περισσότεροι από 4000 επέλεξαν να φύγουν αεροπορικώς.

Κάτοικοι βγήκαν στα βουνά μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στην Αμοργό, κοιμούνται σε αυτοκίνητα

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στο νησί της Αμοργού, για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, τη στιγμή που από την Σαντορίνη πολίτες αναχωρούν με πλοία και αεροπλάνα.

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε ο ισχυρότερος σεισμός από το Σάββατο που ξεκίνησε το φαινόμενο, της τάξεως των 5 Ρίχτερ, με επίκεντρο νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Αμοργού να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και παίρνοντας τα αυτοκίνητά τους μετακινήθηκαν προς τα βουνά και τα ορεινότερα μέρη του νησιού, σύμφωνα με το cycladeslive.gr.

amorgos-exo
amorgos1
cycladeslive.gr

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, σε Κατάπολα και Ξυλοκερατίδι οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα τους.

Στην Αμοργό έφτασε επίσης και κλιμάκιο από σεισμολόγους, όπου εγκαθιστούν στο ελικοδρόμιο σεισμογράφους τελευταίας τεχνολογίας.

Επίσης, κατέφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με δυο νοσηλευτές, κλιμάκιο οκτώ ατόμων του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς επίσης και γεννήτριες για τις τηλεπικοινωνίες.

amorgos6
cycladeslive.gr
amorlgos5
cycladeslive.gr
amorgos4

Η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό την Όλγα Κεφαλογιάννη

Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης υπό την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην σύσκεψη ο καθηγητής Σεισμολογίας Δρ. Κώστας Παπαζάχος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και την πορεία του φαινομένου, αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα. Το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους επιστημονικούς φορείς.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Βασιλική Κουτσούκου, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Ανδρέας Φιορεντίνος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Δρ. Γιώργος Παπατζανής, η διευθύντρια του ΕΟΤ, υπεύθυνη για τα γραφεία του Οργανισμού στο Εξωτερικό Άντζελα Βαρελά και η σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού Ηλέκτρα Παπαζάχου.

Νωρίτερα, η κ. Κεφαλογιάννη συμμετείχε στη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και θέμα την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κά).

Έκλεισε η Κόκκινη παραλία της Σαντορίνης – Έπεσαν κομμάτια βράχων

Έκλεισε η Κόκκινη παραλία της Σαντορίνης καθώς έπεσαν κομμάτια βράχων λόγω των σεισμών που έγιναν σήμερα (4/2).

Στις εικόνες που προβλήθηκαν στην εκπομπή του Mega, «Live News», φαίνεται στους βράχους η διαφορά στο χρώμα και διακρίνεται το σημείο όπου έχει γίνει η κατολίσθηση, αφού είναι άσπρο. Το κομμάτι αυτό έχει αποκολληθεί και πλέον η παραλία δεν είναι προσβάσιμη και έχει κλείσει τελείως.

Πρόκειται για τις πιο γνωστές παραλίες της Σαντορίνης και βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Πλέον η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο με πλοιάριο.

Στη Σαντορίνη το κινητό συντονιστικό αρχηγείο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος»

Μια ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος» βρίσκονται πλέον στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Το Όλυμπος είναι ένα από τα τέσσερα κινητά συντονιστικά αρχηγεία της πυροσβεστικής, τα οποία και επιχειρούν σε μείζονα συμβάντα φυσικών καταστροφών, διαθέτουν μέσα διοίκησης και ελέγχου, όπως μέσα επικοινωνιών, ώστε να γίνεται ο συντονισμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και προκειμένου να μεταδίδουν εικόνα στο ΣΕΚΥΠΣ (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος).

Το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις σε όλη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν.

Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ίντερνετ, τηλεφωνικές γραμμές, fax και υπερσύγχρονη κάμερα, η οποία ζουμάρει στο σημείο που επιχειρούν οι πυροσβέστες.

olumpos-purosvestiko__2_
olumpos-purosvestiko__3_

Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ – Αισθητός και στην Αθήνα

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική και εκδηλώθηκε 20 χιλιόμετρα Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.

Aegean: Συνολικά 1.294 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 9 πτήσεις στην Αθήνα – Σήμερα θα γίνουν 8 πτήσεις

Συνεχή δρομολόγια από τη Σαντορίνη για την απομάκρυνση πολιτών που το επιθυμούν εκτελεί η Aegean, που χθες, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, με 9 πτήσεις, εκ των οποίων οι 5 έκτακτες, μετέφερε συνολικά 1.294 επιβάτες προς την Αθήνα. Για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί 8 πτήσεις, εκ των οποίων οι 4 έκτακτες.

«Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2500-2700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι οι ναύλοι για τις έκτακτες πτήσεις κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των φόρων αεροδρομίων από Σαντορίνη – Αθήνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Aegean:

Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα).

Η AEGEAN ενημερώνει ότι χθες Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα.

Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1400 θέσεις συνολικά.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις σε τουλάχιστον 2 από τις σημερινές έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα.

Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2500-2700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας.

Είναι προφανές ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στην Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες.

Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα).

Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5/2.

Αισθητός και στην Κρήτη ο νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία, με τον τελευταίο σεισμό, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, να γίνεται αισθητός και στην Κρήτη.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:36 με επίκεντρο στα 26 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου.

Τον Ιούνιο του 2024 άρχισε να εμφανίζεται μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, η οποία εντάθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την περίοδο 2011-2012 που εμφανίζεται σημαντική μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει μόνιμους σεισμολογικούς σταθμούς στη Σαντορίνη από το 2011. Αντιθέτως, η περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, ~8 km ΒΑ της Σαντορίνης, εμφανίζεται διαχρονικά περισσότερο δραστήρια σεισμικά.

Τα μικροσεισμικά επίκεντρα στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν κυρίως στη Νέα Καμένη και στην ευρύτερη περιοχή Ημεροβιγλίου-Φηρών, κατά μήκος της «γραμμής Καμένης» με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Συγχρόνως, εμφανίστηκε μικροσεισμική δραστηριότητα και στην περιοχή ανατολικά του Κολούμπο. Συνολικά, από τον Ιούνιο του 2024 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2025 εντοπίστηκαν με σύγχρονες μεθόδους μηχανικής μάθησης (Machine-Learning) πάνω από 1,200 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Κολούμπο, με μεγαλύτερο εκείνον που εκδηλώθηκε στις 25 Ιανουαρίου, 08:57:25 ώρα Ελλάδος, με επίκεντρο στις NA ακτές της Θηρασιάς, με μέγεθος 3.8.

Στις 26 Ιανουαρίου εμφανίστηκε νέα ομάδα σεισμών ανατολικά του ηφαιστείου Κολούμπο, με έντονη έξαρση την επόμενη ημέρα. Έως τις 29 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2,500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα του 4.0. Η σεισμικότητα εξαπλώθηκε στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Άνυδρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 4η Φεβρουαρίου ώρα 09:00 εκδηλώθηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 14:17:41 και 4 Φεβρουαρίου 04:46:07 με μέγεθος 5.0. Το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο της Σαντορίνης, με σταθμούς που ανήκουν στο Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, ενισχύεται με την εγκατάσταση νεών οργάνων τόσο στην Σαντορίνη όσο και στα γύρω νησιά.

Στο πλαίσιο της πολυπαραμετρικής παρακολούθησης του Ηφαιστειακού χώρου της Σαντορίνης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη μελέτη εδαφικής παραμόρφωσης και στο πώς αυτή συνδέεται με τη σεισμικότητα. Το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει από το 2011 έναν μόνιμο δορυφορικό γεωδαιτικό σταθμό GNSS/GPS στο Ημεροβίγλι (σταθμός SANT), ενώ από το 1994 έχει εγκατασταθεί και επαναμετράται περιοδικά μη-μόνιμο δίκτυο σταθμών GPS σε 21 θέσεις στη Θήρα, Θηρασιά και Νέα Καμένη.

Η ημερήσια επίλυση των δεδομένων από τον μόνιμο σταθμό (SANT) ανάδειξε αλλαγή της κινηματικής συμπεριφοράς της περιοχής από τον Αύγουστο 2024. Μετά τη δραστηριότητα της περιόδου 2011-2012 το άνυσμα της εδαφικής ταχύτητας απεικόνιζε την τεκτονική κίνηση της ευρύτερης περιοχής στην οριζόντια διεύθυνση (ΝΑ σε σχέση με το ITRF2014) και σταθερή στην κατακόρυφη. Από τον Αύγουστο 2024 παρατηρήθηκε περιστροφή του οριζόντιου ανύσματος σε διεύθυνση Ανατολική-Βορειοανατολική, και ταυτόχρονη ανύψωση με ρυθμό συγκρίσιμο με εκείνον της περιόδου 2011-2012.

Για την καλύτερη χωρική μελέτη της εδαφικής κίνησης θα πραγματοποιηθεί επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου GPS της περιοχής. Στόχος είναι να προσδιοριστεί με ακρίβεια η χωρική κατανομή της εδαφικής παραμόρφωσης σε όλη την περιοχή Θήρας-Θηρασιάς, και να μελετηθεί πώς συνδέεται με τα δύο ηφαιστειακά κέντρα, της Νέας Καμένης και του Κολούμπο.

Η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με ολοένα περισσότερους σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.0, αν και πιθανώς να εμφανίζει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς (μεγάλο πλήθος σεισμών με παρόμοια μεγέθη), δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα υπόλοιπα Ελληνικά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο με την ανάλυση των δεδομένων των σεισμολογικών σταθμών σε πραγματικό χρόνο και τη χρήση καινοτόμων εργαλείων ανάλυσης.

Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους για να μελετήσει το ηφαίστειο του Κολούμπου της Σαντορίνης

Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.

Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής είχε γίνει ήδη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων στο παρελθόν. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

«Η ερευνητική αποστολή ήταν προγραμματισμένη να γίνει, ωστόσο οι επιστήμονες που δουλεύουμε στην περιοχή είμαστε παρόντες και αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα για να ενημερώνουμε τις Αρχές και τους κατοίκους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Νομικού.

Θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα

Οι σεισμογράφοι αυτοί θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα. Η έρευνα θα επαναληφθεί για όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.

«Ο στόχος μας με αυτές τις μετρήσεις είναι να συλλέξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για τη μικροσεισμικότητα της περιοχής, τα οποία θα συνδυαστούν με τους χερσαίους σεισμογράφους, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ανάλυση των σεισμών», τονίζει η κυρία Νομικού.

Από τις 27 Ιανουαρίου και μετά οι σεισμοί που σημειώνονται εντοπίζονται στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε μια περιοχή η οποία γειτνιάζει με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Νομικού, «κατά την κρίση του 2011-2012, η σεισμική δραστηριότητα που είχαμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης για 14 μήνες, δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα δίπλα σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο μπορεί να εξασθενήσει χωρίς να οδηγηθεί σε μία υποθαλάσσια έκρηξη. Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου με την τοποθέτηση ειδικών οργάνων που να μετρούν τις αλλαγές της χημικής σύστασης των αερίων και υγρών που εκλύονται από τις υδροθερμικές καμινάδες στα 500 μέτρα βάθος».

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY, το οποίο έχει συλλέξει δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2022, και θα αναλυθούν για να βρεθούν διαφορές στη συμπεριφορά του ηφαιστείου. Η ψηφιακή πλατφόρμα του SANTORY παρέχει στην επιστημονική κοινότητα και το κοινό πολύτιμες πληροφορίες για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.

Η κυρία Νομικού υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία της συνέχισης παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου από το SANTORY. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο ηγείται το ΕΚΠΑ, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2024 και, όπως διευκρινίζει η κυρία Νομικού, είχε ζητηθεί η χρηματοδότησή του από τον δήμο Θήρας, αίτημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα. Η κυρία Νομικού έχει ζητήσει εκ νέου από την Πολιτεία τη συνέχιση της χρηματοδότησης του SANTORY.

Νέος σεισμός 4,7 ρίχτερ

Νέα σεισμική δόνηση 4,7 ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο καταγράφεται στα 27 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 14.9 χλμ

Ερημώνει η Σαντορίνη

Ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο παρουσιάζει η Σαντορίνη, με χιλιάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει το νησί, λόγω της εξαιρετικά έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Στα Φηρά οι δρόμοι δείχνουν έρημοι, με ελάχιστους κατοίκους και τουρίστες να μετακινούνται. Τα μόνα σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία, στα οποία σχηματίζονται μικρές ουρές από πολίτες που ψάχνουν τρόπο να φύγουν, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς.

Ταυτόχρονα, οι Αρχές στη Σαντορίνη παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, για παν ενδεχόμενο, με την ΕΜΑΚ, σε πρωταρχικό ρόλο, να διατηρεί την εγκατάστασή της με τις σκηνές. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη διατύπωση ασφαλώς συμπερασμάτων για την πορεία του φαινομένου, ωστόσο εκτιμούν ότι η σεισμική διέγερση θα συνεχιστεί, τουλάχιστον, τις επόμενες ημέρες.

«Πυρά» της αντιπολίτευσης για το κόστος των εισιτηρίων «εξόδου» από τη Σαντορίνη

Δριμεία κριτική ασκεί η αντιπολίτευση για τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια από τη Σαντορίνη, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση μετά το μπαράζ σεισμών. Πρόσθετα προληπτικά μέτρα ζητάει το ΠΑΣΟΚ.

 

Παπανικολάου «ακυρώνει» Τσελέντη: «Να μην μπλέκουμε τη σημερινή δραστηριότητα με το ’56»

Ο καθηγητής Γεωλογίας & Γεωπεριβαλλόντος και πρώην πρόεδρος ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον Σκάι για την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να γίνεται σύνδεση με τον γεγονός του 1956 και το τσουνάμι που είχε προκληθεί.

Ο κ. Παπανικολάου έκανε αυτό το σχόλιο ύστερα από σχετική ερώτηση για την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως «έχει ενεργοποιηθεί το ρήμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό του 1956».

Όπως τόνισε ο κ. Παπανικολάου το γεγονός του 1956 προήλθε από «μια περιοχή που είναι πολύ πιο βορειοανατολικά από την περιοχή που έχει σήμερα δραστηριοποιηθεί». «Μεσολαβεί μια απόσταση 10 χλμ και εν συνεχεία ήταν το ρήγμα 40 χλμ που έδωσε τον σεισμό του 1956. Και βεβαίως να πούμε πως τα μεγάλα αυτά γεγονότα θέλουν πολλούς αιώνες για να επαναληφθούν, πάνω από 2 με 3 αιώνες».

Σχετικά με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα και το μέγεθος των σεισμών που μπορεί να δοθεί από το συγκεκριμένο ρήγμα, ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως σε περίπτωση που έχουμε πλήρη δραστηριοποίηση θα μπορούσαμε να φτάσουμε έως και τα 6 ρίχτερ. «Το πιθανότερο όμως είναι πως θα δραστηριοποιηθούν επιμέρους μικρότερα κομμάτια, οπότε η ένταση θα είναι χαμηλότερη από 5 έως 5,5. Έτσι όπως βλέπω τα στοιχεία το πιο πιθανό είναι να μείνουμε κοντά σε αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, στο 5 ή 5,1 ή 5,2 και να μη σπάσει μεγάλο κομμάτι ώστε να πάμε στο 5,5 – 6.

 

Υφ. Ναυτιλίας για καταγγελίες αισχροκέρδειας: Καμία αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Σαντορίνη

«Υπάρχουν τα προπαρασκευαστικά μέτρα τα οποία σύμφωνα με τα σχέδια συμβαίνουν όταν υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο και όλες οι υπηρεσίες έχουν δηλώσει ετοιμότητα εάν συμβεί. Όλοι είναι έτοιμοι» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, ο οποίος διέψευσε τις καταγγελίες για αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών.

«Δεν ισχύει αυτό. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν έχουν καμία αύξηση. Έχουμε βάλει με συνεννόηση με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και επιπλέον δρομολόγια. Δεν έχει αυξηθεί ούτε μισό ευρώ το εισιτήριο. Δεν ξέρω τι γίνεται στα αεροπορικά, άλλα στα ακτοπλοϊκά δεν υπάρχει αύξηση» ανέφερε στην εκπομπή Νewsroom της ΕΡΤ o κ. Γκίκας.

Όπως τόνισε υπάρχει άμεση επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για να υπάρξουν επιπλέον ακτοπλοϊκά δρομολόγια, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει. Αναφορικά με τα επιχειρησιακά σχέδια που υπάρχουν(το Τάλως, το Εγκέλαδος) για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης σεισμικής δόνησης δήλωσε ότι «υπάρχει μια λίστα με μεγαλύτερα επιβατικά πλοία που αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθούν για την περίπτωση της εκκένωσης», αν και είναι κάτι που απεύχεται.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και όχι πανικός προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί το κράτος είναι εδώ να συμβάλει». Και όπως συμπλήρωσε «αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι στην Σαντορίνη, στην Αμοργό, στην Ίο και στην Ανάφη. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα σε όλες τις Κυκλάδες αλλά και στα Δωδεκάνησα».

 

«Έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στη Σαντορίνη» τονίζει ο Τσελέντης

Στην ανάρτησή του για τη σεισμική δραστηριότητας στην περιοχή της Σαντορίνης, στην οποία ανέφερε πως έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού που έχει δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1956 (δείτε προηγούμενη δημοσιοποίηση στο Live Blog), ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε και τους κινδύνους στην Σαντορίνη εξαιτίας «πολεοδμικών εγκλημάτων».

«Έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων. Δόθηκαν οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν στά Φηρά, στην Οία και αλλαχού, κατασκευές μεγάλου βάρους (Ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς την θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην Αμοργό

Πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα στις Κυκλάδες, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα, στις 11:09 σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ σε απόσταση 21 χλμ. ΝΔΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

  • Στις 11:03 σημειώθηκε σεισμός 4,4 Ρίχτερ σε απόσταση 15 χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.
  • Στις 11:01 σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ σε απόσταση 14 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
  • Στις 10:55 σημειώθηκε σεισμός 4,4 Ρίχτερ σε απόσταση 15 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
  • Στις 10:15 σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ σε απόσταση 16 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Η εικόνα με το σμήνος σεισμών στις Κυκλάδες τις τελευταίες ώρες. Όπως φαίνεται, το επίκεντρο βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά, στη Σαντορίνη και στην Αμοργό.

Δυνάμεις φτάνουν στην Αμοργό

Δυνάμεις στέλνουν στην Αμοργό, την ώρα που η μία σεισμική δόνηση διαδέχεται την άλλη.

Μέχρι στιγμής στο νησί της Αμοργού βρίσκονται πέντε πυροσβεστικά οχήματα, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τέσσερα φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ.

Η σεισμική ακολουθία το τελευταίο 24ωρο

seismikiakoloyth78

Τι συζητήθηκε στη διυπουργική σύσκεψη: Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός μεγαλύτερου συμβάντος

Οι τρόποι και η αντιμετώπιση ενός ενδεχομένως μεγαλύτερου συμβάντος συζητήθηκαν στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη για τους σεισμούς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό παρουσία του Βασίλη Κικίλια.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού που ακόμα και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερης ισχύς σεισμούς από το ρήγμα του 1956.

Ο σχεδιασμός έχει γίνει από το καλοκαίρι, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος και περιλαμβάνει,  μεταξύ άλλων:

– τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού

– τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες

– το διαιτολόγια και τη σίτιση των ανθρώπων στην ύπαιθρο

Πλήθος κόσμου στα πρακτορεία της Σαντορίνης, αναζητούν εισιτήρια για να φύγουν από το νησί

Στα εκδοτήρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σπεύδουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, αναζητώντας διαφυγή από το νησί που δονείται ασταμάτητα από τους σεισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Στο… πόδι βρίσκονται πέντε νησιά των Κυκλάδων μετά το πλήθος σεισμών που καταγράφηκαν βόρεια της Σαντορίνης.

Πάνω από 200 σεισμοί μέσα σε μόλις 48 ώρες έχουν θορυβήσει το νησί, με πολλές οικογένειες με παιδιά να παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Πολιτική Προστασία, ενώ στο νησί έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Σαντορίνη, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πάνω από 5.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή, καθώς δεκάδες οικογένειες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.

Νέα σύσκεψη σήμερα

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).

Δύσκολη νύχτα σε Σαντορίνη και Ρόδο

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, από Δευτέρα προς Τρίτη, η σεισμική δραστηριότητα ήταν συνεχής με τις δονήσεις που καταγράφονταν να είναι σχετικά μικρές όμως να συμβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις και ανά δέκα με δεκαπέντε λεπτά.

Νέα σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 21 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για το μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος το τελευταίο τριήμερο.

Ειδικότερα, τέσσερις σεισμικές δονήσεις με μέγεθος 4 Ρίχτερ και άνω, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες —αντίστοιχα στις 05:03, στις 04:48, στις 04:46 και στις 03:19— στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας (3/2) πολλοί ήταν εκείνοι στα Φηρά που επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους παρά να μείνουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι πιθανή σεισμική δόνηση.

«Η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες»

Ο Καθ. Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» για την ακολουθία σεισμών στην περιοχή.

«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέφω στην Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση. Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Λέκκας: «Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός. Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».

Για την μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές».

Κύμα φυγής

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (4/2) ξεκίνησε το νέο κύμα φυγής από το νησί της Σαντορίνης, υπό το φόβο μιας μεγάλης σεισμικής δόνησης.

Σημειώνεται ότι από την Δευτέρα (3/2) γίνονται ουρές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία προκειμένου να βρεθεί εισιτήριο, ακτοπλοϊκό ή αεροπορικό, ενώ χαρακτηριστικό είναι το πρωτοφανές μποτιλιάρισμα που σημειώθηκε τη Δευτέρα στον δρόμο που οδηγούσε προς το λιμάνι του νησιού.

Κλειστά σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως και την Παρασκευή 07/02/2025.

Στη συνέχεια, δήμοι 9 νησιών των Κυκλάδων αποφάσισαν να προχωρήσουν προληπτικά στο κλείσιμο των σχολείων για τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Σύρου ανακοίνωσε πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη (4/2), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου αλλά και εξαιτίας των προβλέψεων για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και ο Δήμος Νάξου γνωστοποιώντας ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των πέντε νησιών (Νάξος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έως την Τετάρτη (5/2).

Επίσης, έως την Τετάρτη (5/2) θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του σε Πάρο και Αντίπαρο, με απόφαση του Δήμου.

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση του Δημάρχου Πάρου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Πάρου, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους», αναφέρει ο Δήμος Πάρου σε ανακοίνωσή του.

Ούτε στην Τήνο θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Τρίτη (4/2), επίσης για προληπτικούς λόγους.

Η ανακοίνωση του δήμου Τήνου αναφέρει: «Με απόφαση του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις Νότιες Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων ανοικτού και κλειστού τύπου, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, για προληπτικούς λόγους και δεδομένου ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή