Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τα τεφτέρια του κυκλώματος των δημοτικών υπαλλήλων που εκβίαζε τους μαγαζάτορες (φωτό)

«Μου έδωσε ο... για το πρώτο εξάμηνο», τα τεφτέρια του κυκλώματος με δημοτικούς υπαλλήλους που εκβίαζε καταστηματάρχες στην Αθήνα.

Μοιραστείτε το

Στο κύκλωμα ήταν μέλη υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, δημοτικοί αστυνομικοί, υπάλληλοι (ανάμεσά τους και ένα στέλεχος) του υπουργείου Πολιτισμού.

Φέρονται να εκβίαζαν συστηματικά καταστηματάρχες για να τους δίνουν ποσά.

Συγκεκριμένα, η μία εκ των συλληφθέντων είχε συγκροτήσει και διεύθυνε μαζί με ένα ακόμη άτομο εγκληματική οργάνωση στην οποία εκτός των δημοτικών αστυνομικών, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί υπάλληλοι διάφορων Δημοσίων Υπηρεσιών, όπως Υπηρεσιών Δόμησης, Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου, καθώς και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ειδικότερα, μία από τους συλληφθέντες είχε συγκροτήσει και διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση, με τη συμμετοχή δημοτικών αστυνομικών και υπαλλήλων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών, όπως Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα τεφτέρια των εκβιαστών

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται και τα τεφτέρια του κυκλώματος, σημειώματα και γραπτά και ηλεκτρονικά αρχεία, όπου καταγράφονταν οι εκβιασμοί, οι «ταρίφες» και τα χρωστούμενα ποσά από τους καταστηματάρχες.

Οι σημειώσεις τους δημιουργούν αίσθηση καθώς φανερώνουν την πλήρη οργάνωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα ποσά που ζητούσαν από τους μαγαζάτορες και τη μοιρασιά που έκαναν στη συνέχεια.

Πώς δρούσε το κύκλωμα των δημοτικών υπαλλήλων

Πάνω από 700 χιλ. ευρώ ήταν το οικονομικό όφελος για τους 14 δημοτικούς αστυνομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι κατηγορούνται για υπόθεση εκβιασμού καταστηματαρχών και χρηματισμού.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης των «Αδιάφθορων» της ΕΛ. ΑΣ. κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- 439.140 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και ρολόγια.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, οι συλληφθέντες φέρονται να εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Αθήνας να τους δίνουν χρήματα, προκειμένου να μην πραγματοποιούν ελέγχους και -αν το έκαναν- να μη βεβαιώνουν πρόστιμα για τις παραβάσεις που θα έβρισκαν.

Για τους συλληφθέντες σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της οργάνωσης:

  • τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων,
    κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσεις,
  • οι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι,
  • οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά

«Αναφορικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί υπάλληλοι, με δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, ξεκαθαρίζουμε ότι η Δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική Αρχή.

«Γι’ αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο τους με όποιον τρόπο κρίνεται αναγκαίος για την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εξυπακούεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία ενώ θα προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου», προστίθεται σχετικά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.