Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για το συμβάν με ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» όπου στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης προκλήθηκε φωτιά με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα 72χρονη καρκινοπαθής ασθενής.
Όσον αφορά το συμβάν το νοσοκομείο στην πρώτη του ενημέρωση δίνει μία σειρά από πληροφορίες.
Ειδικότερα, η ασθενής ΙΕ, 72 ετών υποβλήθηκε στις 24/05/2025 σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης και προς το τέλος αυτής και ενδεχομένως λόγω αιφνίδιας εμφάνισης αστοχίας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του χειρουργείου προκλήθηκε φλόγα από την οποία η ασθενής υπέστη εγκαύματα 2ου βαθμού.
Σύμφωνα με το νοσοκομείο υπήρξε άμεση κινητοποίηση από τη χειρουργική ομάδα και το παριστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση του ανωτέρω περιστατικού.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση: «Αυθημερόν και μετά την εκτίμηση των εγκαυμάτων της ασθενούς και την αρχική αντιμετώπιση αυτών από πλαστικό χειρουργό, η ασθενής αφυπνίστηκε ομαλά, με σταθερά ζωτικά σημεία και μεταφέρθηκε στην Ανάνηψη του Νοσοκομείου, για μετεγχειρητική παρακολούθηση από τρεις ιατρικές ομάδες, ήτοι γυναικολογική, πλαστική και αναισθησιολογική και αντιμετωπίζεται σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες και η κατάσταση της υγείας της παραμένει σταθερή».
Για την διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τη Διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ., ενώ ζητήθηκε αυθημερόν ο πλήρης φάκελος που αφορά στο σύνολο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ως άνω χειρουργικής επέμβασης, τονίζεται.
Η καρκινοπαθής καιγόταν για 10″ στο χειρουργείο
Εγκαύματα δεύτερου βαθμού, στο 4% του σώματός της, φέρει η 60χρονη ογκολογική ασθενής που έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Η ασθενής καιγόταν για δέκα δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και υπέστη εγκαύματα στην κοιλιακή χώρα.
Η άτυχη γυναίκα νοσηλεύεται στη μονάδα ανάνηψης, ενώ η φωτιά προκλήθηκε από το μηχάνημα διαθερμίας, που χρησιμοποιείται για να προκαλεί αιμόσταση.
Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 24/4, κατά τη διάρκεια πολύωρης χειρουργικής επέμβασης σε 60χρονη ασθενή με καρκίνο. «Χρησιμοποιείται διαθερμία, κόβει τον ιστό και προκαλεί αιμόσταση. Φαίνεται ότι πήρε φωτιά το μηχάνημα», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Mega.
«Κάηκε στην κοιλιακή χώρα, προκλήθηκαν εγκαύματα δεύτερου βαθμού, στο 4% της έκτασης του σώματός της. Σε 10 δευτερόλεπτα έσβησαν τη φωτιά, διαφορετικά θα πέθαινε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
ΕΔΕ ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτηση έκανε γνωστό ότι έδωσε εντολή να διενεργηθεί ΕΔΕ, παρουσία ειδικού εμπειρογνώμονα και ζήτησε συγγνώμη από την ασθενή για το «απαράδεκτο ατύχημα», όπως το χαρακτήρισε.
«Για το απαράδεκτο ατύχημα με την ασθενή που υπέστη έγκαυμα στο Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” έδωσα εντολή για την άμεση διενέργεια ΕΔΕ, με την παρουσία ειδικού εμπειρογνώμονα. Εύχομαι περαστικά στην ασθενή, της ζητώ συγγνώμη και δεσμεύομαι ότι θα διαλευκανθεί το περιστατικό και θα τιμωρηθεί ο υπεύθυνος», έγραψε ο υπουργός Υγείας.