Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Σαρωτικές ανατροπές για τους δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Σαρωτικές ανατροπές για τους δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Εισφορές επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους θα καταβάλλουν από τον Ιανουάριο του 2017 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με το ασφαλιστικό σχέδιο. Η πρόβλεψη αυτή οδηγεί σε μειώσεις μισθών που σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεσοσταθμικά αγγίζουν τα 40 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς, και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οι ίδιοι αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, όταν λάβουν σύνταξη, θα δουν τις παροχές τους μειωμένες έως και 30%.

Oι συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων αποχωρούν από την υπηρεσία τους μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού θα υπολογίζονται με βάση τα όσα ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Όσοι αποχωρήσουν την επομένη θα υποστούν όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Δηλαδή θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ μετά τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και ανταποδοτική που θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ' έτος νέα ποσοστά αναπλήρωσης, που μένει να συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών.