Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κομισιόν

Πρόταση Κομισιόν για 700 εκατ. στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Ποσό ύψους 700 εκατομμύριων για την άμεση χρηματοδοτική στήριξη των προσπαθειών αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, λόγω προσφυγικού στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια, αποφάσισε να διαθέσει το κολέγιο των επιτροπών.

Σύμφωνα με την πρόταση, φέτος θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ, και τα επόμενα δύο χρόνια αλλά 400 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα θα διατεθούν σε συνεργασία ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται επιτόπου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση, τη σίτιση και την παροχή νερού στους καταυλισμούς προσφύγων, ενώ είναι επιπρόσθετη στην κατασκευή και λειτουργία των άλλων υποδομών, όπως τα κέντρα καταγραφής, και οι πόροι μετεγκατάστασης και επανεισδοχής.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βοήθεια, ενώ ερωτηθείς ποιο θα είναι το ποσό που θα λάβει η χώρα μας απέφυγε να το προσδιορίσει, είπε όμως ότι με δεδομένη την κατάσταση της χώρας, οικονομικά, διοικητικά και τη σημαντική παρουσία προσφύγων, είναι προφανές ότι ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας θα πάει στην Ελλάδα.

Για να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση, η Κομισιόν πρότεινε την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η ΕΕ μέσω της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας να μπορεί να χρηματοδοτεί τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων και στα κράτη μέλη.