Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Οι ΗΠΑ επιβραβεύουν τους προστατευόμενους - Μπόνους 30 εκατ. $ στους 3 μάρτυρες για τη Novartis

Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Οι ΗΠΑ επιβραβεύουν τους προστατευόμενους - Μπόνους 30 εκατ. $ στους 3 μάρτυρες για τη Novartis

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες επίσης παίρνουν επισήμως πολιτικό άσυλο από τις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά μετά τη χούντα που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν πολιτικό άσυλο σε Έλληνα πολίτη. Δεν είναι τυχαίο που αυτό γίνεται για τη Novartis, μία υπόθεση που για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν είναι σκάνδαλο αλλά σκευωρία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ

Ο συμβιβασμός της Novartis με το αμερικανικό κράτος για τις παρανομίες που διέπραξε σε βάρος της Ελλάδας, στηρίχτηκε εν πολλοίς σε προστατευόμενους μάρτυρες. Και είναι εκείνοι τώρα που περιμένουν να ανταμειφθούν με ένα ποσοστό από όσα θα πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία στις ΗΠΑ. Το «βραβείο» τους όπως λέγεται, φτάνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια και θα συνοδευθεί με πολιτικό άσυλο, το οποίο θα εγγυάται για την προστασία τους.
 
Πολλά χρήματα σε όσους βοήθησαν…

Τα 30 εκατομμύρια δολάρια θα τα μοιραστούν οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες με τους δικηγόρους τους, των οποίων η αμοιβή (ειδικά στις ΗΠΑ) δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.
Η επιβράβευση των μαρτύρων στην Αμερική είναι μέρος της όλης διαδικασίας. Το κυνήγι κατά της Novartis έχει αρχίσει άλλωστε από το 2010-’11, με τις αμερικανικές Αρχές να αναζητούν στοιχεία και μαρτυρίες. Ήταν δεδομένο πως θα υπήρχαν στην όλη διαδικασία και άνθρωποι (εργαζόμενοι ή συνδεδεμένοι με την Novartis) που θα συνεργάζονταν με τη Δικαιοσύνη. Η όλη προσπάθεια της αμερικανικής Δικαιοσύνης περιλαμβάνει και την επιβράβευση όσων συνεργάστηκαν ή όσων προσήλθαν ως μάρτυρες.
Πάντως, η διαδικασία της ανταμοιβής τους δεν είναι αυτόματη. Θα χρειαστεί να εκτιμηθεί αν και σε τι βαθμό η μαρτυρία και τα στοιχεία που προσκόμισε ο καθένας τους, συνέβαλαν στην αποκάλυψη της απάτης της φαρμακευτικής και αναλόγως θα καθοριστεί και η επιβράβευση…
 
Διασφαλίζεται η προστασία τους
Εκτός όμως από τη χρηματική ανταμοιβή οι Έλληνες μάρτυρες για το σκάνδαλο παίρνουν επισήμως πολιτικό άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η πρώτη φορά μετά τη χούντα που οι ΗΠΑ παρέχουν πολιτικό άσυλο σε Έλληνα πολίτη. Και δεν είναι τυχαίο που αυτό γίνεται για την υπόθεση Novartis, μια υπόθεση που για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν είναι σκάνδαλο αλλά σκευωρία.

Το πολιτικό άσυλο δίνεται, όταν απειλείται η υγεία ή και στοιχειώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των μαρτύρων. Το ότι οι ΗΠΑ δίνουν πολιτικό άσυλο σε Έλληνες πολίτες που τόλμησαν να μιλήσουν για σκάνδαλα και για διαφθορά, καταγγέλλοντας τόσο μια πανίσχυρη βιομηχανία, όσο και ελληνικές κυβερνήσεις, δείχνει το μέγεθος του σκανδάλου και τη βαρύτητα των καταθέσεων τους… Και βεβαίως, αυτή η κίνηση των αμερικανικών Αρχών δείχνει τη διαφορά φιλοσοφίας και ουσιαστικά αδειάζει όσους Έλληνες πολιτικούς μιλούσαν υποτιμητικά και ζητούσαν να «βγει η κουκούλα» από αυτούς τους ανθρώπους. Μένει βεβαίως στους ίδιους να επιλέξουν αν θα δεχθούν την αποδοχή του ασύλου.
 
Ένας ακόμα συμβιβασμός

Πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστός ένας ακόμα συμβιβασμός της Novartis με το αμερικανικό κράτος για δωροδοκίες σε γιατρούς. Ο νέος συμβιβασμός ορίζει ότι η φαρμακευτική θα πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο 678 εκατ. για δωροδοκίες!

Πρόκειται για την επιχείρηση «Συνέδρια με ομιλητές γιατρούς». Ένα πρόγραμμα «ομιλητών», που θεωρήθηκε ως ένα είδος νομότυπου λαδώματος σε γιατρούς και έτρεχε από το 2002 έως το 2011. Μένει αν δούμε αν περιλαμβάνεται -και σε ποιον βαθμό- δράση και στην Ελλάδα...
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, με το πρόσχημα επιμορφωτικών συγκεντρώσεων, η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για εξεζητημένα γεύματα, σκάφη, εκδρομές σε θέρετρα με γκολφ, αθλητικές εκδηλώσεις και αμοιβές. Οι γιατροί έκαναν διακοπές με τις οικογένειες τους και συχνά δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν παρουσιάσεις στις διαλέξεις! Μάλιστα, λέγεται πως υπήρξαν ελάχιστες ή καθόλου συζητήσεις σχετικά με την ιατρική στις εκδηλώσεις αυτές!

Ο νέος αυτός συμβιβασμός έγινε γιατί ουσιαστικά η Novartis ομολόγησε πως χρησιμοποιούσε τους γιατρούς για υπερβολική συνταγογράφηση.
Για παράδειγμα ένας γιατρός, ο οποίος έγραψε περισσότερες από 8.000 συνταγές για φάρμακα της Novartis, έλαβε 320.000 δολάρια. Ένας άλλος γιατρός που έγραψε 9.000 συνταγές έλαβε 220.000 δολάρια και ένας τρίτος γιατρός που έγραψε 3.600 συνταγές πληρώθηκε πάνω από 200.000 δολάρια.
 
Χαμένοι στη μετάφραση

Ο δεύτερος αυτός συμβιβασμός δείχνει και τη σημασία του πρώτου συμβιβασμού, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα…
Στον πρώτο συμβιβασμό της φαρμακοβιομηχανίας που αφορά εν πολλοίς την Ελλάδα, η Novartis συμφώνησε να καταβάλει στο αμερικανικό Δημόσιο πρόστιμα 345 εκατ. δολαρίων (τα 310 εκατ. αφορούν τη χώρα μας) για επηρεασμό των “foreign officials” (μτφ «Ξένοι αξιωματούχοι»). Δηλαδή με απλά λόγια, παραδέχθηκε πως επηρέαζε Έλληνες αξιωματούχους. Το περίεργο σε αυτή την υπόθεση είναι το πως μεταφράζει και πως ερμηνεύει κάθε κόμμα τον όρο “foreign officials”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μέγα σκάνδαλο και παραδοχή της Novartis πως επηρέαζε Έλληνες πολιτικούς, την ώρα που σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διατυμπανίζουν πως σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία και το Αμερικανικό κράτος ως «αξιωματούχοι» ορίζονται …οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.
Όμως η ειδοποιός διαφορά είναι πως στον δεύτερο συμβιβασμό γίνεται ξεκάθαρα λόγος για γιατρούς! Γιατί στον πρώτο συμβιβασμό που αφορά την Ελλάδα οι γιατροί να παρουσιάζονται ως «αξιωματούχοι» και στον δεύτερο απλά ως… «γιατροί»;

Μέχρι στιγμής, ένα ακόμα σκάνδαλο, όπως της Siemens, της Λίστας Λαγκάρντ, των εξοπλιστικών, της Λιστας Μπόργιανς, που διαπιστώθηκαν στο εξωτερικό, μένει στην Ελλάδα ως εκκρεμότητα. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η πολιτική διαμάχη ήταν ένας τρόπος, ο γνωστός ελληνικός τρόπος, ώστε το σκάνδαλο να μην αποκαλυφθεί ποτέ... Αλλά σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στα αυτονόητα. Ούτε στο πως μεταφράζονται δύο λέξεις. Θα δείξει στο μέλλον αν τελικά βρεθεί άκρη είτε μέσω της Αμερικανικής Δικαιοσύνης, είτε μέσω της επίσημης μετάφρασης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τι συμβαίνει εδώ;
Οι Αμερικανοί έκαναν τη δουλειά τους. Συμβιβάστηκαν, δεν έχουν λόγο να βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα, δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να συνεχίζουν τις έρευνες.
Από την άλλη όμως, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχασαν δισεκατομμύρια από αυτό το σκάνδαλο. Άραγε θα βγάλει ποτέ άκρη η ελληνική Δικαιοσύνη; Και το πιο σημαντικό, αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο… Θα αφεθεί η ελληνική Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη για να βρει την άκρη του νήματος;