Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Γιατί δεν είναι γρίπη

Κορωνοϊός: Γιατί δεν είναι γρίπη

Μεγαλώνει διαρκώς η διασπορά που καταγράφει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, ενόψει μάλιστα του Δεκαπενταύγουστου και της μεγάλης εξόδου των αδειούχων.

Μάλιστα αρκετοί τείνουν πλέον να πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή γρίπη, κάτι που φρόντισε να καταρρίψει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επανεμφάνισή του.

Σημειώνεται ότι μόλις μια μέρα μετά τη δραματική παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορωνοϊός με 124 κρούσματα σε 24 ώρες βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, το 1/3 των χθεσινών κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών, όπως οι γάμοι στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και την κρεατοβιομηχανία στην Καβάλα.

Προβληματισμό προκαλούν και τα περιστατικά σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν 13 υγειονομικοί με Covid-19 με επτά από αυτούς να βρίσκονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ κατέγραψαν μόνο χθες 1.262 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Αυτός ο ημερήσιος απολογισμός, παρόμοιος με εκείνον της προηγουμένης, αυξάνει σε σχεδόν 158.000 το σύνολο των νεκρών που θρηνεί η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν επίσης 53.158 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 4,82 εκατομμύρια, κατά τα δεδομένα αυτής της ιατρικής σχολής με έδρα τη Βαλτιμόρη.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, μολαταύτα ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επιμένει να εμφανίζεται αποφασιστικά αισιόδοξος, επανέλαβε χθες την πρόβλεψή του πως ο ιός θα «εξαφανιστεί» από την αμερικανική επικράτεια.

«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία (…), θα εξαφανιστεί», επέμεινε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Τραμπ αποφάσισε να ξαναρχίσει να παραχωρεί σχεδόν καθημερινά συνεντεύξεις για την πορεία της πανδημίας μετά την αναζωπύρωσή της περί τα τέλη Ιουνίου σε πολιτείες στον Νότο και τη Δύση.

Κορωνοϊός: Γιατί δεν είναι μια απλή γρίπη 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας φρόντισε να υπενθυμίσει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι γρίπη και θέλει μεγάλη προσοχή ακόμη και από τους νέους.

Ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος: «Οιαδήποτε επιστημονική συμβολή, από όποιον και αν προέρχεται, οιαδήποτε σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό, αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε και εξακολουθούμε να παλεύουμε με μία πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά και δεν είναι μία απλή γρίπη, αλλά κυκλοφορεί το καλοκαίρι, διασπείρεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και δεν έχουμε ακόμη ανοσία. Λιγότερο από 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες αντισωμάτων.

Η συνεχής κυκλοφορία αυτού του ιού μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που ζούμε, αποδεικνύει πως αυτές από μόνες τους δεν επαρκούν για να σταματήσουν ή να περιορίσουν αρκετά την κυκλοφορία του. Θα βρει εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις και θα διασπαρθεί εύκολα εκεί όταν συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση επιδημιών όπως αυτές που ζούμε στην πατρίδα μας τις τελευταίες ημέρες.

Πρέπει να τονίσω εδώ κάτι. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορούν να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά.

Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με ένα γιατρό που δουλεύει σε μεγάλο νοσοκομείο της πατρίδας μας και νοσήλευε σήμερα το πρωί τρεις ανθρώπους νεαρής ηλικίας, 20, 30 και 50 ετών. Μάλιστα ο ένας από αυτούς ήταν στα πρόθυρα της διασωλήνωσης.

Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά, ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού.

Σε μια πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε με μαγνητική καρδιάς, μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι 2 από τους 3 έγιναν καλά από τον ιό στο σπίτι τους, συνέκρινε την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Τι έδειξε η μελέτη σε αυτούς τους 100 ανθρώπους. Έδειξε πως 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους η οποία φάνηκε με την μαγνητική.

76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα. Και οι 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής. Ήταν κυρίως νέοι, το ξανά τονίζω, υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι.

Επιπρόσθετα κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους. Ισχύει το ίδιο για όλους όσους περνάνε τον ιό; Θα επιμείνουν αυτά τα ευρήματα για αρκετό καιρό σε αυτούς τους ανθρώπους ή σταδιακά θα βελτιωθούν;

Δεν το γνωρίζουμε. Το ψάχνουμε παραπάνω, αυτό είναι η επιστήμη. Σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι χωρίς να τηρούμε τα μέτρα.

Η έρευνα δημιουργεί καμιά φορά ακόμα περισσότερα και βασανιστικά ερωτήματα, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν άμεσες απαντήσεις και απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Μόνο όμως έτσι θα πάμε μπροστά.

Ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες, πολλαπλασιάζεται και σε άλλα όργανα, είναι ένας ιός που κάνει πολυσυστηματική προσβολή.

Επίσης όσοι άνθρωποι τον ξεπερνούν καλό είναι να έχουν μια τακτική παρακολούθηση σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Ακόμα δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα αυτής της ίωσης στην υγεία μας».

Σύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των παρισταμένων σε γάμους

Μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους, άφησε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι κατά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.

«Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας κορωνοϊού, θα σηματοδοτήσουν οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των διασωληνώσεων και η αύξηση των θανάτων.

«Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα. Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας αφορά κυρίως νέα άτομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, με μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Γι’ αυτό, εξήγησε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, «προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο».

124 νέα κρούσματα την Τετάρτη

Τριψήφιος είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (5/8) 124 νέα περιστατικά του νέου ιού, τρία παραπάνω από χθες (121).

Η γεωγραφική τους κατανομή είναι η ακόλουθη:

15 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

9 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

22 κρούσματα βρέθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

1 στην Αρκαδία

1 στη Δράμα

2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης

18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης

2 στην Ημαθία

8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία

8 στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους

6 στη Μαγνησία, από τα οποία τα 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη

1 στην Πιερία,

1 στην Καστοριά,

1 στην Κέρκυρα,

2 στην Κοζάνη,

1 στις Κυκλάδες,

1 στην Πέλλα,

2 στη Χαλκιδική,

1 στα Χανιά.

Από τον «χάρτη» αυτό προκύπτει πως τα εισαγόμενα κρούσματα, συνολικά, είναι 24. Ακόμη, για ακόμη μία μέρα έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα μεγέθη των φορέων του ιού στον Έβρο, μετά και από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη.