Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αλήθεια για το μυστηριώδες viral βίντεο με το πουλί και το τεράστιο ψάρι

Η αλήθεια για το μυστηριώδες viral βίντεο με το πουλί και το τεράστιο ψάρι

Πριν λίγες ημέρες τα social media κατακλύστηκαν από τα πλάνα ενός εντυπωσιακού πουλιού που κουβαλούσε "ένα τεράστιο ψάρι" πάνω από τη Myrtle Beach στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Τα πλάνα καταγράφησαν από μια γυναίκα ονόματι Kelly Burbage και έγιναν viral όταν τα δημοσίευσε στο Twitter το κανάλι Tracking Sharks. Η ίδια η γυναίκα που μοιράστηκε τα πλάνα στο facebook, διερωτήθηκε αν έβλεπε έναν αετό ή έναν κόνδορα.

Η παραπληροφόρηση ωστόσο ξεκίνησε συγκεκριμένα από τη λεζάντα του Tracking Sharks η οποία ανέφερε: "Ξέρει κανείς τι είδους πουλί είναι αυτό που κουβαλάει ένα καρχαρία;". Η όλη "βεβαιότητα" δηλαδή περί καρχαρία, ήταν που έβαλε "φωτιά" στα social με πολλούς να έχουν τις δικαιολογημένες ενστάσεις τους.

Το βίντεο έπαιξε και στα μεγάλα media του πλανήτη, ωστόσο ο κόσμος δεν ήταν σίγουρος για το τι πραγματικά έβλεπε.

Και ενώ οι περισσότεροι πίστεψαν πως πράγματι έβλεπαν έναν αετό, αλλά είχαν αμφιβολίες για το είδους του ψαριού, ένας άλλος χρήστης του Twitter που κατέγραψε παρόμοιο περιστατικό σε δικό του βίντεο, ήρθε για να βάλει τα πράγματα σε μια πιο ορθή σειρά και να κάνει τους χρήστες να ψάξουν κάπως καλύτερα.

 

Το πτηνό είναι λοιπόν ένας ψαραετός (Osprey) αλλά το ψάρι που κρατά, δεν είναι καρχαριωειδές, αλλά ένα μεγάλο ισπανικό σκουμπρί που πράγματι απαντάται στον Ατλαντικό ωκεανό.

Η ομάδα των Tracking Sharks αναγκάστηκαν λοιπόν να επικαιροποιήσουν την ιστορία τους, μετά τα ερωτήματα που δέχονταν, γράφοντας: "Ο ειδικός στους καρχαρίες John Chisholm από τη Μασαχουσέτη μας επιβεβαίωσε πως το πουλί είναι ψαραετός και το "γεύμα" του δεν είναι καρχαρίας, αλλά ισπανικό σκουμπρί" (που φτάνει σε μέγιστο μήκος τα 60 εκατοστά και βάρος τα 3,4 κιλά).

Και κάπως έτσι, η αλήθεια έλαμψε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσο για τον ψαραετό, είναι ένα πτηνό που ζει στην βόρειο και νότιο Αμερική, στην Καραϊβική, στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Ωκεανία. Στην νότια Αμερική και την νοτιοανατολική Ασία δεν αναπαράγεται αλλά είναι μόνο χειμερινός επισκέπτης. Το μέγεθος των θηλυκών είναι 60-66 εκατοστά και φτάνουν σε  βάρος τα 1600-2000 γραμμάρια. Τα αρσενικά είναι 50-55 εκατοστά και έχουν βάρος 1200-1600 γραμμάρια.

Οι πληθυσμοί της βορείου Αμερικής μεταναστεύουν στη νότια Αμερική και την Καραϊβική, εκείνοι της Ευρώπης στην Αφρική και εκείνοι της Ασίας βορείως των Ιμαλαΐων στη νότια Ασία.

Στην Ελλάδα, ο ψαραετός δεν αναπαράγεται πλέον. Μέχρι το 1924, ο Ψαραετός φώλιαζε στη λίμνη Δοϊράνη ενώ στον Έβρο φώλιασε για τελευταία φορά το 1966. Τώρα απαντάται σαν περαστικός κατά τη μετανάστευση. Περνάει το Μάρτιο και τον Απρίλιο, πηγαίνοντας βόρεια, δίπλα σε μεγάλες λίμνες και ποτάμια όπου παραμονεύει για φρέσκα ψάρια, συνήθως πάνω σε ξερά δέντρα ή σε βράχους κοντά στο νερό.

Ξαναπερνάει από τη χώρα μας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά προς το Νότο όταν και συναντάται στους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας.