Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Windows 10: Εντοπίστηκε κενό ασφαλείας - Προειδοποίηση για επιθέσεις χάκερ

Windows 10: Εντοπίστηκε κενό ασφαλείας - Προειδοποίηση για επιθέσεις χάκερ

Η Microsoft κυκλοφόρησε ένα "μπάλωμα" για τα Windows 10 και το Server 2016, μετά την αποκάλυψη από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, την διαβόητη NSA, ότι εντόπισαν ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows 10 της Microsoft, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι χάκερ ή άλλοι κακόβουλοι παράγοντες. Το κενό ασφαλείας ήταν τόσο σοβαρό που η NSA προέβη σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση.

Ήδη η Microsoft νωρίτερα είχε στείλει την αναβάθμιση ασφαλείας στον αμερικανικό στρατό και σε άλλους «ευαίσθητους» χρήστες με διαβάθμιση.

Η NSA αποκάλυψε το κενό ασφαλείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πόσο καιρό γνώριζε περί αυτού, προτού το αποκαλύψει στη Microsoft και σε όλον τον πλανήτη.

Η Υπηρεσία υποστήριξε ότι και στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει εταιρείες για ανάλογα προβλήματα, αλλά με διακριτικό τρόπο. Το πρόβλημα, που επηρεάζει επίσης τα Windows Server 2016 και 2019, αλλά όχι παλαιότερες εκδόσεις των Windows, υπάρχει στο πρόγραμμα crypt32.dll των Windows 10, το οποίο επιτρέπει σε προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες, όπως τα ψηφιακά πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των προγραμμάτων λογισμικού.

Θεωρητικά, το κενό ασφαλείας επιτρέπει σε έναν χάκερ να καμουφλάρει κακόβουλο λογισμικό ως νόμιμο και αξιόπιστο. Η διευθύντρια κυβερνοασφάλειας της NSA Αν Νιουμπέργκερ δήλωσε ότι η μυστική υπηρεσία αποφάσισε να γνωστοποιήσει την εμπλοκή της στο ζήτημα έπειτα από αίτημα της Microsoft, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη NSA και τη Microsoft, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος χάκερ έχει εκμεταλλευθεί το κενό ασφαλείας. Όπως δήλωσε στους «Financial Times» ο Κρις Μοράλες, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Vectra, «μπορεί κάλλιστα η NSA να έχει ήδη άλλες μεθόδους παραβίασης ενός συστήματος Windows, οπότε απλούστατα δεν χρειαζόταν το νέο κενό ασφαλείας».