Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την πρόσβαση των προσφύγων στον αθλητισμό

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την πρόσβαση των προσφύγων στον αθλητισμό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ* από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ο επαγγελματικός και -κυρίως- ο ερασιτεχνικός, είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο που λειτουργεί ως καταλύτης στην ενταξιακή διαδικασία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο της διακυβέρνησης κατέβαλε μια συγκροτημένη προσπάθεια να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον οργανωμένο αθλητισμό για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η περίπτωση ενός ανήλικου από την Αλγερία που έχει αναδειχθεί τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από την καταγγελία της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Άρσις», είναι ενδεικτική του πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση και του πώς το ξήλωμα των δικαιωμάτων συνεχίζεται ακάθεκτο και είναι οριζόντιο σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αντίθετα με την πρακτική που εφαρμόζουν άλλες Ομοσπονδίες της χώρας, επιμένει να ζητά πιστοποιητικό γέννησης και διαβατήριο για να εκδώσει δελτίο αθλητή, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτά των Ελλήνων πολιτών, όπως απορρέει ρητά από το Διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Με αυτό τον τρόπο, η Ε.Π.Ο. δεν προτάσσει απλά μια στείρα γραφειοκρατία, αντί να επιδεικνύει ανθρωπισμό και ενσυναίσθηση, αλλά εφαρμόζει πρακτικές θεσμικού ρατσισμού καταδικάζοντας μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα στο περιθώριο και αποκλείοντάς την ακόμα κι από τα τοπικά πρωταθλήματα. Πατώντας πάνω στο αυτοδιοιήκητο, που υπάρχει για να προστατεύει από κρατικές παρεμβάσεις, έχει δημιουργήσει ένα δικό της σύστημα διαδικασιών που παρερμηνεύει και καταπατά βασικές διατάξεις του εθνικού δικαίου αλλά και των ίδιων των Κανονισμών και αποφάσεων της FIFA, που παρότι είναι ένας σκληρός τεχνοκρατικός μηχανισμός, έχει κάνει εκστρατεία για την εξασφάλιση της συμμετοχής των προσφύγων στον αθλητισμό με αξιοπρεπείς και ισότιμους όρους.

Η ΕΠΟ όμως πηγαίνει κι ακόμα πιο πέρα, ζητώντας από τα σωματεία που αιτούνται την έκδοση δελτίων για πρόσφυγες να καταβάλουν παράβολο, και μάλιστα αυξημένο, για να συζητηθεί η υπόθεση, ενώ την ίδια στιγμή καθυστερούν δραματικά να τεθούν προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή αυτά τα αιτήματα, δημιουργώντας όλο και περισσότερα εμπόδια στην όλη διαδικασία. Όλα αυτά βέβαια συνδέεονται και με το γενικό πλαίσιο. Με τη μεγάλη εικόνα μιας κυβέρνησης που συνεχίζει ακάθεκτη το κρεσέντο ξενοφοβικών πολιτικών και αυθαιρεσίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, με βασικό πεδίο δράσης να παραμένει σταθερά το προσφυγικό και οι πολιτικές ένταξης. Μια κυβέρνηση που, εκτός των άλλων, κατάργησε την ποσόστωση φύλου για την συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές των ομοσπονδιών -τις οποίες έκανε ό,τι μπορούσε για να ελέγξει- παρά τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είχε ενσωματώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινωνική ένταξη είναι ένα σύστημα στρατηγικής και επιμέρους δράσεων που ως τελικό σκοπό είναι η οικοδόμηση κοινωνιών ισότητας και συμπερίληψης για όλους. Πέρα από τις βασικές πτυχές που πρέπει να έχει μια τέτοια ολοκληρωμένη πολιτική, όπως είναι η γλωσσομάθεια, η εργασία, η κατάρτιση, η κάλυψη των βασικών αναγκών, υπάρχουν και εκφάνσεις όπως ο αθλητισμός που αποτελούν ισχυρούς μηχανισμούς σε αυτή την κατεύθυνση και επιτυγχάνουν σημαντικά αποτελέσματα που η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΠΟ φροντίζουν να απαξιώνουν και να ξηλώνουν. Αυτό όμως δεν θα γίνει ανεκτό και σε ευνεργασία με φορείς του αθλητισμού, σωματεία αλλά και μέσα από τη Βουλή θα απαιτήσουμε να εφαρμοστούν τα αυτονόητα σε μια δημοκραρτική και ευνομούμενη Πολιτεία που δεν επιτρέπει να υπάρχουν γκρίζες ζώνες ανθρώπων σε κανένα τομέα.

* Βουλευτής Κορινθίας, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία