Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το τέλος του παιχνιδιού και η αρχή του εφιάλτη

Το τέλος του παιχνιδιού και η αρχή του εφιάλτη

Της Ελένης Σπανοπούλου

 

Δεν ξέρω αν ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει το θρυλικό θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπεκετ το «Τέλος του παιχνιδιού». Είμαι βέβαιη, όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζει, ήδη, την αρχή του εφιάλτη του… Αποδεδειγμένα, η τέχνη της διακυβέρνησης της χώρας στην αρχή πάντα φαντάζει σαν παιχνίδι, στο τέλος, όμως, καταλήγει στη μοιραία συνάντηση με την πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι στο ίδιο έργο θεατές και πρωταγωνιστές μαζί! Αφέντες των Κομμάτων τους και δούλοι στην υπηρεσία του Λαού κατά το Σύνταγμα της χώρας οι δύο πολιτικοί, όπως ο Χαμ και ο Κλοβ, οι ήρωες του Μπέκετ, nec tecum nec sine te (μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε. Σαν άλλοι Χαμ και οι δύο σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις και έργα για τη σωτηρία (μας) και τη μακροημέρευση (τουςΥπογράφουν ή σκίζουν: Μνημόνια, Συμφωνίες, Προϋπολογισμούς, Πλεονάσματα, Όνειρα, Ανάγκες και Προσδοκίες. Όταν όμως αποτυγχάνουν, όταν το «Παιχνίδι» φθάνει στο Τέλος του, όταν ξεσκεπάζονται τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τότε αποκαλύπτεται ολόγυμνο το Παιχνίδι της Εξουσίας, η άγνοια της Αλήθειας, ο τρόμος για το Τίποτα και για την Αυλαία του Τέλους.

«Θα 'ναι πια το Τέλος και θα αναρωτιέμαι τι μπορεί να το 'φερε », λέει ο Μπεκετικός Χαμ, που η διεθνής κριτική θεωρεί ως το παράλογο alter ego του Σαιξπηρικού Βασιλιά Ληρ. Και οι δυο θεατρικοί ήρωες,όμως, στρέφονται στο Τέλος, ενάντια στην ίδια τη Ζωή! Γι αυτό είθε να ΜΗΝ δει το… ρόλο του, ως Χαμ-Ληρ ο κος Μητσοτάκης, όταν το επικοινωνιακό οικοδόμημα που στήθηκε για λογαριασμό του καταρρεύσει…

Άλλοι πάλι συνδέουν τον Χαμ με τον Άμλετ. Ρόλο που μάλλον ταιριάζει στον Αλέξη Τσίπρα. Καλό, όμως, είναι ο εύψυχος πολιτικός να μιλήσει και να ΜΗΝ το… παίξει Χαμ –Αμλετ. «Τα υπόλοιπα είναι σιωπή», λέει ο Πρίγκηπας λίγο πριν ξεψυχήσει, ενώ ο Χαμ λίγο πριν σκεπάσει το πρόσωπό του με ένα κουρελάκι λέει την τελευταία φράση του έργου : «Κι ούτε λέξη πια, ούτε λέξη!». Αλλά δεν αντέχει ο τόπος τη Σιωπή! Έχει ανάγκη από Έργα με Ήχο...

Από την άλλη τώρα και έτσι όπως το πάει σε Μακεδονικό, Εξάρχεια, Προσφυγικό,Οικονομία και Αριστεία ο πρωθυπουργός, μάλλον θα είναι ο μπεκετικός Χαμ, που παραφράζει τον σαιξπηρικό Ριχάρδο Γ! και τα τελευταία του λόγια (θα) είναι «Το βασίλειό μου για ένα… σκουπιδιάρη!».

Θα τον χρειαστεί στο… Τέλος του παιχνιδιού της διακυβέρνησης της ΝΔ, για να μαζέψει ότι θα έχει απομείνει από 10 χρόνια θυσιών του λαού και 4 χρόνια σκληρής προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα!