Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι δουλειά έχει μια γυναίκα από… χαρέμι στο… Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο!!!

Τι δουλειά έχει μια γυναίκα από… χαρέμι στο… Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο!!!

Αυτή είναι "Οδαλίσκη" του Γιώργη Βραχνού.

«Στη νέα εικαστική έκθεση που διοργανώνεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οδαλίσκη (=γυναίκα του χαρεμιού) δίνει την αφορμή για την προσέγγιση του γυμνού γυναικείου σώματος ως φορέα ενός αρχετυπικού αισθησιασμού»(!!!) λέει το ίδιο το Μουσείο (ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου!).

Δεν είμαι κατά του γυμνού γυναικείου σώματος, ούτε του αισθησιασμού– κάθε άλλο… Αυτό έχει αναδειχθεί στον τελειότερο βαθμό του από την αρχαία ελληνική τέχνη… Ο αρχετυπικός αισθησιασμός υπάρχει μέσα στο Μουσείο... Αλλά φρονώ, πως στο συγκεκριμένο μουσείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δεν έχει θέση τίποτε σχετικό με χαρέμια και οδαλίσκες… Υπάρχουν, δόξα τω θεώ, άλλα μουσεία και άλλοι χώροι, όπου μπορούν να εκτεθούν ωραιότατα όλα αυτά τα ανατολίτικα, τα μουσουλμανικά και τα τουρκικά κατάλοιπα… Ή κάνω λάθος… Ή στόχος είναι να μπερδευτούμε και να μπερδέψουμε...

Και συνεχίζει το μουσείο: «Στην έκθεση παρουσιάζονται σε μονοτυπίες ίσων διαστάσεων 30 αντιπροσωπευτικά δείγματα από 140 παραλλαγές του ίδιου θέματος (γυναικείο γυμνό εσωτερικού χώρου σε κυκλικό πλαίσιο), που φιλοτέχνησε ο Γ. Βραχνός το 2012 στην Ν. Υόρκη».

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τετάρτη 11.9.2019, ώρα 17:30.

Η διάρκεια της έκθεσης έως 30.9.2019.
Η είσοδος για το καφέ είναι ελεύθερη.

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης