Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τζανακόπουλος: Σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους η υπόθεση Νοβάρτις

Τζανακόπουλος: Σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους η υπόθεση Νοβάρτις

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στις ερωτήσεις που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, με τον οποίο είχε σφοδρή αντιπαράθεση.

Σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος την υπόθεση Νοβάρτις, κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στις ερωτήσεις που του έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, με τον οποίο είχε σφοδρή αντιπαράθεση. Ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως η επίσκεψη του στον Άρειο Πάγο, τον Φεβρουάριο του 2018, έγινε προκειμένου να ενημερωθεί η κυβέρνηση για την ύπαρξη ή μη φακέλου για την υπόθεση Νοβάρτις, ενώ διευκρίνισε πως δεν ήταν δυνατό η ενημέρωση αυτή να γίνει μέσω τηλεφώνου. Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο βουλευτής της ΝΔ, Χαρ. Αθανασίου είχε επιστρέψει στις δικαστικές αρχές φάκελο με παρατηρήσεις! Επιπλέον, υπενθύμισε πως ο κ. Πλεύρης είχε συναντήσεις με τον Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση Νοβάρτις. 

Ερωτηθείς για το αν σχετίζεται με την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως τη γνώριζε ως συνάδελφο της μητέρας του, όπως και τον Χαρ. Αθανασίου.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις του Θ. Πλεύρη και οι απαντήσεις του Δ. Τζανακόπουλου. 

Πλεύρης: Γιατί πήγατε στο Άρειο Πάγο;
Τζανακοπουλος: Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο έκλεισα ραντεβού με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να μάθω αν υπάρχει φάκελος που θα διαβιβαστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτό ήταν μόνο για ενημέρωση της κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά και η ενημέρωση ήταν διαδικαστική.
Πλεύρης: Γιατί δεν μπορούσε να γίνει τηλεφωνικώς;
Τζανακοπουλος: Δεν μιλώ στο τηλέφωνο με ανώτατους δικαστικούς.
Πλεύρης: Από που προβλέπεται να ενημερώνεται η κυβέρνηση για ανοιχτή υπόθεση;
Τζανακοπουλος: Δεν ενημερώθηκα για ανοιχτή υπόθεση αλλά για την ύπαρξη, ή μη, φακέλου.
Πλεύρης: Στον Άρειο Πάγο συναντηθήκατε μόνο με την Εισαγγελέα.
Τζανακοπουλος: Εσείς κάνετε συναντήσεις μόνο με τον Μανιαδάκη;

Πλεύρης: Γιατί δεν επιδιώκεται ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης;
Τζανακοπουλος: Ήταν ενήμερος ο αρμόδιος υπουργός. Ρωτήστε τον κύριο Αθανασίου που επέστρεψε ως υπουργός φάκελο με παρατηρήσεις.
Πλεύρης: Πόσος χρόνος χρειαζόταν για να διαμορφώσει κάποιος άποψη για το σκάνδαλο Νοβάρτις; 
Τζανακοπουλος: Εξαρτάται από τη νοημοσύνη. Εσείς και η ΝΔ μπορεί να χρειάζεστε δύο μήνες, επί ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται μόνο δύο ώρες. Μιλώ για εσάς κύριε Πλεύρη προσωπικά.
Πλεύρης: Εγώ πάω στον Άρειο Πάγο για υποθέσεις. Εσείς έχετε ξαναπάει;
Τζανακοπουλος: Εσείς πάτε για τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Πλεύρης: Τι σχέση έχετε με την κυρία Παπασπύρου;
Τζανακοπουλος: Ήταν συνάδελφος της μητέρας όπως και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Η σχέση μου ήταν θεσμική. Το μόνο που με συνδέει ήταν η σχέση των δύο με την μητέρα μου.
Πλεύρης: Γιατί συνυπογράψατε δήλωση με τον Παπαγγελοπουλο;
Τζανακοπουλος: Ήταν προφανές ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν τεράστιο σκάνδαλο. Θα αποδειχθεί και ελπίζω να μην έχετε καμία εμπλοκή σε αυτό κύριε Πλεύρη.   
 
Λάππας: Μέλος της Προανακριτικής ο Δ. Τζανακόπουλος, όχι μάρτυρας

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπ. Λάππας δήλωσε ότι "δεν θεωρούμε τον Τζανακόπουλο μάρτυρα αλλά μέλος της Προανακριτικής". Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως "δεν θα υποβάλουμε ερωτήσεις". Και πρόσθεσε: "Εμείς είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας για τον αποκλεισμό των Τζανακόπουλου-Πολάκη από την Επιτροπή. Εμείς δεν το αναγνωρίσαμε. Θεωρούμε και τους δύο μέλη της Προανακριτικής. Δεν εκλαμβάνουμε ότι έχουν την ιδιότητα του μάρτυρα, αλλά του μέλους της Προανακριτικής. Για αυτό δεν μπαίνουμε στη διαδικασία των ερωτήσεων", κατέληξε ο Σπ. Λάππας.