Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τροχονόμος των κερδοσκόπων ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τροχονόμος των κερδοσκόπων ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΥΞΗΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ, ΡΕΥΜΑ, ΒΕΝΖΙΝΗ, ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ την αύξηση των πρώτων υλών και των ναύλων στις μεταφορές containers, μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες επιδίδονται σε άγρια κερδοσκοπία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τον υπουργό Ανάπτυξης να κάνουν τον τροχονόμο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να παραδεχθεί το κύμα αυξήσεων που τσακίζει στην κυριολεξία τα εισοδήματα των εργαζομένων και ειδικά μιας μεγάλης κατηγορίας πολιτών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Αρνήθηκε όμως να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία μετακυλώντας την ευθύνη στους καταναλωτές τους οποίους κάλεσε να κάνουν έρευνα αγοράς για να εντοπίζουν φθηνότερα προϊόντα.

Πρόκειται για κοροϊδία και επίδειξη καθεστωτικής αλαζονείας αλλά και έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να ελέγξει τις μεγάλες διατροφικές αλυσίδες που άρχισαν ήδη το πάρτι της κερδοσκοπίας.

Το ψωμί σε πρώτη φάση ακριβαίνει κατά 20 λεπτά το κιλό, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς οι αυξήσεις θα είναι συνεχόμενες.

Οι ζωοτροφές ανατιμήθηκαν κατά 50%, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει κύμα αυξήσεων σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν.

Δεν αποκλείεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να αγγίξουν το 50%.

Σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό της τιμής στο φυσικό αέριο και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα αναμένεται να αλλάξει ριζικά το κόστος των βιομηχανικών προϊόντων.

Οι ανατιμήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα ειδικά σε επιχειρήσεις οι οποίες εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό θα είναι πολύ μεγάλες και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι σοβαρό γιατί δεν υπάρχουν αξιόπιστες υπηρεσίες για να προστατέψουν τους καταναλωτές από τους κερδοσκόπους.

Μεγάλες αλυσίδες αύξησαν προκαταβολικά τις τιμές πριν ακόμη σημειωθεί το μπαμ στις μεταφορές containers.

Mάλιστα οι αυξήσεις ήταν εναρμονισμένες, γεγονός που αποκαλύπτει τη συγκρότηση καρτέλ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει προχωρήσει σε ελέγχους, σε βιομηχανικές και διατροφικές αλυσίδες με αποτέλεσμα το καρτέλ να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται δραματικά.

Οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις πάγιες ανάγκες των νοικοκυριών.

Γιατί οι αυξήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά προϊόντα θα ροκανίζουν σχεδόν ολόκληρο το εισόδημα.

Στο ζήτημα των ανατιμήσεων αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες οι οποίες αναγκαστικά θα είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα αφού οι κερδοσκόποι έχουν ήδη επιβάλλει τους δικούς τους κανόνες στην αγορά.