Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ρεμπελιό των αρχαιολόγων

Το ρεμπελιό των αρχαιολόγων

Eντέχνως & Ατέχνως 

Tης ΕΛΕΝΗΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ* από την Κυριακάτικη Kontranews

Κοινό εξώδικο έστειλαν στην ανεκδιήγητη υπουργό Λίνα Μενδώνη οι… συνάδελφοί της από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων. Έτσι τα κατάφερε µε τις πολιτικές εµµονές και τις ανερµάτιστες φιλοδοξίες της.

Αρχαιολόγοι και συντηρητές αρχαιοτήτων προκηρύσσουν απεργία-αποχή των µελών τους (µόνιµων και ΙΔΑΧ αρχαιολόγων και συντηρητών του ΥΠΠΟΑ) από κάθε εργασία που σχετίζεται µε την απόσπαση του µείζονος σηµασίας αρχαιολογικού χώρου του Σταθµού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Είδαν κι απόειδαν µε τη βαρβαρότητα που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βυζαντινή Ποµπηία της Θεσσαλονίκης και επαναστάτησαν!

Εξ ου και ο σηµερινός µας τίτλος, Το Ρεµπελιό των Αρχαιολόγων…

Η ελληνική και διεθνής επιστηµονική κοινότητα, αλλά και η κοινωνία καταδικάζουν την απόφαση, κυβερνητική και δικαστική µε οριακή δε πλειοψηφία, για µετακίνηση των αρχαιολογικών ευρηµάτων ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες του Μετρό της πόλης. Μία βρώµικη ιστορία κρύβεται πίσω από αυτή την τραγική και εγκληµατική για τον πολιτισµό απόφαση, τόσο του ΚΑΣ όσο και της Μενδώνη, αλλά και του ΣτΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε µελετήσει και παραδώσει τη λύση της παραµονής των ευρηµάτων κα της προστασίας τους και της ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η Κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη µόλις ανέλαβε σταµάτησε τα έργα και αποφάσισε τη µετακίνηση των αρχαιοτήτων. Αυτό είχε σαν συνέπεια προσφυγές, διαµαρτυρίες και αγώνα, ώστε να µην πραγµατοποιηθεί το πολιτιστικό έγκληµα. Τον όρο τεκµηρίωσαν διεθνούς φήµης Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι. Τι σήµαινε, όµως, αυτή η δίχρονη καθυστέρηση; Απλά, στη γλώσσα της Δεξιάς σήµαινε τεράστιες αποζηµιώσεις στους… φίλους εργολάβους για την τεχνητή αυτή καθυστέρηση.

Δυο χρόνια πάλεψαν οι Έλληνες αρχαιολόγοι και οι άνθρωποι που νοιάζονται για την τεραστία αξία της ενοποιηµένης κι όχι κατακερµατισµένης πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης...

Ο πρωθυπουργός, η αρµόδια υπουργός, το « πρόθυµο» ΚΑΣπ και η µία ψήφος του ΣτΕ έγειραν τη ζυγαριά υπέρ της βάρβαρης και ζηµιογόνας µετακίνησης. Θέτουν, έτσι, σε κίνδυνο το µνηµειακό χαρακτήρα των ευρηµάτων, την ενότητά τους, την µελέτη και αποκατάστασή τους, την άθικτη ταυτότητά τους και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ένα κορυφαίο τουριστικό προορισµό ακριβώς λόγω αυτών των ευρηµάτων, αποδείξεων της µεγάλης ιστορίας της µέσα στο Χρόνο.

Αλλά πού να τα καταλάβει αυτά ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ, υπέρµαχος του Νεοφιλελευθερισµού και µία υπουργός αρχαιολόγος που έχει ξεχάσει την επιστήµη της και ασχολείται µε επιδείξεις Γάλλων µόδιστρων…

Στο εξώδικο είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι οι Σύλλογοι αντιδρούν «στις προβλέψεις της µε αρ.326790/9.7.2021 υπουργικής αποφάσεως µε θέµα “Έγκριση µελέτης προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθµό «Βενιζέλου», στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόµου Θεσσαλονίκης”, επειδή οι ανωτέρω κανονιστικές προβλέψεις, παρότι υπάρχει τεχνική λύση κατασκευής µε την παραµονή των αρχαιοτήτων κατά χώραν, θίγουν την προστασία της αρχαιολογικής κληρονοµιάς, της συνταγµατικής προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 παρ.1 και 6 Συντ.), καθώς και της προστασίας βάσει της διεθνούς σύµβασης για την Προστασία της Παγκόσµιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονοµιάς, Παρίσι 1972 (ν. 1126/1981), την προστασία βάσει της Διεθνούς Σύµβασης της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς (ν. 2039/1992), την προστασία βάσει της ευρωπαϊκής σύµβασης για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονοµιάς, Βαλέτα 1992, (ν. 3378/2005) και την προστασία βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόµου 3028/2002» και ζητούν να παραµείνουν οι αρχαιότητες κατά χώραν, όπως άλλωστε και το 62% των πολιτών της Θεσσαλονίκης, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατη δηµοσκόπηση (εφηµερίδα Μακεδονία 18/7/21).

Πράξη ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ, η απεργία αρχαιολόγων και συντηρητών στο Μετρό Θεσσαλονίκης! Κι άντε να σας δω τώρα κύριε Μητσοτάκη, κυρία Μενδώνη, κυρίες και κύριοι επιστήµονες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου και του ΣτΕ, αλλά και χρυσοπληρωµένοι εργολάβοι, πως θα προχωρήσετε στη µετακίνηση και ποιον θα βρείτε σύµµαχο στο έγκληµα στο Μετρό Βενιζέλου.

Το ρεµπελιό των αρχαιολόγων θα κρατήσει τους γερανούς των εργολάβων µακριά.

Και µένει σε σάς, κυρία Πρόεδρε της Δηµοκρατίας, είτε να δικαιώσετε αυτή την επαναστατική πράξη µε µία επαναστατική απόφαση που θα ανατρέπει την απόφαση του ΣτΕ, είτε να καταστείλετε την επανάστασή τους µε µία αυταρχική φασίζουσα πολιτική απόφαση για επιστράτευση. Θα σας απαντήσει ο λαός της Θεσσαλονίκης µε ένα ηχηρό Μολών Λαβέ! Ευχόµαστε όλοι πριν να είναι αργά…

Το ρεµπελιό των ποπολάρων (από το ιταλικό: ribellione = εξέγερση) φέρεται στην ιστορία της Επτανήσου µία λαϊκή εξέγερση των ποπολάρων της Ζακύνθου, κατά των αρχόντων της νήσου που σηµειώθηκε επί Ενετοκρατίας, το 1628 και η οποία τελικά πνίγηκε στο αίµα. Οι Ζακυνθινοί την εποχή εκείνη διακρίνονταν σε τρεις κοινωνικές τάξεις: Τους ευγενείς, Nobili, µε το όνοµα της Οικογένειας τους κατοχυρωµένο στην Χρυσή Βίβλο, το λεγόµενο Libro D’ Oro. Τους αστούς, Civili, που αποτελούσαν την µεσαία τάξη. Τους λαϊκούς, Popolari (στα ιταλικά ο λαός), γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, εργάτες χωρίς πολιτικά δικαιώµατα.

ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ LIBRO D’ ORO της τάξης σας, κύριε Μητσοτάκη από… αρχαιολόγους και από το popolo και να φυτευτεί το δέντρο της Δηµοκρατίας στην Σαλονικιώτικη Πλατεία του Καπνεργάτη!