Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον Άρειο Πάγο μέλη της προανακριτικής: Ζητείται επανεκτίμηση του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων

Στον Άρειο Πάγο μέλη της προανακριτικής: Ζητείται επανεκτίμηση του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων

Μπορεί ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος να ξεκαθάρισε ότι ακόμα και εάν εκτελεστούν τα – νόμιμα – εντάλματα βίαιης προσαγωγής για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας, ωστόσο η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής χτυπάει την «πόρτα» του Αρείου Πάγου ζητώντας την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας τους.

Αναλυτικότερα, αντιπροσωπεία της Προανακριτικής θα μεταβεί το μεσημέρι της Πέμπτης στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να επιδώσουν επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ζητώντας να εξετάσει αν συντρέχουν οι όροι για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Στο έγγραφο που θα αποσταλεί, με απόφαση της πλειοψηφίας (πρόταση της ΝΔ που στήριξε το ΚΙΝΑΛ) , θα εκθέτει την άρνηση των δυο προστατευόμενων μαρτύρων να παραστούν για εξέταση και θα ζητεί το εξής: Να παραστούν σε εξέταση με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην επιστολή θα αναφέρεται σαφώς ότι η προανακριτική επιτροπή δεν έχει τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό, αιχμή που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά στην Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία θα καταλογίζουν επίσης ότι είναι υπεύθυνη για τη διαρροή των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων.

Στην ίδια επιστολή θα καταγράφονται και οι προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων.

ΝΔ: Όπως εξετάστηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε κατά την εισήγησή του: «Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα. Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο. Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε. Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής».

ΣΥΡΙΖΑ: Να εξετασθούν όπως λέει η ΓΑΔΑ, σε διπλανό δωμάτιο με ηλεκτρονικά μέσα

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας εισηγήθηκε τα εξής: «Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

ΚΙΝΑΛ όπως… ΝΔ: Όπως εξετάστηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ. Σοφουλάκη. Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερώτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού».

ΚΚΕ: Ανάκληση του καθεστώτος προστασίας

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εξήγησε: «Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του».

Εισαγγελία Διαφθοράς: Με ηλεκτρονικά μέσα θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή, παρέπεμψε στην  πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Με άλλα λόγια ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευομένων μαρτύρων, ο κ. Μπρακουμάτσος με το έγγραφό του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση των, υπό καθεστώς προστασίας, τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής», αναφέρει συγκεκριμένα.