Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπάνε τον κουμπαρά για να μοιράσουν λεφτά

Σπάνε τον κουμπαρά για να μοιράσουν λεφτά

ΜΕ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΩΝ 32 ΔΙΣ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ... ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από ολιγάρχες και παράγοντες της διαπλοκής την αναγκάζουν να σπάσει τον κουμπαρά των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης καθυστερεί επικίνδυνα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης αποφάσισε την εκταμίευση των αποθεματικών από το λεγόμενο μαξιλάρι για την άμεση ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για να χρυσώσει το χάπι ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε και ένα πρόγραμμα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση με τις αντοχές τους να έχουν εξαντληθεί.

Με δηλώσεις του ο Θ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει μπλοκάρει η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Εσθονία θα καθυστερήσει.

Γι΄ αυτό θα διαθέσει τα ποσά από το μαξιλάρι, τα οποία μελλοντικά θα εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που διαπλέκονται με το σύστημα.

Η βιασύνη της κυβέρνησης να δώσει 120 εκατομμύρια ευρώ στην Aegean χωρίς εγγυήσεις και χωρίς το Δημόσιο να συμμετέχει στη διοίκηση της εταιρείας, αποκαλύπτει το νέο δόγμα για τις ενισχύσεις.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης ισχυρίστηκε ότι έχει προϋπολογίσει τις συνέπειες για ενδεχόμενη παράταση του lockdown κατά 15 ημέρες, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις συνέπειες εναλλασσόμενου lockdown μέχρι την Άνοιξη.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει παροχές και πολιτική με το ταμείο που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να θωρακίσει την οικονομία από ενδεχόμενες κερδοσκοπικές πιέσεις στα ομόλογα.

"Αυτοσχέδιο" Ταμείο Ανάκαμψης

«Θα αρχίσουμε να δαπανούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης από την αρχή του χρόνου, με δικό μας ρίσκο, και από τα δικά μας διαθέσιμα» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, την ώρα που το θέμα του Ταμείου έχει «σκαλώσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του Ουγγρο-Πολωνικού βέτο. «Θα προπληρώσουμε χρήματα έχοντας ισχυρή πιθανολόγηση, γιατί μιλάμε με την Κομισιόν, είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα έρθει η προκαταβολή» είπε. «Τα χρήματα θα τα δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν, και όχι σε αυτούς που θέλουν επιδοτήσεις» εξήγησε. Η πανδημία του κορωνοϊού κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία και έχει μεταφερόμενη επίδραση στο 2021 δήλωσε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. «Η ύφεση θα είναι 10,5% φέτος λόγω του 2ου lockdown και η ανάπτυξη στο 4,8% το 2021 αν και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά συντηρητικοί, μπορούμε να πάμε και κάπως καλύτερα» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι στα νούμερα έχει συνυπολογιστεί και επέκταση του απαγορευτικού για μια με δυο εβδομάδες τον Δεκέμβριο.

Όπως επισήμανε, «η αντοχή της ελληνικής οικονομίας είναι συνάρτηση της σύνεσης με την οποία θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα. Έχουμε μπροστά μας ακόμη κάποιους μήνες κορωνοϊού μετά τους εμβολιασμούς. Θα νικήσουμε την ασθένεια το πρώτο μισό του ’21, μέχρι τότε χρειάζεται προσοχή, γιατί η επόμενη φάση της ανάκαμψης δεν πρέπει να μας βρει σε οποιουδήποτε είδους δημοσιονομική αναταραχή». «Εάν δούμε τα ομόλογα μας σήμερα ήταν στο 0,67% με 0,68% είμαστε σε καλή κατάσταση δημοσιονομικής διαχείρισης. Του χρόνου θα πέσει κάτω από 200% το χρέος και μετά το 2022 θα αρχίσει μια κάπως πιο μεγάλη αποκλιμάκωση, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα περιορισμένοι (στις δαπάνες) παρότι έχει καλή διάρθρωση. Χρειαζόμαστε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα» σχολίασε ο υπουργός.

Το παράδειγμα

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης έδωσε και ένα παράδειγμα ενίσχυσης μικρής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη λιανική από την πολιτεία: «Εάν υποθέσουμε ότι ένα κατάστημα με υποδήματα πουλάει 10.000 ευρώ το μήνα και αγοράζει 5.000 ευρώ παπούτσια. Θα του δώσουμε τον Νοέμβριο 5.000 ευρώ εκ των οποίων 2.500 ευρώ καθαρή ενίσχυση και 2.500 ευρώ μακρόχρονο χαμηλότοκο δάνειο, και θα του δώσουμε και το 40% το ενοικίου εκ των οποίων το ήμισυ το παίρνουμε εμείς το ήμισυ ο ιδιοκτήτης και θα πάρουμε εμείς τον υπάλληλο αν έχει υπάλληλο με βασικό μισθό, κι αν έχει επιταγή πάει μετά 75 μέρες».

Με το σχήμα που έχουμε, εξήγησε, καλύπτεται πολύ καλά η μικρή και μεσαία επιχείρηση τουλάχιστον αυτή που είναι μέσα στην Επιστρεπτέα. Ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε πάντως ότι για επιχειρήσεις μεγαλύτερες θα χρειαστεί προσθετή βοήθεια, γιατί κάποιες επιχειρήσεις εξαντλούν το περιθώριο των 800.000 ευρώ που έχει η Επιστρεπτέα και θα χρειαστεί να  νέο πλαίσιο που έχει δώσει η ΕΕ για να βοηθηθούν από την πολιτεία.

«Έχουμε 3 δισεκ. στο Tαμείο COVID από το 2021 για τις ανάγκες του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων χώρια όσων μέτρων που έχουμε θεσπίσει ήδη» διευκρίνισε.  Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «ειδικά στο θέμα των οφειλών υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση των θεσμών και είναι δύσκολη εξίσωση. Έχουμε χρήματα γιατί έχουμε την εμπιστοσύνη των θεσμών που βοηθούν και την εμπιστοσύνη των αγορών κι αυτό δεν πρέπει να διαταραχθεί». «Μέρισμα θα υπάρχει όταν θα έχουμε κάποιο χρέος» τόνισε.

«Έχουμε βάλει επιεικείς προβλέψεις για τα νέα χρέη που δημιουργούνται, οι αναστολές είναι 12 ή 24 μήνες με 0% ή 2,5% επιτόκιο ενώ στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει για τους μικρομεσαίους και μη επιστρεπτέα ενίσχυση από το ΥΠΑΝΕ, από το ΕΣΠΑ, που είναι 800 εκατ. ευρώ από τον επόμενο χρόνο» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.