Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σχεδιάζει εκλογές με το «ή εγώ ή ο Τσίπρας»

Σχεδιάζει εκλογές με το «ή εγώ ή ο Τσίπρας»

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ

Να «παγώσει» τα εκλογικά σενάρια επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου συζητούν το σενάριο των πρόωρων εκλογών με δυο χρονικά σημεία να είναι καθοριστικά: είτε στα τέλη του προσεχούς Ιουνίου, ανάλογα της πορείας του εμβολιασμού, είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Δεν θέλει εκλογές, αλλά...

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Kontranews, στις τελευταίες συσκέψεις που έχουν γίνει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το αντίθετο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε και στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου τα όποια εκλογικά σενάρια μπαίνουν στην άκρη, τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2022. Όμως, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να προωθήσει μια συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία περιέχει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, όπως π.χ. το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών το προσεχές φθινόπωρο, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά».

Σε αυτό το μεγάλο «αλλά» εντάσσεται μια ευρύτερη συζήτηση για την οικονομία και την κατάστασή της. Και ως εκ τούτου, λένε στις συσκέψεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να κάνει εκλογές με δίλημμα σκληρό. Εξάλλου το έθεσε με τρόπο: «ή εγώ ή ο Τσίπρας» και «ή πάμε μπροστά με εμένα ή γυρίζουμε πίσω στον Τσίπρα, στον Πολάκη και την ευρύτερη παρέα».

Ερχονται δύσκολοι μήνες

Στις αναλύσεις που κάνουν στην πρωθυπουργική ομάδα, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δίμηνο, το οποίο θα κρίνει πολλά για το επόμενο διάστημα και το κρίσιμο είναι να πάει καλά ο τουρισμός, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες και η πορεία του εμβολιασμού, αλλά και η κατάσταση στην οικονομία. Ειδικά στην οικονομία, το βάρος θα πέσει στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης με τους πόρους να ανέρχονται στα 4 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη αναλύουν τις δημοσκοπήσεις και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζει ανθεκτικότητα, παρά την φθορά που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Γι’ αυτό και φλερτάρουν με την ιδέα των πρόωρων εκλογών, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά το Ταμείο Ανάκαμψης για πολιτικό εργαλείο.

Το ανησυχητικό θέμα για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι η αντίληψη της κοινής γνώμης ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι ιδιαίτερα καλή και η αντίστοιχη εκτίμηση ότι δεν θα βελτιωθεί άμεσα, μπορούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών. Άρα, τους ανησυχούν η απογοήτευση, ο θυμός και ο φόβος, αλλά θεωρούν ότι αυτό το κλίμα θα ανατραπεί και επιμένουν πως δεν αμφισβητείται προσώρας η υπεροχή της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

«Αντέχουμε» λένε και εστιάζουν στο στοιχείο ότι ο Πρωθυπουργός, κατά τους ίδιους, εκλαμβάνεται με διαφορά ως πιο αποτελεσματικός στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της χώρας, πιο ικανός να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας αλλά και πιο συνεπής απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πού ποντάρει ο πρωθυπουργός

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, όπως είπε και στην προ ημερών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που διεξήχθη ηλεκτρονικά, ενώ το στοίχημα είναι πως θα εορταστεί το Πάσχα με έγνοια να μην υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, ενώ φαίνεται πως με προϋποθέσεις (αρνητικό τεστ ή εμβόλιο για τους μετακινηθέντες) θα επιτραπεί η μετακίνηση στην επαρχία.

Μάλιστα αναφέρθηκε στους δύο μεγάλους σταθμούς, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο χάρτη για την εργασία που, κατά τον ίδιο, «ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε».

Ειδικά για το εργασιακό, που θα είναι «η μητέρα των μαχών», η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία καθώς κατά το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως η διάταξη με την οποία εξισώνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων, ενώ θέλουν να ακυρώσουν την κριτική πως καταργείται το οκτάωρο.

Ποιοι βλέπουν εκλογές

Στις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν επισημάνθηκε από όλους ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν και οι πιο δύσκολοι από τότε που η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Όμως αυτό που ικανοποιεί το πρωθυπουργικό επιτελείο και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι το κλίμα που υπάρχει έως σήμερα δεν επαρκεί για να αμφισβητηθεί η υπεροχή της ΝΔ και του ίδιου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, εστιάζουν στο γεγονός ότι μετά από αρκετούς μήνες η πτωτική πορεία της ΝΔ στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου δείχνει να αναχαιτίζεται και στέκονται και στην υπεροχή του Πρωθυπουργού έναντι του Αλ. Τσίπρα.

Στον φάκελο του Πρωθυπουργού το στοιχείο ότι ανακόπτεται αυτή την στιγμή η πτωτική πορεία έχει κεντρική θέση και οι μυημένοι λένε: «Για να προλάβει μεγαλύτερη φθορά από το φθινόπωρο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές».

Πάντως πολύ μεγάλος αριθμός υπουργών και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, που εστιάζουν από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην αρχηγική εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θεωρεί ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και του τρόπου που το χειρίστηκε η κυβέρνηση.