Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παπαγγελόπουλος: Θα ζητήσω κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά και Ράικου

Παπαγγελόπουλος "Αποκάλυψη grosso για τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού που έδωσε το FBI"

Το colpo grosso της Βιέννης απεκάλυψε χθες ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας  το βράδυ της Δευτέρας (21.10.2019) στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω στον ΑΝΤ1, ενόψει της σημερινής συζήτησης στην προανακριτική. Όπως δήλωσε ο υπουργός στην Βιέννη που είχαν μεταβεί οι Έλληνες Εισαγγελείς για τις ανάγκες της έρευνας για τη Novartis προσφέρθηκε από τους αμερικάνους εισαγγελείς του FBI τραπεζικός λογαριασμός αλλά δεν παρελήφθη.

Είδα από την δικογραφία ότι είχε γίνει μια συνάντηση στην Βιέννη στην οποία είχαν πάει Έλληνες εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, η κ. Τουλουπάκη μαζί με δύο επίκουρους και πήγε και ο κ. Αγγελής, όπως ισχυρίστηκε πήγε με επιμονή της κ. Δημητρίου και της Παπασπύρου. Καλά η κ. Δημητρίου αλλά η Παπασπύρου τι δουλειά είχε;». Η Παπασπύρου είναι γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

αποκάλυψε ότι:

«Προσφέρθηκε λογαριασμός πολιτικού προσώπου από τους αμερικάνους Εισαγγελείς του FBI που είχε αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο» και δεν τον πήραν.

«Και δεν τον πήραν. Δεν ήταν προϊόν υποκλοπής. Δεν ήταν παράνομο, αλλά και παράνομο να ήταν, με διάταξη που είχα ψηφίσει μετά από αίτημα Εισαγγελέων δίναμε το δικαίωμα κατ’ εξαίρεση στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος κάτω από προϋποθέσεις και με την έγκριση τριών άλλων Δικαστών άλλων και παρανόμως κτηθέντα να τα αξιοποιούν. Εδώ δεν ήταν ούτε προϊόν υποκλοπής, ούτε παρανόμως κληθέντα. «Υπάρχει διάταξη ότι ο Εισαγγελέας μπορεί να κληθεί από είδηση, πληροφορία ακόμα και φήμη. Εδώ τους έδιναν αριθμό λογαριασμού πολιτικού προσώπου».

«Να γίνει μέσω Eurojust αλλά η Αμερική και Ευρώπη είναι άλλη ήπειρος. Γιατί δεν έγινε μετά δικαστική συνδρομή από τους Αμερικάνους ώστε να έρθει μόνιμα το στοιχείο. Ο κ. Αγγελής είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος. Ενήργησε σύμφωνα με το νόμο για το θέμα αυτό; Έβαλε την αρχή να ψάξει;»

«Πως γίνεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ελέγχεται από αντεισαγγελέα πρωτοδικών;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος προσθέτοντας: «τον στρατηγό μπορεί να τον ελέγξει ο λοχαγός;»

Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι θα ζητήσει και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του με τον Αντώνη Σαμαρά και τους εισαγγελείς Ελένη Ράικου και Ιωάννη Αγγελή, και επανέλαβε ότι η υπόθεση της Novartis είναι “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους“.

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε πως κάποιοι τον έχουν στοχοποιήσει, και πρόσθεσε ότι  με έγγραφο που θα καταθέσει ο Δημήτρης Τσοβόλας θα κληθούν να καταθέσουν όσοι δικαστές και εισαγγελείς υπηρέτησαν σε νευραλγικά πόστα κατά την διάρκεια της θητείας του. Για τον κ. Μανιαδάκη ανέφερε ότι “άλλαξε στρατόπεδο“. Και αναρωτήθηκε: “από πού προκύπτει ότι πίεσα την κυρία Τουλουπάκη; Ποιος το λέει;“.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε και για τη θεωρία της σκευωρίας που υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά.  “Για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων δημιουργήθηκε η θεωρία της σκευωρίας.  Στόχος ήταν να με φοβίσουν. Επειδή δεν φοβήθηκα και η δικογραφία αποδεικνύεται φιάσκο – με βάση το κατηγορητήριο – προσπαθούν απεγνωσμένα να φτιάξουν κάτι, επικαλούνται μυστικές υπηρεσίες, ανακαλύπτουν επεμβάσεις μου σε άλλες υποθέσεις. Ρωτάω: έχει εξελιχθεί κάποια υπόθεση στα δικαστήρια ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή καταρρέουν οι κατηγορίες για την δήθεν σκευωρία προσπαθούν να φτιάξουν άλλη υπόθεση… Ωστόσο καμιά φορά στην ιστορία νικάει και ο Δαυίδ. Τους περιμένω, ξέρω τι πάνε να κάνουν, το μόνο που θα χάσω θα είναι χρόνος μελετώντας την δικογραφία. Δεν πρόκειται να φοβηθώ. Κομανέτσι εγώ δεν πρόκειται να γίνω“.

Σε ερώτηση για το αν ζητούσε ενημέρωση για την υπόθεση κατά την διάρκεια των ερευνών ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε: “Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξίσου θεσμικός με τον Κώστα Καραμανλή, ποτέ δεν μου ζήτησε να παρέμβω. Με ρωτούσε για τις καθυστερήσεις και του έλεγα ότι μια δικαστική έρευνα παίρνει χρόνο“.

Εν τω μεταξύ σήμερα, απόγευμα Τρίτης. τα κόμματα καλούνται, να λάβουν κατ΄αρχήν θέση επί της δικογραφίας και να προτείνουν τους πρώτους μάρτυρες στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Είναι βέβαιο ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί και με το τι θα γίνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, στην υπόθεση Novartis, κατά των οποίων έχουν υποβληθεί και μηνύσεις από πρόσωπα που το όνομα τους ενεπλάκη στο σκάνδαλο. Ανάμεσά τους και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και κατηγορούμενος, πλέον, στην υπόθεση, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.