Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παναγιωτόπουλος και Δένδιας ενημερώνουν την Τρίτη για την κατάσταση στον Έβρο

Παναγιωτόπουλος και Δένδιας ενημερώνουν την Τρίτη για την κατάσταση στον Έβρο

Σε κοινή συνεδρίαση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσουν αύριο, Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση στη μία το μεσημέρι την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η ενημέρωση θα γίνει με φόντο τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο και την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο αύριο, Τρίτη να γίνει η ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Πεντάγωνο από τον κ. Παναγιωτόπουλο και την Τετάρτη θα ενημέρωνε την Επιτροπή της Βουλής ο κ Δένδιας. Αποφασίστηκε, ωστόσο, μετά τις εξελίξεις στα χερσαία σύνορα να γίνει κοινή συνεδρίαση με παριστάμενους τους δυο υπουργούς.

Στεφανής για Έβρο: Οι ΕΔ είναι παρούσες ακόμη και στο χιλιοστό του ελληνικού εδάφους

«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του ελληνικού εδάφους και πολλές φορές δίνουν και την ίδια τους της ζωή. Προχθές είχαμε την επέτειο της θυσίας του Σμηναγού Ηλιάκη στην Κάρπαθο… Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες ακόμα και στο χιλιοστό υπερασπίσεως του ελληνικού εδάφους».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Στεφανής επέμεινε ιδιαίτερα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας πως «δεν πρέπει να αφήνεται η παραμικρή υπόνοια ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

«Ποιος αμφισβητεί το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν υπερασπίστηκαν τα σύνορα; Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες και στο χιλιοστό του εθνικού εδάφους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής.

Ειδικά για τα όσα διαδραματίστηκαν στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ήταν κατηγορηματικός: «Η Τουρκία αντέδρασε στο έδαφός της και όχι σε ελληνικό έδαφος, ουδέποτε μπήκαν σε ελληνικό έδαφος».

Σχετικά με τις αναφορές Ακάρ περί δήθεν ελληνικών προκλήσεων στο Αιγαίο και περί μεταναστευτικού ο ΥΦΕΘΑ ανέφερε: «Όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ είναι τμήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τους γύρω τους, καθώς και ιδίως το εσωτερικό της. Θεωρεί ότι μπορεί να μας πιέσει. Δεν μπορεί. Καθημερινά αξιολογούμε πάρα πολλά στοιχεία και πράττουμε αναλόγως τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ».