Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Novartis: Δύο φορές τηλεφώνησε ο «Σαράφης» χθες στη ΓΑΔΑ - Γιατί δεν εμφανίστηκε

Novartis: Δύο φορές τηλεφώνησε ο «Σαράφης» χθες στη ΓΑΔΑ - Γιατί δεν εμφανίστηκε

Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε δύο φορές με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, χθες Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις 12:12 της Πέμπτης. Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50. Και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Για όλα αυτά ενημερώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Κατόπιν αυτών, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της ειδικής επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Oλη η κατάθεση του αστυνομικού που συνομίλησε με τον Σαράφη
Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής και κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, περιγράφεται στην κατάθεση του αστυνομικού του τμήματος προστασίας μαρτύρων η συνομιλία του με τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο μάρτυρας δεν είχε πρόθεση να μην καταθέσει, αλλά επιθυμεί αυτό να γίνει με τον προβλεπόμενο για την περίπτωσή του τροπο. Μάλιστα ο αστυνομικός δηλώνει πως του απάντησε ότι η υπηρεσία των προστατεύει με τον τρόπο που ορίστηκε από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελενη Τουλουπακη.

Το πλήρες κείμενο της κατάθεσης του αστυνόμου Β´ που συνομίλησε με τον μάρτυρα:

«Σας αναφέρω ότι στις 12:12 στις 20/2/2020 κάλεσε στο προσωπικό μου τηλέφωνο ο προστευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Σαράφης Μάξιμος» και με ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να εξετασθεί, δεν ήταν από απείθεια, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου Σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημα του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του, με αλλοιωμένη φωνή.

Επιπρόσθετα μου γνώρισε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλει στο σκοπό της με την εξέταση του, εφόσον όμως τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις. Ακόμη μου ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία μας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας που έχει ενταχθεί, όπως έπραττε και πριν την ανωτέρω εξέταση.