Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νίκος Παπαναστάσης:

Νίκος Παπαναστάσης: Οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία και οι συνέπειές τους

Οι δυο πρόσφατες Συμφωνίες, πρώτα με τη Γαλλία (28/9) και στη συνέχεια με τις ΗΠΑ (14/10), που υπέγραψε η κυβέρνηση, υπηρετούν αποκλειστικά το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου. Οι ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τα δικά του συμφέροντα, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το ρόλο του ένθερμου, «πρόθυμου», στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς. Το ΚΚΕ εναντιώνεται στην ελληνογαλλική συμφωνία, που μόνο αμυντική δεν είναι, για τους εξής λόγους: Η συμφωνία αυτή αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, έναν δολοφονικό μηχανισμό κατά των λαών, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενώ αναδεικνύει ταυτόχρονα και το ρόλο της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας» (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται πίσω από δεκάδες επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Δηλαδή, η συμφωνία στηρίζεται αμφίδρομα στους δύο βασικούς πυλώνες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επιπλέον, δρομολογεί τη δημιουργία γαλλικών στρατιωτικών βάσεων και υποδομών στην Ελλάδα, δίπλα στις Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές, υιοθετώντας όλα τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, προβλέποντας συνάμα και την αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό. Η επίσης κατ’ όνομα «αμυντική», αλλά στην πραγματικότητα απόλυτα επιθετική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπερψήφισε η ΝΔ, συνιστά έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Η καθόλου τυχαία αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην προσφορά της Ελλάδας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αφενός αποκαλύπτει τα ψεύδη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, περί του βοηθητικού ρόλου των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σ’ αυτή τη χώρα, αφετέρου προδιαγράφει νέα αιματηρά «Αφγανιστάν» και με την ενεργό ελληνική συμμετοχή. Η συγκεκριμένη ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που είναι 5ετής, με την εν συνεχεία επ’ αόριστον παράταση, μετατρέπει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Προβλέπει την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τον Στρατηγικό Διάλογο και τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο των οξυμμένων ανταγωνισμών που παίρνουν και στρατιωτικό–πολεμικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας. Το επιχείρημα ότι αυτές οι συμφωνίες «θωρακίζουν την ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας», είναι απολύτως ψεύτικο και παραπλανητικό. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Γαλλία, υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ελλάδα παζαρεύουν την ίδια στιγμή με τη «σύμμαχο» Τουρκία, για να την αποσπάσουν απ’ τη ρωσική επιρροή. Πρωταρχικό τους μέλημα είναι η διατήρηση της συνοχής και της αύξησης της στρατιωτικής ισχύος της Ν. Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ενεργοποίηση αυτών των συμφωνιών και η ανάληψη διεκπεραίωσης από την Ελλάδα συγκεκριμένων ρόλων που προβλέπονται σ’ αυτές, συνοδεύεται από «φαραωνικούς» -για τα ελληνικά δεδομένα- εξοπλισμούς. Η αναβάθμιση των F-16, η αγορά των φρεγατών Belhara και των αεροσκαφών Rafale κλπ, ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών, μόνο τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, η επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κατακύρωσε εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπερνούν το 1,1 δισ. Όμως, είναι πλέον ώρα ο λαός να κάνει τον «απολογισμό» του.

Όσο μεγάλοι κι αν είναι οι εξοπλισμοί, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενταγμένες στην υπηρέτηση των ευρωατλαντικών σχεδίων, ούτε ασφάλεια εξασφαλίζεται ούτε σταθερότητα. Αντίθετα, στοχοποιείται ο λαός, μετατρεπόμενος ταυτόχρονα σε σκαλοπάτι για «ένα βήμα πιο πάνω» στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, βρίσκονται το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, τα Ίμια, οι Συμφωνίες της Μαδρίτης, τα παζάρια με τα κυριαρχικά δικαιώματα, για να εξασφαλιστεί η ΝΑΤΟϊκή «συνοχή». Κανένας εφησυχασμός λοιπόν! Οι λυκοφιλίες των αστικών τάξεων, οι «συμφωνίες» τους και οι «αρραβώνες», με προίκα τα δισ. των εξοπλισμών, το μόνο που «εγγυώνται» είναι νέες περιπέτειες για τον ελληνικό λαό, αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής μας.

*Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και Αντισυνταγματάρχης ε.α.