Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μυστική συμφωνία με τον Χάφταρ πριν το Βερολίνο

Μυστική συμφωνία με τον Χάφταρ πριν το Βερολίνο

ΣΕ μια προσπάθεια αντιπερισπασμού για τον αποκλεισμό από τη σύνοδο του Βερολίνου και την απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατό στη Λιβύη και ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε στην Αθήνα για συνομιλίες τον στρατάρχη Χάφταρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της KONTRA NEWS έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας με τον Χάφταρ προκειμένου να αποφευχθεί μια νομιμοποίηση του ψευτομνημονίου που είχε υπογράψει η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Παράλληλα ο Χάφταρ έχει αναλάβει να καταγγείλει τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.
Ο στρατάρχης Χάφταρ που θα συναντηθεί σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έφτασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας χθες το βράδυ υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στις συνομιλίες με τον Λίβυο πολέμαρχο, γιατί έχει καταδικάσει απερίφραστα τόσο το ψευτομνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για την ΑΟΖ όσο και την ανάμειξη της Άγκυρας στα εσωτερικά της Λιβύης.

Οι συνομιλίες με τον Χάφταρ βγάζουν την Ελλάδα από το κάδρο της απομόνωσης που είναι αποτέλεσμα των τουρκικών πιέσεων προς την καγκελάριο Μέρκελ η οποία αδιαφόρησε για τα συμφέροντα μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χάφταρ έχει δεσμευτεί για εκεχειρία στη σύγκρουση με τα στρατεύματα του Σάρατζ αλλά δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί τους όρους που επιχειρεί να επιβάλλει ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του.
Η άφιξη
Στην Αθήνα προσγειώθηκε χθες στις 19:50 το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ. Η έλευση του Χάφταρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. 

Ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας. Το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει στην πρωτεύουσα είναι άγνωστο, ωστόσο πληροφορίες τον θέλουν να συναντάται με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο στρατάρχης Χάφταρ, «αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, θα διανυκτερεύσει στην Αθήνα και το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, δεν είναι αρχηγός κράτους και έτσι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο στρατάρχης Χάφταρ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για τις 09:20 το πρωί της Παρασκευής.

Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ενώ είναι άγνωστο που θα περάσει τη νύχτα. Θα δειπνήσει, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους κ.κ. Τασούλα και Διακόπουλο, ενώ θα έχει και ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Νωρίτερα, λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση της αιφνίδιας έλευσης Χάφταρ στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει, αλλά και να μην διαψεύδει τις πληροφορίες. Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Υπενθυμίζεται ότι, ο στρατάρχης Χάφταρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε συγκεκριμένα σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. 

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσίασα της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χάφταρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χάφταρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.