Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρίση στο Αιγαίο: Άλλαξε αιφνιδιαστικά πορεία το Oruc Reis

Δεύτερη νύχτα «θρίλερ» στο Αιγαίο - Αλλαγή πορείας για το Oruc Reis

Εξελίξεις υπήρξαν το απόγευμα της Τρίτης με το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο φθάνοντας στο δυτικό όριο της παράνομης NAVTEX, δηλαδή κοντά στον 28ο μεσημβρινό, άλλαξε ρότα, και κατευθύνθηκε αρχικά νότια και συνέχεια ανατολικά, όπου και συνεχίζει, δηλαδή δεν ξεπέρασε τον 28ο μεσημβρινό, το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός.

Το τουρκικό σκάφος ακολουθεί ανατολική πορεία, κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων, έχει ποντισμένα τα καλώδια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες, λόγω του θορύβου που δημιουργείται από τα επτά τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν και τα συνολικά 25 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια) που βρίσκονται ανεπτυγμένες στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Κρίση στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι έδωσαν φωτογραφίες του Oruc Reis με πολεμικά πλοία

Την ίδια ώρα, το 100% του ελληνικού στόλου έχει κινητοποιηθεί, λαμβάνοντας θέσεις τόσο στο τόξο από τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη, όσο και κοντά στο Oruc Reis, εκπέμποντας μηνύματα, ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι απάντησαν την Τρίτη, ότι βρίσκονται σε τουρκική ΑΟΖ και καλούν τα ελληνικά πλοία να αποχωρήσουν.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου και της τουρκικής αρμάδας. Αλλά και τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έψαχναν και την Τρίτη να βρουν τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων και κυρίως των υποβρυχίων. Παράλληλα, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και στον αέρα, με συνολικά 45 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς τέλος η τουρκική προπαγάνδα: Βίντεο με την πορεία του Oruc Reis και αναφορές στη… Γαλάζια Πατρίδα

Όπως φαίνεται στον χάρτη της ιστοσελίδας marine traffic το Oruc Reis έκανε στροφή με την πορεία του από εδώ και πέρα να παραμένει άγνωστη στο χώρο της προκλητικής NAVTEX που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.

oru-creis-track-1

Εντωμεταξύ σε απάντηση του μηνύματος που εκπέμπεται μέσω Link-16 από τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία παρακολουθούν τον τουρκικό στολίσκο πoυ συνοδεύει το Oruc Reis, ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας καλώντας το πλήρωμα να απομακρύνει το πλοίο από την περιοχή, η απάντηση που δίδεται σε κάποιες περιπτώσεις από την τουρκική πλευρά είναι «βρίσκεστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Διαβάστε επίσης: Νέο παραλήρημα Τσελίκ: Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν θα επιτρέψουν επέμβαση στο Oruc Reis

Αντιπαραβάλουν, δηλαδή, τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η περιοχή ανήκει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

MAP_FINAL_NEW

Την ίδια ώρα αρμόδια στελέχη διαβεβαιώναν ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Σημειώνεται ότι ο πλους του Oruc Reis συνεχίζεται με κλοιό από πολεμικά πλοία, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ σε απόσταση πίσω του ακολουθούν τα δύο συνοδευτικά πλοία και άλλα πλοία του τουρκικού στόλου.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών.

Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας, έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic.

Διαβάστε επίσης: Απειλεί ο Ακάρ - «Η Τουρκία μπορεί να υπερασπιστεί τη Γαλάζια Πατρίδα της»

Oruc Reis Ελλάδα: Η απάντηση από τις τουρκικές φρεγάτες στα ελληνικά πλοία [vids]

Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

Σχετική συζήτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλα καλά θα πάνε, όλα καλά» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής στέλνοντας προφανές μήνυμα ετοιμότητας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» εξήγησε στο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Ραγδαίες εξελίξεις: Έκτακτο συμβούλιο άμυνας στο Πεντάγωνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) αυτή τη στιγμή, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Oruc Reis Ελλάδα: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο – Άλλαξε πορεία το σκάφος [vids]

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιείται προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προεδρεύει της σύσκεψης στην οποία μετέχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Επιτελείων. Η σύσκεψη πραγματοποιείται για την αποτίμηση των δεδομένων με το Oruc Reis το τελευταίο 24ωρο.