Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει τη δημόσια υγεία στα ζάρια

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει τη δημόσια υγεία στα ζάρια

«Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία» χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος μιλώντας στο Alpha Radio Καβάλας τόνισε πως «πρόκειται για συνειδητή επιλογή της ΝΔ να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να παίξει τη δημόσια υγεία στα ζάρια, όταν μάλιστα οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ φτάνουν στα όριά τους».

«Στο ΕΣΥ εργάζονται σήμερα 5.000 λιγότερα άτομα σε μόνιμο προσωπικό σε σχέση με πέρσι, ενώ η κυβέρνηση ακύρωσε και τους διαγωνισμούς μόνιμων προσλήψεων που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο Ν.Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «από τον κ. Κικίλια μάθαμε χθες ότι στην Αττική απομένουν μόνο 22 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ ξέχασε μας πει ποια είναι η κατάσταση με τα τεστ, για τα οποία βασιζόμαστε σε ιδιωτικές κλινικές, με υπόνοιες, μάλιστα, για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

Όσον αφορά, δε, στο άνοιγμα των σχολείων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επέκρινε τη ΝΔ που «δεν ήθελε να δώσει περισσότερα λεφτά στη δημόσια εκπαίδευση, και που δεν σχεδίασε μικρότερα τμήματα, όπως εισηγήθηκαν και οι επιστήμονες. Τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερους μαθητές ανά τάξη και λιγότερους εκπαιδευτικούς, δάσκαλοι και καθηγητές μπαίνουν στις αίθουσες χωρίς να έχουν κάνει τεστ, και ταυτόχρονα 6 εκατ. ευρώ των Ελλήνων πολιτών έκαναν φτερά στο φιάσκο με τις μάσκες. Κάποιος πρέπει να φταίει και κάποιος πρέπει να ζητήσει μία συγγνώμη επιτέλους».

Για τα όσα ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ήταν λίγα, ήρθαν πολύ αργά και είναι σε λάθος κατεύθυνση».

«Η επιστρεπτέα ενίσχυση δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν αυτή τη στιγμή το 60% των ΜμΕ επιχειρήσεων είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού. Πολλοί μικροί επιχειρηματίες φοβούνται να μπουν σε ένα ακόμα σχήμα δανεισμού σε συνθήκες αστάθειας. Χρειάζεται μηχανισμός μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που θα δώσει κεφάλαιο κίνησης στις μικρές επιχειρήσεις τώρα που το χρειάζονται», συμπλήρωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Παράλληλα, ασκώντας δριμεία κριτική στο νόμο Βρούτση, που οδηγεί στην περικοπή του δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε «νόμο του κράτους την απλήρωτη εργασία».

«Όταν κόβεις μισθούς, τη στιγμή που καταρρέει η οικονομία, τότε είσαι κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης.

«Η κυβέρνηση κάνει την Ελλάδα φυλακή της Ευρώπης»

«Η πραγματική είδηση στο προσφυγικό σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταθέσει κανένα επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων», δήλωνε, νωρίτερα, στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι «την περίοδο που οι ροές είχαν μειωθεί, κυρίως λόγω της πανδημίας, η Μόρια σε ένα χώρο με 5.700 ανθρώπους οδηγήθηκε να φιλοξενεί 20.000 άτομα με ευθύνη της κυβέρνησης, που μας έλεγε ότι θα λύσει το ζήτημα του ασύλου σε λίγες μέρες. Παρέλαβε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και σήμερα είναι πάνω από 100.000».

«Όταν η Τουρκία αποδεικνύεται μια βαθιά αναθεωρητική δύναμη στις διεθνείς συνθήκες, η Ελλάδα οφείλει να δείχνει προσήλωση σε αυτές και να αναδείξει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και επεσήμανε την ανάγκη ενεργής εξωτερικής πολιτικής ανάλογης με εκείνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, «όταν ακυρώθηκε στην πράξη η προσπάθεια των τουρκικών ερευνών στο Αιγαίο. Αυτό αποδεικνύει και ποιος φύλαγε πραγματικά τα σύνορά μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει εξωτερική πολιτική με περικεφαλαίες» ξεκαθάρισε ο Ν. Ηλιόπουλος ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση «για την ανασφάλεια που προκαλεί όταν δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για τις μυστικές της συμφωνίες, και όταν τα στελέχη της, όπως ο κ. Βορίδης, επιδεικνύουν διγλωσσία ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές ήττες του Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας «έχει δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να αυξήσει την επιρροή του στα Δυτικά Βαλκάνια».