Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαρίτσης: Αν δεν ληφθούν τώρα πρωτοβουλίες ουσιαστικής ενίσχυσης, η κυβέρνηση θα οδηγήσει την οικονομία σε κατάρρευση (video)

Χαρίτσης: Αν δεν ληφθούν τώρα πρωτοβουλίες ουσιαστικής ενίσχυσης, η κυβέρνηση θα οδηγήσει την οικονομία σε κατάρρευση (video)

Τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας «Μένουμε Όρθιοι» παρουσίασε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτση

Ειδικότερα, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ότι «προκαλεί κατάπληξη να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για στήριξη της εργασίας, τη στιγμή που έχει ανακοινώσει μείωση μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα, μονιμοποίηση της αναστολής συμβάσεων και διόγκωση της εκ περιτροπής εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά, αντιπαραβάλλοντας ότι «στο πρόγραμμά μας στοχεύουμε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, των σχέσεων εργασίας, και βεβαίως των μισθών, στα προ πανδημίας επίπεδα».

Για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν μπορεί να περιοριστεί στα δάνεια που χορηγεί η κυβέρνηση και τα αποτυχημένα προγράμματα όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αποκλείουν την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». «Εμείς προτείνουμε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, τη θεσμοθέτηση νέων εγγυοδοτικών εργαλείων μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε, και επιτέλους την εισαγωγή του εργαλείου μικροχρηματοδοτήσεων που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει αγνοηθεί από τη ΝΔ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το βασικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη «να στηριχθούν οι συμπολίτες μας από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξης με ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, όπως κάνουν, εξάλλου, και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές Απριλίου κατέθεσε μια ρεαλιστική και κοστολογημένη πρόταση, που αγνοήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση. Τώρα ερχόμαστε να την επικαιροποιήσουμε, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία, λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης και της μεροληψίας της σε βάρος της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι «προχωρά σε λαθροχειρίες στην κριτική του για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στην ουσία «παραδέχεται ότι είναι πλήρως εφαρμόσιμο». «Εξαρχής αντιστοιχήσαμε τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές μας με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση, γι’ αυτό και προχωρά σε αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, όπως επιβεβαιώνουν και οι παραγωγικοί φορείς», τόνισε.

«Προτείνουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα γιατί είναι κρίσιμο το στοιχείο του χρόνου», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης. «Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, σε λίγους μήνες, όταν θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων, το κόστος για την κάλυψη αυτών των αναγκών θα είναι πολύ υψηλότερο. Τότε, σε ένα πολύ πιο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα μας οδηγήσει σε επώδυνα μέτρα και δανεισμό, ο οποίος θα συνοδευτεί από μνημόνιο», υπογράμμισε.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «μιλά για έργα και επενδύσεις, ενώ έχει παγώσει μεγάλα έργα υποδομών σε όλη την Ελλάδα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποχώρησε σε χαμηλό 20ετίας το β΄ εξάμηνο του 2019, και εκατοντάδες έργα στους δήμους πάγωσαν με την εν μία νυκτί κατάργηση του προγράμματος Φιλόδημος».