Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γεννηματά για τα νέα μέτρα: Πρόχειρα και μία από τα ίδια - Ομολογούν την αποτυχία

Γεννηματά για τα νέα μέτρα: Πρόχειρα και μία από τα ίδια - Ομολογούν την αποτυχία

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη σημερινή τοποθέτησή της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις, στράφηκε ευθέως κατά της κυβέρνησης και των αποφάσεών της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας ότι «εξαντλήσατε την υπομονή των πολιτών και την αντοχή της οικονομίας».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με όσα δήλωσε για την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού, κρύφτηκε από τα λάθη των κυβερνητικών χειρισμών. «Δεν είπε τίποτα για την πολιτική ακορντεόν που έχει αρνητικά αποτελέσματα», είπε η κ. Γεννηματά βάλλοντας κατά του πρωθυπουργού. Σημείωσε δε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μιλά για 1 εκατ. εμβολιασμούς. Όμως μόνο 339.000 ως προχθές, αφορούσαν και στη 2η δόση που παρέχει την πλήρη ασφάλεια. Δηλαδή πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού». Εξήγησε, ωστόσο, ότι δεν παραγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται, αλλά ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές με πλήρη διαφάνεια και με ιδιαίτερο βάρος για τις ευπαθείς ομάδες, τους καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς.

«Είναι απεχθείς και προσβλητικές για τους πολίτες, οι εκτός σειράς εμβολιασμοί γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών στην Ρόδο, στην Θεσσαλονίκη, στην Καλλιθέα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης του κράτους-λάφυρου που προωθεί το Μαξίμου και τα κακά παραδείγματα της Πάρνηθας και της Ικαρίας που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός», ανέφερε σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αναφερόμενη στα νέα απαγορευτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι πρόχειρα και μία από τα ίδια. «Μιλούν τώρα για έξυπνα μέτρα, που εμείς δεν τα είδαμε, μία από τα ίδια είδαμε, ομολογούν την αποτυχία. Όσον αφορά τις εξαγγελίες απίστευτης προχειρότητας και ελαφρότητας για τα SMS τι να πει κανείς. Θα πρέπει να στέλνουμε SMS με GPS και χρονόμετρο !!», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση επιμένει σε λύσεις-μπαλώματα

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε επίσης ότι δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση του ΕΣΥ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση επιμένει σε λύσεις-μπαλώματα. Κλείνει υφιστάμενες κλινικές για την περίθαλψη ασθενών με σοβαρά νοσήματα, για να "εξοικονομήσει" κλίνες covid. Αγνοεί ότι οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ δεν φθάνουν για να καλύψουν την μετατροπή εκατοντάδων κλινών σε παθολογικές αναπνευστικές εν μία νυκτί. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ειδικών. Η κυβέρνηση κινείται στα χνάρια της Θεσσαλονίκης. Αφήνει πολλούς πολίτες έρμαια στην εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Δεν έχει κανένα σχέδιο για την κινητοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο λεκανοπέδιο».

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτάξει κρεβάτια ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές, όπως εδώ και τόσους μήνες έχει ζητήσει η ίδια. «Αυτά που ανακοίνωσαν χθες είναι τόσο λίγα, τόσο αργά».

Το Κίνημα Αλλαγής επί της αρχής καταψηφίζει το νομοσχέδιο

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά τις Δημόσιες Συμβάσεις, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε: «Ενόψει, της αξιοποίησης των 72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαφάνεια, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η ταχύτερη απορρόφηση αυτών των πόρων, η γρήγορη υλοποίηση των έργων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συμβάσεων, με όρους ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής αλλά και κοινωνικής ανταποδοτικότητας είναι για μας στόχος. Με το νομοσχέδιο αυξάνετε το όριο των απευθείας αναθέσεων και εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό να καθορίσει τα κριτήρια για το ψηφιακό αρχείο βαθμολόγησης των εταιρειών».

Συμπλήρωσε δε ότι Κίνημα Αλλαγής επί της αρχής καταψηφίζει το νομοσχέδιο, εξηγώντας τη θέση του κόμματός της. «Εμείς δεν είμαστε εναντίον της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Είναι άλλο πράγμα όμως η ενίσχυση και υποβοήθηση της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί και άλλο πράγμα η υποκατάσταση, με τον ελεγχόμενο να επιλέγει τον ελεγκτή του, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συγκρούσεις συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή να γίνεται από το μητρώο των πιστοποιημένων φορέων και από το φορέα του έργου, με πλήρη ανεξαρτησία από τον κατασκευαστή».