Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φωτίου: Λυπηρό να καθορίζει την πολιτική του ΚΙΝΑΛ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Φωτίου: Λυπηρό να καθορίζει την πολιτική του ΚΙΝΑΛ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

«Ο νόμος για τις διαδηλώσεις παραβιάζει ένα από τα παλαιότερα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών, το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης – όπως δήλωσε και η Ένωση Εισαγγελέων. Η ελεύθερη συνάθροιση, το συλλαλητήριο, η διαδήλωση, είναι από συστάσεως του ελεύθερου ελληνικού κράτους το μέσο των απλών ανθρώπων για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, να διεκδικήσουν, να φωνάξουν το δίκιο τους» τόνισε σε ομιλία της, η Θ.Φωτίου στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις»

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:

Με συλλαλητήρια καταργήθηκε ο αντιδραστικός νόμος του Γεωργίου Ράλλη για τα Πανεπιστήμια, αποτράπηκε η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας. Με συλλαλητήρια επί 2 μήνες κάθε Πέμπτη -που πνιγόντουσαν σε τόνους δακρυγόνα- πείστηκε το ΠΑΣΟΚ και τελικά δεν συναίνεσε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 το 2007, με συλλαλητήρια οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ετούτης της χώρας εμπόδισαν την παράδοση των κοινωνικών ασφαλίσεων σε ιδιώτες.

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Είναι λυπηρό να καθορίζουν την πολιτική του ΚΙΝΑΛ τα υπολείμματα της αλήστου μνήμης συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, την περίοδο 2012-2015, που τσάκισε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Τι θα κάνουν οι βουλευτές του που   εξαρχής δήλωσαν ότι δεν μπορεί το κόμμα τους να ψηφίσει αυτό το έκτρωμα;

Ο νόμος κατά των συλλαλητηρίων δεν θα εφαρμοστεί. Θα ακυρωθεί με τα συλλαλητήρια που προσπαθεί να απαγορεύσει. Η μετατροπή της αστυνομίας σε όργανα του κυβερνητικού αυταρχισμού δε θα περάσει.

Η ΝΔ επιδιώκει να φτιάξει μια υπηρεσία που θα ελέγχει το φρόνημα των πολιτών, να μας ξαναγυρίσει στις σκοτεινές δεκαετίες μέχρι την πτώση της Χούντας.  Το νομοσχέδιο επανεισάγει, έπειτα από πολλές δεκαετίες, την παρακολούθηση του φρονήματος των πολιτών με τη δαιμονοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης. Όμως ο ριζοσπαστισμός στην  Ελλάδα, είναι σταθερό στοιχείο της πολιτικής ιστορίας από τον 19ο αιώνα και εμφανίζεται ως συστατικό του ονόματος πολλών κομμάτων και κινημάτων, ακόμη και της ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση) του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι τα σχέδιά της δεν θα περάσουν και σ’ αυτό θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.