Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έτοιμος να διεκδικήσει πολιτική αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ - Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Έτοιμος να διεκδικήσει πολιτική αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ - Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στηρίζεται σε τρεις άξονες: ρύθμιση «κορωνο-χρέους», ενίσχυση ρευστότητας και νέο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φουλάρει τις μηχανές και εκτός από την σκληρή κριτική για τις παραλείψεις και τα κυβερνητικά λάθη θα παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα απέναντι στον κυβερνητικό για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το lockdown θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα σχέδιο που στηρίζεται σε τρεις άξονες: ρύθμιση «κορωνο-χρέους», ενίσχυση ρευστότητας και νέο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαγραφή χρέους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και κινείται στη λογική της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η χρυσή τομή είναι μια ρύθμιση χρεών η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παραμείνουν υγιείς και να πληρώσουν ένα μέρος των χρεών τους. Και βεβαίως μέσα από δόσεις προοπτικά, τις 120 δόσεις δηλαδή, να έχουν τη δυνατότητα, αφού μείνουν στη ζωή -γιατί αν δεν μείνουν στη ζωή, δεν θα πάρεις τίποτα-, να μπορούν σταδιακά να αποπληρώνουν, αλλά να επιβιώσουν κιόλας», θα εξηγήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που το ένα τρίτο των επιχειρήσεων σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με λουκέτο με άμεσο αποτέλεσμα νέες στρατιές ανέργων, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει ένα μεσοσταθμικό κούρεμα της ονομαστικής τιμής του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία των επιχειρηματιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλων των επιχειρήσεων 40% με 60% και 120 δόσεις.

Ο δεύτερος άξονας προβλέπει μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν πατώντας σε στέρεο έδαφος. Η τρίτη πρόβλεψη του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ένα νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που θα έρθει να αντικαταστήσει τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδηγεί σε πτώχευση επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ, το κυριότερο, βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία. Ρύθμιση που έχει πάρει παράταση έως την 1η Ιουνίου, με καμία διάθεση της κυβέρνησης να παρθεί πίσω.

Έτοιμος να διεκδικήσει πολιτική αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έδωσε το πολιτικό στίγμα ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Με κεντρικούς άξονες το πρόγραμμα για το "Νέο ΕΣΥ", τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιό για τη προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει στο αντιπολιτευτικό αφήγημα του ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν όλες τις μετρήσεις και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και βλέπουν ότι η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που πλέον οι επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί δεν θα δίνουν ανάσες αλλά οι επιπλέον αστοχίες και λάθη θα έχουν εκθετική επιδεινώσει στους ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων. Ενώ η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα διαμορφώσουν σταδιακά ένα νέο πολιτικό τοπίο.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του lockdown σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

  • Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες.
  • Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Χρέος πανδημίας: Με δεδομένο ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020 δημιουργήθηκαν 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων: Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων όπως η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.ά.

Μόνιμο Πλαίσιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους: κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αποτελεί το πρώτο βήμα στο συνολικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνδέονται άρρηκτα με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων, η οποία αποτυπώνει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη κατεύθυνση.

Στην παρουσίαση της ολιστικής πρότασης θα συμμετάσχουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς), η Λούκα Κατσέλη που είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.