Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εργασιακός μεσαίωνας 
με 10ωρο και ατομικές συμβάσεις

Εργασιακός μεσαίωνας 
με 10ωρο και ατομικές συμβάσεις

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

ΘΥΕΛΛΑ αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα καταργώντας το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, θεσμοθετώντας ένα ελαστικό καθεστώς απασχόλησης που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το οκτάωρο φάντασμα του παρελθόντος, καλύπτοντας απόλυτα τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος θεσπίζει το 10ωρο και τις ατομικές συμβάσεις απασχόλησης.

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση κατεδαφίζει στην κυριολεξία το εργασιακό εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα που καθιστούν απαγορευτικές τις διαδηλώσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα βρίσκονται ήδη επί ποδός πολέμου.

Οι κινητοποιήσεις είναι αναπόφευκτες.

Με το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, οι εργοδότες θα μπορούν να καθορίζουν το δεκάωρο ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι εργαζόμενοι δεν θα δικαιούνται υπερωρίες οι οποίες θα συμψηφίζονται όταν θα μειώνεται η επιχειρηματική παραγωγή ή θα προστίθενται στις άδειες.

Στην ουσία κατοχυρώνεται νομοθετικά ένας εργασιακός μεσαίωνας με εργαζόμενους που θα αμείβονται με ψίχουλα και δεν θα έχουν καμία απολύτως κατοχύρωση.

Η δεκάωρη εργασία συνιστά επίσης χτύπημα στην οικογένεια και την κοινωνική ζωή κάθε εργαζόμενου.

 

Με μια εξαιρετικά επιθετική και προκλητική ρητορική εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε το οκτάωρο ως «φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν», ενώ ισχυρίστηκε πως οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα ισχύουν μόνο αν τις ζητήσει ο εργαζόμενος.

«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», είπε κατά την εισήγησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμα πως «το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει». Και συνέχισε λέγοντας πως η ελαστικοποίηση είναι δικαίωμα του εργαζόμενου: «Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος».

 

ΚΚΕ: Τον λόγο έχουν οι εργαζόμενοι

Σε σχόλιο του σχετικά με την ομιλία Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά σημείωσε πως «εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση». Αυτό που ξέχασε ο πρωθυπουργός, είναι πως με τους νόμους των 3 μνημονίων, που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό. Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεται έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία για να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης προειδοποιήσει λίγους μήνες πριν τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, η αποζημίωση που πληρώνει πέφτει και στο μισό. Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα. Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, κάνοντας λόγο για «Μεσαίωνα» και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες.

Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη. Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ηλιόπουλος στο ΣΚΑΪ

«Η συνθήκη που βιώνουμε σήμερα συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, και δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που επιδεινώνει την κατάσταση, με μέτρα όπως η κατάργηση του 8ωρου και ένα πτωχευτικό κώδικα που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει στις πιο σκοτεινές ημέρες της ελληνικής χρεοκοπίας», είπε. «Όταν μια στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν και βρισκόμαστε μπροστά στο κίνδυνο χιλιάδων απολύσεων χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις».

 

 

Χρηστίδης: Ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει σήμερα, ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής από τον εργοδότη του να δουλέψει πάνω από 8 ώρες, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες.

Φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, που επιχειρούν να κρύψουν τις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ και την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων».

 

ΚΚΕ: Αιτία πολέμου το νέο νομοσχέδιο

Για απεργιακό ξεσηκωμό κάνει λόγο το ΠΑ.ΜΕ.

Στο Κόντρα24 το μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑ.ΜΕ., Αλέκος Πιερρακάκης προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις με πρώτο σταθμό την 6η Μαΐου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Θα μας βρουν απέναντί τους

«Η κυβέρνηση αντί να επιδοτήσει την εργασία έναντι της ανεργίας, αντί να πατάξει την μαύρη εργασία παράνομων αλλοδαπών, η οποία εκτός από την ανεργία επιτείνει και την ροή χρήματος στο εξωτερικό, απεργάζεται ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο θα εκτοξεύσει την έλλειψη θέσεων απασχόλησης και την παραβατικότητα. Είναι πλέον βέβαιο ότι τα κυβερνητικά λάθη θα επιφέρουν μία «πανδημία ανεργίας» στην ελληνική κοινωνία. Νομοθετούν προς όφελος λίγων «ισχυρών», αγνοώντας πλήρως τον Έλληνα επιχειρηματία, τον Έλληνα μικρομεσαίο, τον Έλληνα εργαζόμενο που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Για άλλη μια φορά κινούνται στην λάθος κατεύθυνση και θα μας βρουν απέναντί τους.»

 

Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25

«Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξή του, τα όσα είχαν διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό για την επίθεση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα μετά την δεκαετία των μνημονίων. Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το συγκεκριμένο έκτρωμα της Κυβέρνησης, ως κάτι που θα έπρεπε να θέλουν κιόλας οι εργαζόμενοι, γιατί είναι για το καλό τους. Τόσο θράσος! Ενώ ανέφερε ακόμα πως τίποτα από όσα θέλει να «θεσπίσει», δεν θα εφαρμοστεί μονομερώς από τους εργοδότες, αφού θα απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων. Αλήθεια σε ποιον κόσμο ακριβώς ζει ο κ. Χατζηδάκης; Διότι στην Ελλάδα 1.0 του κ. Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και με κορωνοϊό από τους εργοδότες τους. Τέλος, επειδή ο υπουργός «Εργασίας» επικαλέστηκε και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όσα μεθοδεύει η Κυβέρνησή του, ας τον ενημερώσει κάποιος ότι κράτη μέλη της ΕΕ προωθούν την 6ωρη και όχι την 10ωρη εργασία!»

K. XATZΗΔΑΚΗΣ

Αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα

Προφανώς, ένα τόσο σύνθετο νομοσχέδιο για να κερδίσει αποδοχή και να δικαιολογήσει τις επιλογές της κυβέρνησης, περιλαμβάνει και φιλολαϊκές αλλαγές, όμως τα όποια θετικά επικαλείται ο υπουργός Εργασίας, δεν μπορούν να κρύψουν το πισωγύρισμα στα εργασιακά δικαιώματα. Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο υπογράμμισε πως «με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την προστασία της Εργασίας αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Προστατεύουμε τους εργαζόμενους από καταχρήσεις εργοδοτών όπως είναι οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας, παρεμβαίνουμε κατά της βίας και σεξουαλικής παρενόχληση στην εργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των απασχολούμενων σε courriers και deliveries, υποστηρίζουμε τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή». Το ερώτημα που παραμένει φλεγόμενο, είναι το πώς μπορεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τις αλλαγές που αφήνουν σε μειονεκτική θέση τους εργαζόμενους, φαινομενικά μόνο και μόνο για να κάνουν τα χατίρια των φίλων/ημετέρων (;) επενδυτών που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν.