Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τον ανασχηματισμό

Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τον ανασχηματισμό

Τα ονόματα υπουργών και υφυπουργών που απομακρύνονται - Ποιοι βουλευτές μπαίνουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο - Εγκλωβισμένος ο Κυριάκος από τις πιέσεις των βαρόνων και της διαπλοκής

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους βαρόνους της παράταξης και τη διαπλοκή έχουν κάψει τον ανασχηματισμό.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες είναι αυστηρά περιορισμένες για λόγους ισορροπιών που δεν πρέπει να διαταραχθούν με δεδομένο ότι παίζει και πάλι το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην κάνει καμία απολύτως αλλαγή στον βασικό κορμό των υπουργών.

Παραμένουν στις θέσεις τους οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Κώστας Καραμανλής, Κυριάκος Πιερρακάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παρά τα σενάρια που διακινούνται παραμένει στη θέση του και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Μάχη για να παραμείνει στη θέση του ο Γιάννης Βρούτσης δίνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Πάντως σε περίπτωση κατά την οποία απομακρυνθεί, τη θέση του θα πάρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Δεδομένη θεωρείται η αντικατάσταση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Στη θέση του πρόκειται να τοποθετηθεί ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για να τον τοποθετήσει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αναβαθμίζεται ο Θόδωρος Σκυλακάκης χωρίς να αποκλείεται και η δημιουργία νέου υπουργείου που θα έχει αντικείμενο το ΕΣΠΑ και γενικά τα επενδυτικά προγράμματα.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης μαζί με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη θα αναλάβουν τη συνολική ευθύνη, προκειμένου να τρέξουν γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα θα διαχειριστούν και τα ποσά που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάπτυξης.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης απομακρύνεται ο Δημήτριος Κράνης, ενώ τοποθετείται εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, ως αναπληρωτής υπουργός.

Πρόκειται για γυναίκα, η οποία είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Πιθανότατα μετακινείται από το υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Τσακίρης αφού οι αρμοδιότητές του θα περάσουν στον Θόδωρο Σκυλακάκη.

Κομμένη θεωρείται και η Φωτεινή Αραμπατζή από το Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Θόδωρος Καράογλου από το Μακεδονίας – Θράκης.

Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να απομακρύνουν τους περισσότερους τεχνοκράτες υφυπουργούς, οι οποίοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα γιατί δεν ήταν εξοικειωμένοι με την πολιτική διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων.

Στη θέση τους πρόκειται να τοποθετηθούν βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην κυβέρνηση όπως, Γιάννενα, Άρτα που θεωρείται προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι καθαρά διορθωτικές και έχουν στόχο να ισχυροποιήσουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό το Φθινόπωρο.

Οι περιορισμένες αλλαγές αλλά και η μετάθεση του ανασχηματισμού, αποκαλύπτουν τη μάχη επιρροής που δίνουν οι βαρόνοι της παράταξης αλλά και τις ισχυρές πιέσεις της διαπλοκής για κρίσιμα υπουργεία.