Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εδωσαν τα self test σε εταιρεία-μαϊμού

Εδωσαν τα self test σε εταιρεία-μαϊμού

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η SWISS MED άλλαξε ιδιοκτήτες όταν πήρε την προμήθεια των 10 εκ. ευρώ

ΕΚΠΤΩΤΗ κηρύχθηκε η SWISS MED μετά τις αποκαλύψεις του KONTRA για τον στημένο διαγωνισμό με τα self tests. Η εταιρεία-μαϊμού άλλαξε πειρατικά τη σύνθεση μετόχων, όταν κατάφερε να πάρει τη δουλειά, ενώ η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση μέσα στο Σαββατοκύριακο ακυρώνοντας τον διαγωνισμό.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει πολλαπλά εκτεθειμένους τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι έστησαν τον διαγωνισμό και παρέδωσαν μία προμήθεια δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε μία εταιρεία-μαϊμού που δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο ενώ οι αρχικοί μέτοχοι ήταν αχυράνθρωποι που έκρυβαν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Η εμμονή της κυβέρνησης σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την εφιαλτική πανδημία, έχει προκαλέσει οικονομική αιμορραγία στο Δημόσιο.

Εταιρείες-φαντάσματα είναι οι πρωταγωνιστές μίας πρωτοφανούς λεηλασίας δημόσιου χρήματος, για την οποία οι εμπλεκόμενοι σίγουρα θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Το σφυροκόπημα που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για καταιγιστικές αποκαλύψεις για μικρά και μεγάλα σκάνδαλα αποκαλύπτει τη σήψη που επικρατεί σε κρίσιμους τομείς της διακυβέρνησης.

Η μπόχα των σκανδάλων απειλεί να πνίξει στην κυριολεξία και την ίδια την κυβέρνηση, που κάνει τον τροχονόμο στους αεριτζήδες που ληστεύουν το δημόσιο χρήμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο που δεν κρύβεται

Για ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη «στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες» καθώς και για «σκάνδαλο που δεν μπορεί να κρυφτεί» σχετικά με τα self-test κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του. Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρεται πως η κυβέρνηση «έσπευσε σαν τον κλέφτη το βράδυ του Σαββάτου να κηρύξει η έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ», ενώ τονίζεται πως «τα self test ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση».

Σοβαρά ερωτήματα καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση μετά το φιάσκο στον διαγωνισμό για τα self test και την κήρυξη ως έκπτωτης της εταιρείας Swiss Med από τον διαγωνισμό για την προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Μετά την αποκάλυψη του KONTRA στη 1 Απριλίου, αλλά και την ανάδειξη του ζητήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου να αποκλείσει από τον διαγωνισμό την εταιρεία στην οποία μόλις πριν από μερικές ημέρες επιχείρησε να δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη αντίδραση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση έρχεται σε υψηλούς τόνους με την Κουμουνδούρου να καταγγέλλει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και να κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση

Όσο και αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, το σκάνδαλο με τα self test δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Μετά τις αποκαλύψεις μας και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ. Μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα «προσόντα» τα χρέη και την «εμπειρία» των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες. Φυσικά τα self test ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό. Όπως αποκαλύφθηκε χθες, η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες.

Τι αναφέρει η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας

Εν τω μεταξύ μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση με την οποία κηρύσσεται έκπτωτη η SWISS MED. Όπως υπογραμμίζεται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής -μεταξύ των όρων που περιλαμβάνονται στην «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι «η παράδοση των υπό προμήθεια ειδών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις επτά (7) ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης» και «λόγω του κατεπείγοντος, τα προσφερόμενα είδη πρέπει να είναι διαθέσιμα, ώστε να μπορούν να παραδοθούν εντός της ως άνω προθεσμίας». 

«Οι παραπάνω όροι έγιναν ανεπιφύλακτα αποδεκτοί από τον ανάδοχο με την υποβολή της προσφοράς του» και «συμπεριλήφθηκαν αυτούσια στο τελικό κείμενο της σύμβασης», αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει: «… στο πλαίσιο τόσο της παρούσας πρόσκλησης όσο και της συναφθείσας σύμβασης, αποκλείεται ρητώς η δυνατότητα παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης, κατά παρέκκλιση της σχετικής δυνατότητας που χορηγείται στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 206 του ν. 4412/2016. Οι όροι αυτοί, οι οποίοι έγιναν ανεπιφύλακτα δεκτοί από τον ανάδοχο και ουδέποτε άλλοτε αμφισβητήθηκαν ρητώς από αυτόν, αποτελούν το κανονιστικό πλαίσιο του διαγωνισμού, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί στο παρόν στάδιο».

Απάντηση Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας

Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια self test, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων. Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την προσπάθεια με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία. Το ίδιο κάνει και τώρα που το συμπληρωματικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας. Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως. Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια.