Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Bουλή: Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο

Bουλή: Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στη διαδικασία του ειδικού δικαστηρίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με αφορμή τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε πριν από λίγο η Βουλή.

Η εθνική αντιπροσωπεία παραπέμπει τον κ. Παππά με 178 θετικές ψήφους έναντι 86 κατά ( ο εγκαλούμενος δεν είχε δικαίωμα ψήφου), 12 «παρών», και 23 αποχές, (υπήρξε άκυρο ψηφοδέλτιο) επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως με τους χειρισμούς του επιχειρήθηκε ο έλεγχος του Τύπου από την τότε κυβέρνηση στο πλαίσιο του ευρύτερου εγχειρήματος κατάληψης της εξουσίας. Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν το πόρισμα της προανακριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ ΕΛΛΥΣΗ και Μέρα25 απείχαν.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επόμενα βήματα της διαδικασίας που αφορούν στη συγκρότηση του λεγόμενου Δικαστικού Συμβουλίου που θα εξετάσει σε πρώτο επίπεδο την υπόθεση και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του ειδικού δικαστηρίου.

Οι δύο «διαρροές»

Με βάση τη στάση των κομμάτων, το άθροισμα του συνόλου των ψήφων υπέρ της παραπομπής Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο θα έπρεπε να είναι 180. Οι δύο διαρροές αναζητούνται, καθώς ένας από τους 180 έριξε άκυρο και ένας δεύτερος καταψήφισε. Λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας, πρακτικά δεν μπορεί να διακριβωθεί από ποιο κόμμα προέρχονται οι διαρροές.

Ο Πλεύρης «δείχνει» ΚΙΝΑΛ - Κοιτάξτε τους καραμανλικούς απαντά η Χ. Τρικούπη

Ωστόσο, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης δήλωσε «μην ψάχνετε τις διαρροές στη ΝΔ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ.

Κύκλοι του ΚΙΝΑΛ απαντώντας στον κ. Πλεύρη, σημείωναν: «Η ΝΔ καλά θα κάνει να κοιτάξει τους καραμανλικούς βουλευτές της. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια ομιλίας του».

Με την ψηφοφορία επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά πως με τους χειρισμούς του Ν. Παππά επιχειρήθηκε ο έλεγχος του Τύπου από την τότε κυβέρνηση.

Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επόμενα βήματα της διαδικασίας, τα οποία αφορούν στη συγκρότηση του λεγόμενου Δικαστικού Συμβουλίου, που θα εξετάσει σε πρώτο επίπεδο την υπόθεση, και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές του

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν το αποτέλεσμα ως εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να αποπροσανατoλίσει από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του σε όλα τα μείζονα που απειλούν τους πολίτες και να υπηρετήσει τις απαιτήσεις της διαπλοκής, όπως φαίνεται δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές του».

Παππάς: «Η Ν.Δ. συγκρούστηκε με την αλήθεια»

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Νίκος Παππάς τόνισε:

«Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές. Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

Προανακριτική για Παππά: «Επισφραγίζεται το γεγονός ότι η ίδια η Ν.Δ. κατεδαφίζει το κατηγορητήριο που έστησε εναντίον μου και εναντίον μας»

Παππάς στην Ολομέλεια: «Οι ίδιοι οι κατήγοροι απέσυραν το κατηγορητήριο που έστησαν»

«Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, όπου οι ίδιοι οι κατήγοροι ομολογούν ότι δεν βρήκαν καν επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα πάνω στο οποίο έχτισαν το κατηγορητήριο. Το κατηγορητήριο, λοιπόν, γκρεμίστηκε. Γκρεμίσατε εσείς το ίδιο του το θεμέλιο. Την κατηγορία για κακούργημα», τόνισε ο πρώην υπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής.

Ο Ν. Παππάς επισήμανε χαρακτηριστικά: «Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στην παράταξη που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και απέναντι στον ελληνικό λαό. Είμαι περήφανος για το ότι τολμήσαμε αλλά και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το τηλεοπτικό τοπίο, με τα σωστά μας και με τα λάθη μας, για το ότι το δημόσιο εισέπραξε τίμημα για τις άδειες, που τριάντα χρόνια δεν καταβάλλονταν, για το ότι προστατέψαμε και δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας στο τηλεοπτικό πεδίο και συνολικά στον οπτικοακουστικό τομέα».

«Ημέρα δικαίωσης» 

Ο πρώην υπουργός σε δήλωσή του πριν τη συνεδρίαση, από το περιστύλιο της Βουλής, τόνισε ακόμα πως «σήμερα επισφραγίζεται το γεγονός ότι η ίδια η Νέα Δημοκρατία κατεδαφίζει το κατηγορητήριο, το οποίο έστησε εναντίον μου και εναντίον μας. Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, οι ίδιοι οι κατήγοροι αποσύρουν το θεμέλιο, αποσύρουν τον πυρήνα του 

Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα: Πολιτική δειλία Μητσοτάκη, παραδοχή πολιτικής ήττας

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνεδρίαση, ενώ άσκησε συνολική κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και ειδικότερα για το ζήτημα των εμβολιασμών και της κυβερνητικής τακτικής στο ζήτημα.