Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασυλία με νόμο στους λοιμωξιολόγους

Ασυλία με νόμο στους λοιμωξιολόγους

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Για να μην φορτωθούν τις εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας

Σε μία κίνηση που θυμίζει ομερτά προχώρησε η κυβέρνηση χθες, ψηφίζοντας στη Βουλή τροπολογία με την οποία οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν σε επιτροπές δημόσιας Υγείας όχι μόνο αποκτούν ασυλία, αλλά δεν μπορούν ούτε καν να εξεταστούν ακόμη κι από την Δικαιοσύνη!

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «πετάει στην Επιτροπή την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη».

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει ότι: «Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση.»

Η τροπολογία δεν προστατεύει μόνο τους επιστήμονες αλλά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και άλλους κρατικούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιτροπές που συνέστησε η κυβέρνηση.

Ερευνες σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκονται τουλάχιστον δέκα έρευνες της Δικαιοσύνης, όταν οι επιστήμονες καλούνται να καταθέσουν στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Νοεμβρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε έρευνα προκειμένου να φανούν οι ευθύνες για την τραγωδία που έζησε η Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή να διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες για διασπορά του ιού στο χωριό Καρδία στο δήμο Θέρμης, αλλά παράλληλα, έχουν διαταχθεί εισαγγελικές έρευνες για τη διασπορά του ιού σε γηροκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο και Χανιά.

Παρέμβαση εισαγγελέα όμως έχουμε και για περιπτώσεις εμβολιασμών εκτός σειράς, στη Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.

Tώρα, με βάση την τροπολογία, ο εισαγγελέας δεν θα μπορεί πλέον να καλεί και να εξετάζει τα μέλη της επιτροπής ώστε να διαπιστωθούν οι ευθύνες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Σημειώνεται ότι την τροπολογία υπογράφουν 10 υπουργοί. Στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι «προστατεύουμε τους επιστήμονες από ψεκασμένους και fake new», ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «απαράδεκτη τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης» με την οποία τινάχτηκε στον αέρα το συναινετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στη Βουλή. Εξηγήσεις ζήτησε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου δηλώνοντας ότι καταψηφίζει την τροπολογία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας την τροπολογία αποχώρησε από την συνεδρίαση και την ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή και ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για ασυλία

«Η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων.

Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του.

Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία», καταλήγει η ανακοίνωση.