Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρπαγές περιουσιών με συνοπτικές διαδικασίες

Αρπαγές περιουσιών με συνοπτικές διαδικασίες

Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Kontra News του Σαββάτου

ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα οδηγεί στην εξαθλίωση μεγάλα κοινωνικά στρώματα

ΑΡΠΑΓΗ των περιουσιών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων με συνοπτικές διαδικασίες φέρνει η ενεργοποίηση των νέων νόμων της κυβέρνησης! Από την αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι θα εκποιηθούν με διαδικασίες fast track οι περιουσίες και τα σπίτια των υπερχρεωμένων, για να βελτιώσουν τους δείκτες των τραπεζών.

Στην διαδικτυακή πλατφόρμα έχουν ήδη προγραμματιστεί 3.123 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους, όμως όπως εξηγούν νομικοί, αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς οι αριθμοί θα ανέβουν και μάλιστα πολύ μετά το καλοκαίρι. 

Από την αρχή του δεύτερου lockdown έως σήμερα έχουν αναρτηθεί ήδη 6.521 πλειστηριασμοί. Για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί 500, οι οποίοι αφορούν κυρίως επαγγελματικά ακίνητα. Οι τραπεζίτες περιμένουν το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών για να βελτιωθούν οι δείκτες και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο κύριος όγκος των πλειστηριασμών αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα αφορά δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχει βάλει η κυβέρνηση, από την 14η Μαΐου θα μπορούσε να ξεκινήσει πλειστηριασμός ακόμη και 1ης κατοικίας, η οποία δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1». Όμως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των οφειλετών να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες, μας πάει στον Αύγουστο που δεν κινούνται αυτές οι διαδικασίες. Ρεαλιστικά αναμένεται εκκίνηση για τους πλειστηριασμούς από τον Σεπτέμβριο.

Ήδη οι τράπεζες έχουν φτιάξει λίστες με τα ονόματα των δανειοληπτών που θα έρθουν πρώτοι αντιμέτωποι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Γνώστες των εξελίξεων ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι είτε έχουν ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που δικαιούνταν και μολονότι είχε βγει σχετική απόφαση αυτή δεν ενεργοποιήθηκε λόγω της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είτε δεν προχώρησαν σε ένδικα μέσα. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκαθαριστεί ότι «για τον γενικό πληθυσμό των οφειλετών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του πλειστηριασμού προβλέπεται ότι αυτοί που αφορούν σε κινητή περιουσία του οφειλέτη ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, των οποίων η ημέρα πλειστηριασμού έχει ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας έως τις 13 Μαΐου 2021 ματαιώνονται».

Ενδιαφέρον έχει πως σε δηλώσεις του σε Οικονομικό Φόρουμ ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Αντρέα Ενρία κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη δουλειά και να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι θα έχουν τη στήριξη της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ ζητά να τρέξουν οι πλειστηριασμοί με κάθε κόστος και ότι για τη δύσκολη κατάσταση που θα δημιουργηθεί, θα «βάλει πλάτη» η ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Η κυβέρνηση κατεδαφίζει κάθε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς η προθεσμία τελείωσε και ξεκινούν οι πλειστηριασμοί. Σε κοινή δήλωση των Τομεαρχών Οικονομικών Έφης Αχτσιόγλου και Δικαιοσύνης Θεόφιλου Ξανθόπουλου, για την επανέναρξη των πλειστηριασμών, «Ξεκίνησε εκ νέου η σταδιακή διενέργεια των πλειστηριασμών, η οποία θα απελευθερωθεί πλήρως από την 1η Ιουνίου, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου που προβλέπει πτώχευση και για τα φυσικά πρόσωπα και δήμευση της περιουσίας τους, ενώ ήδη το μέρος του πτωχευτικού που αφορά τους εμπόρους-οφειλέτες έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακόμη και της κύριας κατοικίας των οφειλετών, ενώ μέχρι τότε προστατεύονται μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο εφόσον ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εκποιηθούν με διαδικασίες fast track οι περιουσίες και τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των εμπόρων. Αδιαφορεί για τις ανάγκες των πολιτών, μεριμνά μόνο για τις απαιτήσεις των τραπεζών και των funds».

Επιπλέον σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο το «πάγωμα» των πλειστηριασμών είναι μέχρι τις 13 Μαΐου (31 Μαΐου για τους πληττόμενους από την πανδημία), ορίζουν ότι για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου. Αυτό που λένε οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» είναι ότι η έλλειψη του φορέα απόκτησης ακινήτων εκτιμάται ότι θα ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια και θα φέρει επέκταση της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, πιέζονται να μην προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς έναντι των ευάλωτων δανειοληπτών για έναν ακόμη χρόνο.