Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντί για προσλήψεις αναστέλλουν τις άδειες όλων των υγειονομικών

Αντί για προσλήψεις αναστέλλουν τις άδειες όλων των υγειονομικών

ΜΕ μια πρωτοφανή απόφαση η κυβέρνηση αναστέλλει από την 1η Σεπτεμβρίου όλες τις άδειες των υγειονομικών υπαλλήλων.

Πρόκειται για μια κίνηση απελπισίας, προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ αφού μια κρίσιμη μάζα ανεμβολίαστων υγειονομικών θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει το ΕΣΥ όταν οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χάνεται η μάχη της εντατικής και η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο.

Αντί για προσλήψεις γιατρών και εξειδικευμένου προσωπικού η κυβέρνηση βάζει σε αναστολή τους ανεμβολίαστους αποδυναμώνοντας τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις υπόλοιπες δομές υγείας.

Οι κενές θέσεις που αναμένεται να προκαλέσουν οι αναστολές εργασίας για τους ανεμβολίαστους προκαλούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων σε μια περίοδο κατά την οποία το 4ο κύμα της εφιαλτικής πανδημίας έχει πολλαπλασιάσει τα κρούσματα, αύξησε δραματικά τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ και οι προβλέψεις για το Φθινόπωρο είναι δυσοίωνες.

Οι αντιδράσεις της ΠΟΕΔΗΝ και των επιστημόνων δεν φαίνεται να πτοούν τους αρμόδιους υπουργούς.

Με καθεστωτικές πρακτικές και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο αντί να ενδυναμώσουν, ξεχαρβαλώνουν το ΕΣΥ.

Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή είναι εγκληματικές και σίγουρα θα αναζητηθούν.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια υγεία, αποδυναμώνοντας τα νοσοκομεία σε μια περίοδο που δίνουν την κρίσιμη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ανακαλούνται οι άδειες

Σε έγγραφο που αποστέλλουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής του Βασίλης Κοντοζαμάνης ζητούν την ανάκληση όλων των κανονικών αδειών του προσωπικού που απασχολείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) από 1η/9 έως και νεωτέρας.
Η παραπάνω απόφαση κρίνεται αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του Σύστηματος Υγείας καθώς ο Σεπτέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την διαχείριση του τέταρτου επιδημικού κύματος. Χθες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας κατέστησε σαφές ότι το ΕΣΥ θα παραμένει ανοιχτό για όλους όσους έχουν ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης και όχι αποκλειστικά για τα περιστατικά COVID-19.  Η ανάκληση των κανονικών αδειών θα αποτελέσει και το αντίβαρο για να καλυφθούν τα κενά από τις όποιες αναστολές συμβάσεων εργασίας υγειονομικών που θα προκύψουν λόγω μη εμβολιασμού τους έναντι της COVID-19.

Για κυνική ομολογία της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να αναστείλει τις άδειες του υγειονομικού προσωπικού κάνει λόγο σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για αναστολή των αδειών όλου του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων μονάδων είναι κυνική ομολογία της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και απόδειξη ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, θέλει να διχάσει το λαό για να κρύψει την εγκληματική της πολιτική» και προσθέτει: «Να ανασταλούν τώρα τα απαράδεκτα μέτρα των απολύσεων και των αναστολών από την εργασία και την άδεια των υγειονομικών».