Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Α. Σαμαράς, ο εφιάλτης επιστρέφει στη ΝΔ

Α. Σαμαράς, ο εφιάλτης επιστρέφει στη ΝΔ

Εκβιάζει ανοιχτά τον Κυριάκο για την προεδρία της Δημοκρατίας - Έβαλε μπουρλότο στο συνέδριο με ακροδεξιό μανιφέστο στα πρότυπα με Σαλβίνι

Με ένα μανιφέστο που παραπέμπει ευθέως στην ακροδεξιά ρητορική του Ματέο Σαλβίνι, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε μπουρλότο στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Με την αρχηγική του εμφάνιση και την κάθετη διαφοροποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλα τα ζητήματα στρατηγικής σημασίας όπως το Μακεδονικό, το μεταναστευτικό και τη συναινετική λύση στην πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε παρόν στις εξελίξεις με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Διαθέτοντας μια συμπαγή ομάδα από 25 βουλευτές, ο Αντώνης Σαμαράς με την εμφάνισή του στην ουσία εκβιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αφού απέτυχε να μετακινηθεί στη θέση του Επιτρόπου, αποφάσισε να διεκδικήσει ρόλο υπονομεύοντας στην κυριολεξία την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος.

Η στοχευμένη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτεί την αρχή μιας αυτόνομης πορείας που μπορεί να φτάσει ακόμα και στη δημιουργία ενός κόμματος με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Με το μανιφέστο στα πρότυπα του Σαλβίνι προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αν δεν τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε θα έχει κακά ξεμπερδέματα.

Εκμεταλλευόμενος τις ξενοφοβικές τάσεις που διακατέχει την πλειοψηφία των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνει δική του ατζέντα δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής ομηρίας για τον πρωθυπουργό.

Άλλωστε οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτές που διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο εφιάλτης του Σαμαρά επιστρέφει στη ΝΔ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν τον προτείνει ο Κυριακος Μητσοτάκης τότε θα έχει να αντιμετωπίσει μια εσωκομματική αντιπολίτευση με μεγάλη επιρροή στη βάση της Δεξιάς καθώς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.