Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια από το καρτέλ των πολυεθνικών

Άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια από το καρτέλ των πολυεθνικών

ΜΕ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ παρακολουθεί σαν παθητικός θεατής το κύμα ανατίμησης σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καύσιμα και υπηρεσίες, καθώς και τις προαναγγελίες των μεγάλων αλυσίδων για επερχόμενες νέες αυξήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της κερδοσκοπίας που ροκανίζει τα πενιχρά εισοδήματα.

Το κύμα ανατιμήσεων ξεκίνησε με αφορμή τις αυξήσεις στα ναύλα των πλοίων και την αύξηση του κόστους στις μεταφορές.

Βέβαια πρόκειται για μία προσχηματική δικαιολογία που προβάλουν κατά κόρον οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες και το μονοπώλιο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά τροφίμων.

Οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες και οφείλονται αποκλειστικά σε εναρμονισμένες πρακτικές.

Πρόκειται για την επιτομή του καρτέλ, γιατί οι ανατιμήσεις εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε όλες τις μεγάλες διατροφικές αλυσίδες, πριν η αύξηση στις τιμές των μεταφορικών και των καυσίμων επιδράσουν στην αγορά.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι διάφοροι μονοπωλιακοί όμιλοι προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος για νέες μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες.

Οι διαρροές για νέες ανατιμήσεις έχουν κινητοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εφόδους σε πολυεθνικές και μεγάλες αλυσίδες προκειμένου να διαπιστώσει αν το κύμα αυξήσεων οφείλεται σε εναρμονισμένες πρακτικές.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν με πρακτικές καρτέλ στην προσπάθειά τους να κερδοσκοπήσουν, οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών θα είναι εξονυχιστικές.

Γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλεί κύμα αυξήσεων στην Ελλάδα η αύξηση της ζήτησης στην Ασία και η μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων στην Αμερική.

Είναι επίσης προσχηματική η δικαιολογία ότι για τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα ευθύνεται η αύξηση των ναύλων στην διεθνή ναυτιλία.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά τροφίμων είχαν εκδηλωθεί στο διάστημα της καραντίνας, όπου η ζήτηση είχε αυξηθεί.

Οι αυξήσεις μονιμοποιήθηκαν και τώρα οι όμιλοι ετοιμάζονται για νέα κερδοσκοπικά παιχνίδια, παρά το γεγονός ότι οι αλυσίδες τροφίμων ήταν ο μοναδικός κλάδος που αύξησε τα κέρδη του εν μέσω πανδημίας.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εκδηλώνονται ακόμη και στις λαϊκές αγορές, σε προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση.

Μέχρι τώρα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν περιοριστεί σε ρόλο τροχονόμου και δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια, αποφεύγοντας τους ελέγχους σε μεγάλους ομίλους.

Γι’ αυτό η ασυδοσία στην αγορά συνεχίζεται, εξανεμίζοντας το εισόδημα των εργαζομένων και καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή τη θέση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.