Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αφόρητος κυνισμός

Αφόρητος κυνισμός

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου από την κυριακάτικη Kontranews 

Το πρόβλημα με όσα αποκαλύπτονται ότι συνέβησαν προκειμένου να κουκουλωθούν οι βαρύτατες ευθύνες με την τραγωδία στο Μάτι, εντός της Πυροσβεστικής και σε πλήρη διαπλοκή με την πολιτική ηγεσία (υπουργούς και δημάρχους) αποδεικνύουν πόσο ...δίκηο είχε η κυρία Μπαζιάνα. Αν ο σύζυγός της είχε καταφέρει να επιβάλει την εξουσία του κομματικού μηχανισμού που τον τοποθετεί στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας πραγματογνώμονας, κανένας αξιωματικός-ανακριτής δεν θα τολμούσε να διανοηθεί ότι δεν θα γράψει όσα απαιτεί το καλό κουκούλωμα των ευθυνών στους πάνω ορόφους του κράτους.

Και καλά όσα φρικιαστικά συνέβησαν και με ποιόν φρικιαστικό τρόπο ζητήθηκε η αποσιώπησή τους, αλλά να μη βρίσκεται ένας άνθρωπος σε ολόκληρη την αξιωματική αντιπολίτευση να βγει και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία τους; Να πάρει τις αποστάσεις του, βρε αδερφέ! Γιατί όμως ο τότε αρχηγός του πιο αγαπητού στον κόσμο σώματος ασφαλείας μιλά κατ' αυτό τον τρόπο και πιστεύει ότι κάνει το πιο φυσιολογικό πράγμα; Για δύο λόγους. Ο ένας είναι αυτός που λέγει ο ίδιος: έτσι «φαγώνονται» οι ανώτεροι αξιωματικοί. Είναι το σύστημα, λέει. Χωρίς καμία απόδειξη, τα ρίχνει στην πλάτη του Σώματος και των πολιτικών. Και το λέει αυτό όταν έχουν ήδη καεί ανθρώποι πολλοί, όταν ήδη έχουν καταστραφεί περιουσίες ανεκτίμητες. Κυνισμός απίθανος. Δεν θα τολμούσε όμως να πει κάτι τέτοιο -κι αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που αποθρασύνεται τόσο- αν δεν ήταν σίγουρος ότι έχει ...πλάτες. Πολιτικές, εννοείται. Και πως να μην έχει όταν ο τότε Πρωθυπουργός έχει καταπιεί την ανικανότητα και τις βαρύτατες ευθύνες του αρχηγού μετά από τέτοια καταστροφή. Ο αμοραλισμός ανθρώπων που δεν λυγίζουν υπό το βάρος της ηθικής ευθύνης διευκολύνεται όταν ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα εμφανιζόμενος δημοσίως τα μεσάνυχτα, όταν η τραγωδία έχει κορυφωθεί, ως ανυποψίαστος και χωρίς να γνωρίζει (αν είναι ποτέ δυνατόν!) όσα έχουν ήδη συμβεί να ερωτά τον ίδιο αυτόν άνθρωπο που πρωταγωνιστεί στο κουκούλωμα αν «θα πετάξουν αύριο τα αεροπλάνα».

 

Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας. Όταν θες να γίνεις καθεστώς παραβλέπεις τις προφανείς ευθύνες και καλύπτεις τους «ανθρώπους» σου, πολιτικά, δηλαδή αυταρχικά, παράνομα και πολύ-πολύ επικίνδυνα. Η κυρία Γεροβασίλη έχει την άμεση ευθύνη για όλα αυτά. Θα περίμενε κανείς να ευχαριστήσει την δημοσιογράφο Κακαουνάκη που αποκάλυψε τα κρυφά γεγονότα και να συνταχθεί με όλους εμάς, όλο το λαό, που θέλει την παραδειγματική τιμωρία.  Αντιθέτως σύρθηκε στην πλευρά της συνενοχής. Περιμένουν, δυστυχώς, στην αντιπολίτευση να «πάρουν πίσω το αίμα τους» επειδή οι δυσκολίες των οικογενειών στο Μάτι υπάρχουν ακόμη, επειδή το σχέδιο αναδιοργάνωσης δεν συναντά την αποδοχή των νοικοκυραίων που δημιούργησαν αυτό το υπέροχο αστικό προάστιο. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να συμπράξει με τους ανθρώπους στο Μάτι και να απομονώσει τις τεράστιες ευθύνες όσων τους κατέκαψαν. Άλλο το βάρος στη συνείδηση των στελεχών του Σώματος και όσων στο ΣΥΡΙΖΑ βάζουν το κομματικό καθήκον μπροστά από την ανθρώπινη συνείδησή τους κι άλλο το μέλλον των ανθρώπων που υπέφεραν και, δυστυχώς, ταλαιπωρούνται ακόμη παρά τις θετικές ενέργειες που δρομολογούν οι κρατικές υπηρεσίες, υπό την συνεχή πίεση, είναι αλήθεια,της κυβέρνησης.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος και βουλευτής (Ν.Δ.)