Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
5.000.000 μετανάστες έτοιμοι για απόβαση

5.000.000 μετανάστες έτοιμοι για απόβαση

 

Για υβριδικό πόλεμο σε Αιγαίο και Έβρο προετοιμάζεται η Ελλάδα

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε και πάλι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως συνέπεια της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υπεραμύνεται της μείωσης των επιτοκί¬ων παρά τον πληθωρισμό που καλπάζει και την αντίθεση των αγορών

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ μπορεί να ξέμεινε από λεφτά, αλλά έχει επάρκεια σε πυρομαχικά. Η αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκτιμούν κορυφαίοι διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες.

Οι μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εξάγει την κρίση, στην εναγώνια προσπάθειά του να συσπειρώσει το εσωτερικό μέτωπο.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει δύο επιλογές:

Η πρώτη αφορά σε ένα νέο εκβιασμό της Ευρώπης με το μεταναστευτικό. Η δεύτερη επιλογή είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, γιατί προβλέπει τη μεθόδευση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο για να μεταθέσει την προσοχή του τουρκικού λαού από την πείνα και την ανέχεια.

Μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος μπορεί να τον διασώσει προσωρινά και να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, που παίρνουν χαρακτήρα λαϊκής εξέγερσης, αποκάλυψε στην ΚONTRA κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Γι’ αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρείται να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν ξεχάσει την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ο Ερντογάν για να διεκδικήσει νέες οικονομικές ενισχύσεις από την Ευρώπη δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει ένα υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και στο Αιγαίο, οργανώνοντας μια μεγάλη απόβαση μεταναστών και προσφύγων.

Πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Τουρκία, ενώ οι κρατικές τουρκικές αερογραμμές συνεχίζουν να μεταφέρουν πρόσφυγες από αφρικανικά κράτη. Προφανώς ο Ερντογάν παίζει το χαρτί του προσφυγικού, για να ασκεί ένα διαρκή εκβιασμό στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι μια απόβαση προσφύγων θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Γι’ αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την κατάσταση που διαμορφώνεται αλλά και τις κινήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κινητικότητα και μετακινήσεις μεταναστών προς τις συνοριακές γραμμές. Η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του σουλτάνου, ο οποίος αμφισβητείται από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και έχει να αντιμετωπίσει την οργή του τουρκικού λαού που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η κατάρρευση της λίρας σε συνδυασμό με την καταρράκωση της αξιοπιστίας του Ερντογάν διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Τραγική κατάσταση

Σημειώνεται πως η ανεξέλεγκτη υποτίμηση της λίρας προκάλεσε πανικό στην τουρκική αγορά και πολλά σουπερμάρκετ έβαλαν όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ, καθώς οι τιμές αλλάζουν ραγδαία και ο κόσμος σπεύδει να αποθηκεύσει αυτά τα αγαθά. Οι καταναλωτές μπορούν και αγοράζουν δύο συσκευασίες σε κάθε τους επίσκεψη στα καταστήματα. Σε πολλά φαρμακεία και φαρμακαποθήκες της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις σε εισαγόμενα φάρμακα, καθώς οι εισαγωγείς αποφεύγουν να προμηθεύσουν την αγορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικά για παιδιά, χάπια χοληστερίνης, ινσουλίνες όπως και σε πολλά ψυχοφάρμακα. Εχει «παγώσει» το εμπόριο αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς οι τιμές αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα, αφού όλα καθορίζονται σύμφωνα με την ισοτιμία.

«Πριονίζεται» η καρέκλα του Ερντογάν

Η καρέκλα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον «τρίζει» επικίνδυνα, καθώς οι αναλυτές αναφέρουν ότι η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 30% από το 60% μετά τις εκλογές του 2018. Οι επικεφαλής των δύο κυριοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τις πολιτικές του Ερντογάν και ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα. Με αυτό το ποσοστό ο αυτοαποκαλούμενος «εχθρός των επιτοκίων» ξέρει ότι σε ενδεχόμενη παραίτηση της κυβέρνησής του, πλέον θα χάσει την εξουσία στη γείτονα μια εξέλιξη την οποία, όπως έχει δείξει στο παρελθόν, δεν θέλει ούτε να σκέφτεται.

Συσπειρώνεται η αντιπολίτευση

Η «βουτιά» της λίρας έχει φέρει ντόμινο εξελίξεων στην αντιπολίτευση της Τουρκίας, όπου επισπεύδονται τα ραντεβού μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων του αλλά και οι επιθετικές δηλώσεις. Ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είναι πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο χειρισμός της οικονομίας από την κυβέρνηση δεν είναι απλή άγνοια, αλλά προδοσία προς τη χώρα. «Καλώ όλους τους ηγέτες των πολιτικών μας κομμάτων και το πολύτιμο έθνος μας να ξεκινήσουν τον πραγματικό οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας ενάντια σε αυτήν την προδοσία» είπε ο Νταβούτογλου. «Αυτό που περνάμε δεν μπορεί να ονομαστεί οικονομική κρίση. Όλοι μιλούν για επίθεση από έξω. Αλλά αυτή η εικόνα είναι προϊόν λάθος πολιτικών της κυβέρνησης» τόνισε και συμπλήρωσε: «Κάθε δήλωση χτυπά την τουρκική οικονομία σαν πύραυλος».

 Λάβρος ο Κιλιτσντάρογλου

Λάβρος και ο ηγέτης των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επιτέθηκε κατά του Ερντογάν. «Οι αγορές έχουν πάρει φωτιά. Το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Του πήραν την εξουσία, ποιος την πήρε; Ο Ερντογάν την πήρε με διάταγμα. Γιατί δεν εμπιστεύεστε το έθνος; Γιατί το σκας; Η Τουρκία περνά μια από τις βαθύτερες κρίσεις της. Έριξαν την ευθύνη στις ξένες δυνάμεις. Είναι τόσο αδύναμη η Τουρκία; Εάν υπάρχει μια στάλα αγάπης μέσα σας για το έθνος, ανοίξτε το δρόμο για εκλογές» είπε χθες, ενώ σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και σήμερα, χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν «ανίκανο» και μιλώντας για «φτωχοποίηση» του λαού. Δηλητήριο έσταζε και η Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του ακροδεξιού Καλού κόμματος. «Πανικός πνέει στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου» δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία μάλιστα ευχήθηκε… καλό κατευόδιο στον τούρκο πρόεδρο. «Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους. Η ώρα της αναχώρησης έφτασε. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι στον κ. Ερντογάν καλό ταξίδι και καλή επιτυχία στη συνταξιοδοτική του ζωή» είπε σκωπτικά, χαρακτηρίζοντάς τον στη συνέχεια «ηγέτη του φιάσκου». «Το έθνος μας βλέπει πολύ καθαρά ότι το πραγματικό ζήτημα είναι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν. Όμως, ο κ. Ερντογάν, ο ηγέτης των Φιάσκου, ούτε ντρέπεται, ούτε βαριέται, ούτε στενοχωριέται, ούτε διστάζει, γιατί έχει καταστρέψει εντελώς τη χώρα με το ταπεραμέντο του. » Ο κ. Ερντογάν και το φρικτό του σύστημα είναι η αιτία, η οικονομική κρίση που βιώνουμε και η βαθύτερη φτώχεια είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Τούρκου προέδρου «το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα».

 

Για ποιο λόγο κατέρρευσε η λίρα;

Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Συμμορφούμενη με τις επιθυμίες του προέδρου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας -επισήμως ανεξάρτητη- μείωσε έτσι εκ νέου το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού που πλησιάζει το 20% σε ετήσια βάση. Ο Ερντογάν έχει αποπέμψει από τον Ιούλιο του 2019 τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας και έχει αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών του δύο φορές από τον Νοέμβριο του 2020. Οι αποφάσεις αυτές έχουν οδηγήσει κάθε φορά σε πτώση της λίρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν απορρίπτει, ωστόσο, κάθε ευθύνη για την πτώση της λίρας: «Απορρίπτω πολιτικές που θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια» δήλωσε για να δικαιολογήσει την πολιτική του για ανάπτυξη με κάθε κόστος.