Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρ. Δούρου: Το κρίσιμο είναι η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στο μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κόμμα που έχει ανάγκη ο τόπος

Ρ. Δούρου: Το κρίσιμο είναι η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στο μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κόμμα που έχει ανάγκη ο τόπος

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΜΠΙΖΗ

 

Η Περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου κάνει έναν απολογισμό της θητείας της, περιγράφει τις ενέργειες της Περιφέρειας για να επουλωθούν οι πληγές από την τραγωδία στο Μάτι, τονίζει πως ο κ. Πατούλης «ποινικοποιεί τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επικοινωνιακούς λόγους» και περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας.

 

Πώς αποτιμάτε το έργο σας στην Περιφέρεια; Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη παρέμβαση;

Η διοίκηση της Δύναμης Ζωής έκανε την Περιφέρεια Αττικής, ορατή, πρωταγωνίστρια εντός κι εκτός Ελλάδας. Ξεπεράσαμε χρόνιες δυσλειτουργίες, δομικές παθογένειες και γραφειοκρατίες και αλλάξαμε τα δεδομένα. Δεν αποκλείσαμε κανένα έργο, κανενός δήμου. Κανείς δήμαρχος δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Λειτουργήσαμε χωρίς στεγανά. Με αίσθηση ευθύνης, υλοποιήσαμε ένα ευρύτατο πρόγραμμα παρεμβάσεων. Είτε πρόκειται για τη στήριξη με 40 εκατομμύρια των δημόσιων νοσοκομείων και με 20 εκατομμύρια των στρατιωτικών, είτε για τη λειτουργία 23 Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία και την εγκατάσταση διατάξεων σε παραλίες για την αυτόνομη πρόσβασή τους στη θάλασσα ή για το Πρόγραμμα Ρεύμα για Όλους, για τα 56 Κέντρα Κοινότητας ή για τη μετακίνηση 22.000 μαθητών εγκαίρως στα σχολεία. Θέσαμε για πρώτη φορά τα θεμέλια αντιπλημμυρικής προστασίας με 168 έργα, μισού δισ., που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη. Ίσως το πιο εμβληματικό έργο, να είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, που σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο Μικρολίμανο και τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, δημιουργούν την Αττική Ριβιέρα. Ένα έργο πνοής, που υπερβαίνει τα όρια της Αττικής. Τίποτε από αυτά δεν πρέπει να πάει πίσω. Γιατί δεν αφορούν μία παράταξη ή ένα πρόσωπο. Αλλά το μέλλον των πολιτών της Αττικής.

 

Έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, η περιφέρεια έκανε αυτά που έπρεπε;

Η βαθιά οδύνη για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η συγγνώμη οφείλει να είναι έμπρακτη, να μην περιορίζεται σε συμβατικά λόγια. Να είναι διαρκείας, για να βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους οι συμπολίτες μας και παράλληλα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες εθνικές τραγωδίες. Σε αυτή τη διπλή προσπάθεια αφιερώσαμε τις δυνάμεις μας, προωθώντας θεσμικές αλλαγές για να μπορέσει η Περιφέρεια να κάνει πράξη την αλληλεγγύη, καθώς δεν προβλεπόταν τίποτε σχετικό. Ό,τι κάναμε δεν το επέβαλε κάποιος νόμος. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία όλων των ενεργειών αλληλεγγύης. Από τις πρώτες ώρες το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας συντόνισε το τεράστιο κύμα προσφοράς των πολιτών. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές, αρχικά με 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες με επιπλέον χρήματα. Έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το Κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και διοικητικής υποβοήθησης, ενώ έχουμε ενεργοποιήσει και το social network Attica, για λύσεις σε άμεσα προβλήματα. Είναι αρκετά; Όχι βέβαια. Είναι τα πρώτα βήματα σε μια μακρά διαδικασία επούλωσης των βαθιών τραυμάτων. Πριν από την τραγωδία, είχαμε καταθέσει προτάσεις για την ανάγκη άμεσων θεσμικών αλλαγών, όπως την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και των ρόλων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Πυροσβεστικής, εθελοντών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δασαρχείων, Τροχαίας, Στρατού, κ.α., τη λειτουργία της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας, τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ενίσχυσης των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας. Δείξαμε το πώς εννοεί μια υπεύθυνη Διοίκηση την έκφραση συγγνώμης, με αποφάσεις, με πράξεις, με υλοποίηση πρωτοβουλιών, όχι με λόγια που ξεχνιούνται.

 

Ο κ. Πατούλης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα των απορριμμάτων στην Αττική. Ποια η θέση σας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πατούλης ποινικοποιεί τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έπραξε το ίδιο και με το Πεδίο του Άρεως, όταν ακόμη επεδίωκε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Η προσφυγή του αφορούσε το θέμα της τοξικοεξάρτησης, κάτι που δεν είναι καν αρμοδιότητας του β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Δεν μπορεί να αγνοούσε αυτό το στοιχειώδες! Στόχος είναι η δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων. Έτσι και σήμερα επιχειρεί το ίδιο, δείχνοντας πέρα από ρεβανσισμό, αδυναμία και έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης ενός θέματος που όφειλε να γνωρίζει. Αυτό το έλλειμμα πολιτικής φάνηκε και από το... λακωνικό του προεκλογικό πρόγραμμα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι είχε ενημερωθεί σχετικά, επί τόπου, στον ΧΥΤΑ Φυλής, από τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, στις αρχές Δεκεμβρίου του... 2018, διότι τότε έδειξε σχετικό ενδιαφέρον, όταν είχε πια ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως Περιφερειάρχης. Θα μπορούσε πάντως να ζητήσει ενημέρωση και από τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ενημερώσαμε αναλυτικά για το περιεχόμενο του ριζικά αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων τον Δεκέμβριο του 2016. Ο σοβαρός σχεδιασμός, σε συνεργασία με τους Δήμους, βάζει τα θεμέλια για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του θέματος. Δεν χρειάζονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ούτε καταστροφολογία. Αλλά να καθίσουμε όλοι, με αίσθηση ευθύνης, γύρω από ένα τραπέζι, με τη νέα Διοίκηση να έχει τον πρώτο ρόλο, για μια βέλτιστη λύση που θα κάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων πηγή πλούτου και θέσεων δουλειάς. Εμείς, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση τη σύνεσης και της συναίνεσης – της μόνης για αποφευχθούν αντιδράσεις τοπικού χαρακτήρα, του τύπου “μακριά από την αυλή μου”.

 

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να σας αξιοποιήσει μετά το τέλος της θητείας σας. Σας έχει προταθεί κάποιος νέος ρόλος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με κόμματα όπως η ΝΔ, δεν έχει αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχουν γόνοι, δαχτυλίδια, οικογενειοκρατία. Σήμερα το κρίσιμο ζητούμενο είναι η εξέλιξή του στο μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κόμμα, με γείωση στην κοινωνία, που έχει ανάγκη ο τόπος. Ειδικά σε τούτη τη συγκυρία, που πρέπει να απαντήσουμε στην παλινόρθωση της συντήρησης σε όλα τα επίπεδα. Με απαντήσεις συλλογικές. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2014 η απόφαση να διεκδικήσω την Περιφέρεια δεν ήταν μια προσωπική επιλογή, αλλά το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας. Και υπηρέτησα την απόφαση αυτή, από την πρώτη στιγμή, με την παραίτησή μου από τη βουλευτική έδρα, για να δώσω τη μάχη. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζω να λειτουργώ, με στόχο όχι «ρόλους» αλλά ουσιαστική δουλειά. Όπως κάναμε στην Περιφέρεια όπου καταφέραμε πολλά και σημαντικά για τους πολίτες της Αττικής, παρεμβαίνοντας σε πρωτόγνωρα μέτωπα, δημιουργώντας νέα δεδομένα.