Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μητσοτάκης: Ο δρόμος του Τσίπρα δεν οδηγεί πουθενά

Μητσοτάκης: Ο δρόμος του Τσίπρα δεν οδηγεί πουθενά

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΧΑΣΜΟ

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε ένα πολύ ωραίο παραμύθι και τώρα οι πολίτες τού γυρνάνε την πλάτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός θα αποτύχει.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση πως «από τον Σεπτέμβριο και μετά, η πραγματικότητα των Ελλήνων θα γίνει πολύ χειρότερη, η οικονομία δεν θα ανακάμψει». Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα» τονίζοντας πως η συμφωνία δεν έχει ακόμα κλείσει, ενώ η συζήτηση για το χρέος έχει μετατεθεί για το μέλλον.

«Ο κόφτης, τα 3,6 δισ. πρόσθετα μέτρα δεν υπήρχαν στο τραπέζι πριν δύο μήνες, μπήκαν στο τραπέζι ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως «επέλεξε το μείγμα πολιτικής να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και όχι περικοπές δαπανών».

«Υπάρχει και άλλος δρόμος. Μπορούμε να πετύχουμε στόχους, περιορίζοντας τις δαπάνες. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα δρόμο που δεν θα οδηγήσει πουθενά. Η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει» υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων ώστε να πετύχει τους ίδιους στόχους που έχουν τεθεί.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα περιθώριο για στοχευμένες μειώσεις σε δαπάνες» είπε φέρνοντας ως παραδείγματα υπερβάσεις που κάνουν φορείς της γενικής κυβέρνησης και που ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ το 2015, αλλά και στρεβλώσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έχει μια ξεκάθαρη πολιτική και δεν προστατεύει τους πολλούς. «Προστατεύει εκείνους που αντιλαμβάνεται ως πολιτικούς του πελάτες. Διχάζει, θέλει μια κοινωνία που θα υπάρχουν κάποιοι που θα ευνοηθούν από αυτές τις ρυθμίσεις και κάποιοι άλλοι που θα πονέσουν. Εμείς λέμε: πρέπει να βρούμε ένα τρόπο που να κατανέμονται τα βάρη δίκαια και σε κάθε περίπτωση εγώ δεν θα συμμετέχω στο παιχνίδι του ταξικού διχασμού το οποίο υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κυρίτσης και όλοι όσοι κινούνται γύρω από το σύστημα του Μαξίμου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία με τους πολίτες και την Ευρώπη. «Δεν μου αρέσουν τα ψέματα και ο λαϊκισμός. Δεν θα πω στους πολίτες ψέματα. Για αυτό και λέμε πως θέλουμε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Θέλουμε ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρώπη, την οποία ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υλοποιήσει γιατί είναι αναξιόπιστος» δήλωσε, στηρίζοντας τις διορθωτικές μεταρρυθμίσεις και βάζοντας στο τραπέζι τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις διορθωτικές μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα γιατί τις πιστεύουμε. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι αδύνατο να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4% για τα επόμενα 15 χρόνια. Θα πείσουμε λοιπόν τους δανειστές μας να παράγουμε λίγο χαμηλότερα πλεονάσματα, ώστε να μπορούμε να έχουμε λίγο μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία» δήλωσε.

Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα αναξιόπιστο, τονίζοντας πως οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με τους χειρισμούς του ενώ, όπως είπε, σήμερα καλείται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει.

«Το πρόβλημα λοιπόν της χώρας είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και προς τα έξω και προς τα μέσα» ανέφερε, επισημαίνοντας πως το κάθε ελληνικό νοικοκυριό στο τέλος του 2016 θα είναι κατά 5000 ευρώ φτωχότερο σε σχέση με το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν είχε κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας. «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος του '14 τα πράγματα πήγαιναν κάπως καλύτερα. Το γεγονός ότι ο κ. Τσιπρας ισχυρίζεται ότι πήρε δεύτερη εντολή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να του δώσει συγχωροχάρτι για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του '15. Η μεγάλη ζημιά έγινε τότε. Αλλά και από τον Σεπτέμβριο του '15, ο κ. Τσίπρας δεν λέει την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας δεν έγινε ξαφνικά φιλελεύθερος επειδή καλύπτει να υλοποιήσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «μοιράζει τη μιζέρια και τη μοιράζει επιλεκτικά και πελατειακά» και εμφανίστηκε ενωτικός απευθυνόμενος σε όλους τους Ελληνες. «Θέλω να συγκροτήσω πίσω από τη ΝΔ ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά εγώ δεν πρόκειται να επενδύσω σε ταξικό διχασμό. Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο αύριο. Έχω ένα χρέος να ενώνω τους Έλληνες και όχι να τους διχάζω» δήλωσε. Όσον αφορά το θέμα με τις off shore υπουργών και βουλευτών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί στη Βουλή. Υπενθύμισε όμως πως το νομοσχέδιο είχε 7,5 χιλιάδες σελίδες που θα έπρεπε να διαβαστούν σε 48 ώρες, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

«Ας σταματήσουμε την κοροϊδία. Να βγει η κυβέρνηση να πει ποιους αφορά και αν προτίθεται να την αλλάξει. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έχει πάει περίπατο. Ο κ. Τσίπρας έχει αντιγράψει όλες τις κακές παλιές πρακτικές του πελατειακού κράτους» υποστήριξε. Σχολίασε με καυστικό τρόπο σειρά προσλήψεων τονίζοντας πως είναι διαφθορά όταν διορίζεται ένας άνθρωπος και το μόνο του προσόν είναι ότι είναι κολλητός του πρωθυπουργού και μαζί έκαναν καταλήψεις.