Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε δωρεάν μαστογραφίες αλλά στην ουσία μείωσε το ηλιακό όριο - Τι ίσχυε από το 2018

Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε δωρεάν μαστογραφίες αλλά στην ουσία μείωσε το ηλιακό όριο - Τι ίσχυε από το 2018

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με έξι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου, όπου και ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών.

Αυτό που παρέλειψε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης είναι πως ήδη από το 2018 ισχύει η δωρεάν μαστογραφία κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Η δε συμμετοχή στην ψηφιακή είναι και δεν είναι 5 ευρώ.

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός σήμερα εξήγγειλε ότι θεσπίζει την δωρεάν μαστογραφία ανά 2 χρόνια για γυναίκες 49 και 50 ετών, με λίγα λόγια μειώνει το ηλικιακό εύρος του μέτρου όπως ισχύει σήμερα.

Πέρσι τέτοια μέρα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωνε: "Το Υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο για τη λειτουργία οργανωμένων  προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30  ετών, με δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό.  Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία και το Πρόγραμμα Πρόληψης των Κινδύνων για την Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης» που είχαν περάσει τον πρώτο μήνα του 2020 δεν είχε συμπεριληφθεί η περσινή εξαγγελία Κικίλια.

Η φετινή εξαγγελία Μητσοτάκη υπολείπεται και των περσινών ανακοινώσεων, αλλά και του ισχύοντος πλαισίου.

Κανείς δεν κατάλαβε ότι η πιλοτική δράση πάει πίσω από τα ήδη ισχύοντα και ψηφισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση που έλεγε δωρεάν μαστογραφία για γυναίκες από 40 ετών (και όχι 49).

Γιατί σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία.

ψχχχ