Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια… ξεχασμένη επέτειος

Μια… ξεχασμένη επέτειος

Χθες ήταν μια ξεχασμένη, από κάθε άποψη, επέτειος. Του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Την 16η Νοεμβρίου 1993 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ανδρέα Παπανδρέου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και στελεχών των Υπουργείων των δύο χωρών. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «είχαμε επίσης σύμπτωση απόψεων πάνω στο θέμα του τι πρέπει να γίνει για να ενταχθεί η Κύπρος στον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδος».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν σαφέστερος: «Οι εκτιμήσεις μας… για το τι δέον γενέσθαι συμπίπτουν… Η βασική δέσμευση της Ελλάδος, ότι, αν υπάρξει προέλαση τουρκικών στρατευμάτων, αυτό οδηγεί σε πόλεμο, αυτή η γενική αρχή προωθήθηκε σε βάθος. Πρώτον, με την έννοια ότι η αμυντική γραμμή της Ελλάδος περιλαμβάνει την Κύπρο και δεύτερον, ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός και κοινός σχεδιασμός της άμυνας του Ελληνισμού, Ελλάδας και Κύπρου».

Το Δόγμα αυτό επιβεβαιώθηκε και τον Οκτώβριο του 1996, στην επίσημη επίσκεψη του Κ. Σημίτη στην Κύπρο. Που είμαστε σήμερα; Όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά στο Δόγμα, αλλά η Αθήνα κάνει σαν να είναι παρατηρητής στα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο.