Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντισυνταγματική η παρουσία Εισαγγελέα στις διαδηλώσεις

Αντισυνταγματική η παρουσία Εισαγγελέα στις διαδηλώσεις

Και όμως οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης διαφωνούν με τα κατασκευάσματα της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Κατασκευάσματα με τα οποία τελικώς συμφώνησε και το ΚΙΝΑΛ (αλλάζοντας δρόμο όπως του παρότρυνε ο κ. Μητσοτάκης). 

Έντονες αντιρρήσεις εκφράζει η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Άννα Ζαΐρη στη διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία του εισαγγελέα σε χώρο όπου πραγματοποιείται διαδήλωση. Σύμφωνα με την κυρία Ζαΐρη, το θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει και προβλέπει την εποπτεία του εισαγγελέα καθώς και επικοινωνία του με τις αστυνομικές αρχές είναι επαρκές. Η κα  Ζαΐρη στην επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι από το 1834, όταν θεσπίστηκε ο Οργανισμός των Δικαστηρίων, προβλέπεται ότι το έργο του δικαστή είναι ασυμβίβαστο με κάθε άλλο διοικητικό, εκκλησιαστικό ή στρατιωτικό καθήκον.

Τονίζει μάλιστα ότι σύμφωνα  με το άρθρο 89 του Συντάγματος, καθιερώνει  «γενική απαγόρευση στους Δικαστικούς λειτουργούς για κάθε άλλη παροχή μισθωτής υπηρεσίας ή επαγγέλματος ή οιασδήποτε φύσεως διοικητικών καθηκόντων πέραν της εκλογής τους σε μέλη Δ.Ε.Π, Α.Ε.Ι. ή συμμετοχής τους σε επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα καθώς και συμμετοχής τους σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και σε εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».  Η Βουλή (ΝΔ –ΚΙΝΑΛ) θα ψηφίσει και αυτό το σχέδιο νόμου. Όμως οι διαφωνίες είναι ήδη ορατές.