Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγιά Σοφιά: Η απόφαση που έγραψε μόνος του ο Ερντογάν

Αγιά Σοφιά: Η απόφαση που έγραψε μόνος του ο Ερντογάν

Η απόφαση για την Αγιά Σοφιά ανήκει στον Ερντογάν, επεβλήθη και υπαγορεύθηκε από τον ίδιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας πριν από 15 μέρες φάνηκε να αποφασίζει ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 1934 του Κεμάλ είναι νόμιμο και ότι μπορεί να αλλάξει, με ένα νέο Π.Δ. Τώρα μαθαίνουμε ότι το Π.Δ. του 1934 ακυρώθηκε από το ΣτΕ, που σημαίνει ότι η Αγία Σοφία επιστρέφει στο Οθωμανικό της καθεστώς δηλαδή αυτό του Τζαμιού. Το μεσολάβησε αυτές τις 15 μέρες και είδαμε μια διαφορετική απόφαση;

Μα φυσικά ο Ερντογάν ο οποίος μόνο που δεν έγραψε την απόφαση. Σίγουρο όμως την επέβαλε. Και έγραψε ένα νέο ΠΔ για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Αφήνοντας πίσω του τον… Κεμάλ. Ο Ερντογάν θέλει να ξεπεράσει τον Κεμάλ, να ξανακτίσει την «μικρή» Τουρκία και να την ξανακάνει μεγάλη.

Η απόφαση του Για την Αγία Σοφία προσκρούει στην παγκόσμια κατακραυγή, σε Ανατολή και Δύση. Αδιαφορεί. Δυστυχώς σ΄ αυτή την συγκυρία κανείς δεν πρόκειται να ενοχλήσει τον Ερντογάν. Ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Ρώσοι.