Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων - Οι φάσεις εξόδου και τι αλλάζει με τα 800 ευρώ

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων - Οι φάσεις εξόδου και τι αλλάζει με τα 800 ευρώ

Όλο και περισσότερο ακούγεται πλέον και από κυβερνητικά χείλη η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού και φαίνεται ότι υπάρχει ήδη «χάρτης» εξόδου από την καραντίνα.

Από τις 4 Μαΐου, εκτιμάται, λοιπόν, με βάση και τα νέα ρεπορτάζ, πως θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα. Ο ακριβής οδικός χάρτης εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών θα σχεδιαστεί σε σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τετάρτη (22/04). Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας έθεσε το περίγραμμα λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, με λέξεις κλειδιά την απόσταση και την προστασία. Με τους ηλικιωμένους να παραμένουν… μέσα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια. Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι, εκτός δραματικού απροόπτου, κάποιες επιλεγμένες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ενώ στην ίδια κατηγορία «υψηλού κινδύνου» κατατάσσονται και τα campings, που δύσκολα θα προλάβουν το τέλος της φετινής θερινής περιόδου.

Οι φάσεις εξόδου από την καραντίνα

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες φάσεις εξόδου οικονομικών δραστηριοτήτων από την καραντίνα, με βάση δύο παραμέτρους:

1) το πόσο υψηλή προστιθέμενη αξία έχει ένας συγκεκριμένος κλάδος ή δραστηριότητα

2) το υγειονομικό «αποτύπωμα» του. Το πότε θα ενεργοποιείται κάθε φάση, θα εξαρτηθεί από το «πράσινο φως» που θα ανάβει ο Σ. Τσιόδρας και το επιτελείο του, αναλύοντας τα στοιχεία από την πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτό που φαίνεται, πάντως, να έχει «κλειδώσει» είναι ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον ως και τον Ιούνιο, έτσι ώστε να αποφευχθεί εισαγωγή κρουσμάτων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον Τουρισμό.

Τι θα ισχύει με τα μέτρα στήριξης - Τι θα αλλάξει με τα 800 ευρώ
Το ότι η οικονομία θα βγει σταδιακά από αυτήν την πρωτοφανή καραντίνα, δεν σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων- εργαζομένων θα σταματήσουν. Τουναντίον. Όπως σημειώνουν, όμως, αρμόδιες πηγές, πλέον τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια- όπως τον Απρίλιο του καθολικού lockdown- αλλά στοχευμένα και μετρημένα. Για παράδειγμα, η έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ήτοι θα καλύπτει μόνο όσους (επιχειρήσεις κι εργαζόμενους) θα παραμείνουν στις λίστες αναστολής ή πληττόμενων, ενώ το τελικό ποσό του επιδόματος θα υπολογίζεται σε ημερήσια βάση, δηλαδή ανάλογα με τις ημέρες αναστολής της σύμβασης. Ο λόγος είναι προφανής.

Έχοντας υπολογίσει ότι ως το τέλος του Ιουνίου θα απαιτηθούν τουλάχιστον 14 δις ευρώ δημοσιονομικών παρεμβάσεων, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες για τη στήριξη κλάδων αλλά και ως «ασπίδα» για πιθανή επιστροφή της πανδημίας το Φθινόπωρο, με νέα περιοριστικά μέτρα.

Τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Ένα από τα ανοικτά μέτωπα για το υπουργείο Οικονομικών είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που υποχρεώθηκαν να λάβουν το 60% των μισθωμάτων από επιχειρήσεις κι εργαζομένους που πλήττονται. Επί του παρόντος έχουν δικαίωμα μόνο αναστολής τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι καλύπτονται μόνο όσοι πληρώνουν κάποια ρύθμιση οφειλών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει κάποια μείωση φόρου, όχι όμως οριζόντια και χωρίς να προσδιορίσει το φόρο. Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά όλα «κουμπώνουν» με το κόστος, που συνεπάγεται μια ελάφρυνση σε περίπου 150.000 ιδιοκτήτες, που υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» 40%.

Από τη μια, υπάρχει το σενάριο της έκπτωσης, σίγουρα κλιμακωτής- υπό τη μορφή συμψηφισμού- με το φετινό ΕΝΦΙΑ ή το φόρο εισοδήματος. Από την άλλη, υπάρχει το σενάριο της έκπτωσης φόρου ή εισοδήματος που αναλογεί σε αυτά τα «χαμένα» ενοίκια, τα οποία θα δηλωθούν το 2021. Το δίλημμα είναι προφανές: αν επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, το ταμειακό κόστος μεταφέρεται στο 2021, αλλά αυτοί οι άνθρωποι που σήκωσαν φέτος το βάρος, δεν θα έχουν την παραμικρή ελάφρυνση. Αν επιλεγεί το πρώτο σενάριο, ικανοποιείται το αίσθημα της δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών, αλλά ανοίγει μια ακόμα «τρύπα» στον προγραμματισμό των εσόδων για το κρίσιμο δεύτερο εξάμηνο.

Σε 100.000 επιχειρήσεις τα κρατικά δάνεια
Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το στοίχημα της ρευστότητας στην αγορά. Εν αναμονή του πρώτου 1 δις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που θεωρητικά θα μετατραπεί με τη συνδρομή των τραπεζών, σε τουλάχιστον 3 δις ευρώ δάνεια για κεφάλαια κίνησης, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή των κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δις ευρώ.

Με τα έως τώρα δεδομένα, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν σε μοιραστούν 10.000 ευρώ κατά μέσο, με βασικό κριτήριο το τζίρο του Μαρτίου και την εφαρμογή ειδικού αλγορίθμου, που θα συγκρίνει και θα συνυπολογίζει τα περσινά μεγέθη της επιχείρησης, καθώς και το μέσο κλαδικό όρο. Όπως έχει προαναγγείλει, ήδη, ο Χρήστος Σταϊκούρας, το «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ενεργοποιηθεί για μια ακόμα φορά το Μάιο, με κριτήριο το τζίρο Απριλίου- Μαΐου, χωρίς να αποκλείονται οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση τον Απρίλιο.